23 февруари 2012 г.

Скандалният гербаджия Андрей Иванов – ортак на сина на Доган

0 коментара
Скандалният бивш шеф на Столичния общински съвет от ГЕРБ и настоящ областен лидер на управляващата партия Андрей Иванов се оказа съдружник на сина на лидера на ДПС Ахмед Доган – Демир. Това установи проверка във фирмените регистри. Така излиза, че ДПС и ГЕРБ играят заедно в далавера за милиони с евросредствата, спечелени за развитие на неправителствената организация (НПО) Сдружение „Младежки център – Изгрев“.

Сдружението, регистрирано на бул. „Цариградско шосе” 125 в София, е създадено в началото на февруари 1996 г., когато синът на Доган е на едва 11 години… Днес организацията е член на коалицията „Антидрога” и Националния съвет по наркотичните вещества. Според информацията шеф на сдружението е синът на Ахмед Доган – Демир Ахмед Доган. Като НПО сдружението усвоява стотици хиляди евро от европейските средства по различни програми за борба с наркоманията. Ако припомним, че преди парламентарните избори през 2009 г. лидерът на протурската партия Ахмед Доган обяви на всеослушание, че той решава кои български проекти за европейски субсидии да пробият и кои не, нещата си заставят на мястото. 
Равносметката е, че лидерът на ДПС отстранява всяка пречка пред успешния бизнес на сина си, където се намесват и хора от върховете на управляващата партия ГЕРБ. Според данните роденият през 1985 г. Демир Доган навлиза все по-навътре в тънкостите в управлението на няколко фирми, които калкулират десетки хиляди евро печалба всеки месец. Особено интересен обаче е управителният съвет на тази НПО, в чиято управа фигурират интересни имена. Тук като свински черва са се увъртели хора от целия политически спектър, начело с управляващите от ГЕРБ.

Скандални са например обвързаностите в това Сдружение „Младежки център – Изгрев“ на Демир Доган с наскоро прикрития чрез отстраняване от поста шеф на Столичния общински съвет Андрей Мирчев Иванов. Топлата връзка става чрез друго сдружение – Фондация „Асоциация за развитие на София”, чиято подходяща абревиатура е ФАРС. Именно тук фигурира и Андрей Иванов като управител. Заедно с него обаче във ФАРС се подвизава и друг общински съветник от ГЕРБ – Малина Едрева Лазарова, която е и шефка на групата на Бойковата партия в Столична община. Същата гербаджийка от своя страна е в управата на НПО-то на Доган-младши. Допълнителна светлина върху бизнес връзките на Бойко Борисов с Ахмед Доган хвърля информацията, че като министър на образованието настоящият столичен кмет Йорданка Фандъкова сама предложила Малина Едрева Лазарова да я наследи на поста, когато напусне правителството, за да стане градоначалник в София! Малина Едрева, също като Фандъкова, е бивша учителка, но е и първа братовчедка на бившия образователен министър Даниел Вълчев в правителството на НДСВ.

Едрева е имала съдружия в редица частни фирми и частни училища преди да стане общински съветник. Тя е била управител на Балканско училище, което е собственост на „Бакол” ООД”.
Друг съдружник във фондацията, управлявана от сина на Ахмед Доган, е Любомир Володиев Захаринов – син на ексшефката на столичната данъчна дирекция Димитрина Захаринова и по-късно съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Името на семейство Захаринови нашумя покрай подсъдимия бивш социален министър Емилия Масларова, която налива държавни пари в хотели, свързани с ДПС и БСП. Например 4-звездният хотел „Ди Марио” в Симитли беше в списъка от 47 заведения, в които Националният осигурителен институт поема разходите на работещи с хронични заболявания. Абсурдното е, че хотелът в Симитли дори не разполага с минерален извор. Местоположението му пък е на особено подходящото за лечение на хронично болни място – на самото шосе. Шефът на почивната база обаче е…. Володя Захаринов, съпруг на Димитрина Захаринова, чийто син също се оказа ортак на Доган-младши.

Иванов уредил герберска фирма с поръчка за 3,7 млн. Бившият шеф на СОС Андрей Иванов е уредил фирма „Аксиор”, собственост на съпруга на депутата от ГЕРБ Стефани Михайлова (негова лична бизнес дружка), с обществена поръчка за фрапиращите 3,7 млн. лева. Това разкри преди време бившият зам.-шеф на „Информационно обслужване” Тошо Недялков. Защо далаверите на Иванов, който дълги години е трупал „опит” в системата на МВР, не са обект на прокурорско разследване – да каже главният прокурор Борис Велчев. Поводи за разследване има повече от достатъчно, понеже в случая сме свидетели на класически „обръч от фирми”, само че на ДПС, а на управляващата партия ГЕРБ.

В конкретния случай иде реч за една поръчка на Столична община, свързана със софтуер, която е за 3,7 млн. лв. с ДДС. „Не е редно фирма на съпруга на съдружничка на председателя на СОС изобщо да кандидатства за поръчки от Столична община”, коментира пред медиите Недялков. Става дума за Стефани Михнева Михайлова, депутатка от ГЕРБ. Нейният съпруг Пламен Чирипов е съдружник и управител на „Аксиор” ООД – фирмата, спечелила тлъстата обществена поръчка. Депутатският съпруг е брат на генерал Николай Чирипов, който пък е бивш председател на Военната колегия на Върховния съд.

Проверка в Търговския регистър показа, че Стефани Михайлова и към момента е зам.-председател на Съвета на директорите на фирма „Банкя-21” АД, а прикритият с оставка Андрей Иванов е председател на Съвета на директорите. Всъщност сме свидетели на закононарушение от страна на депутатката на ГЕРБ Стефани Михайлова, защото правилникът на парламента, чл.118, ал.2, казва буквално: „Народният представител няма право да участва в управителни или надзорни органи на търговски дружества и кооперации. А същата тази фирма „Банкя-21” притежава концесията за минерална вода в Банкя. В нея фигурира и трето лице – Никола Петров Петров, който пък е собственик на фирма „ЕГ-6”, а тя пък е спечелила маршрутни линии от Столичната община. Това е порочният кръг от фирми на ГЕРБ!

Но да се върнем на софтуерната „пица” на Андрей Иванов. Обществената поръчката е открита с решение от 1 август 2008 г. от тогавашния столичен кмет Бойко Борисов. Всъщност работата на спечелилата поръчката е нито да пише софтуер, нито да предоставя решения, а просто да помага да се изработи документацията и да се изберат доставчиците на оборудването и софтуера. Това обаче струва на общината точно 3 753 600 лв.! Толкова прибира „Аксиор” ООД, чийто управител е мъжът на депутатката Михайлова!

След спечелването на поръчката през 2009 г. фирмата е изработила стратегия за изграждане на интегрирана информационна система на общината за периода 2009-2014 г. И това представлява доклад от 54 страници. Пито-платено. Ето го „новият” морал на ГЕРБ. Само дето този филм сме го гледали с ДПС в главната роля.

0 коментара:

Публикуване на коментар