7 февруари 2012 г.

Младеж от Троян стана шеф на „Кремиковци“

1 коментара

33-годишният Дамян Бояджиев е новият управител на „Елтрейд къмпани“


Нов шеф има металургичният комбинат „Кремиковци“. В края на миналата година за управител на фирма „Елтрейд къмпани“ ЕООД, която купи предприятието пред април миналата година за 316 млн. лв., е назначен 33-годишният Дамян Весков Бояджиев. 


„Да, назначен съм за управител на фирма „Елтрейд къмпани“ на 27 декември миналата година“ заяви Дамян Весков Бояджиев. И допълни: „Информацията, която имате ви е достатъчна“. Той отказа да отговори на въпроса кой го е назначил на поста и дали познава другия управител на „Кремиковци“ Лъчезар Варнаджиев и прекъсна разговора. 


На 27 декември миналата година, митичната собственичка на „Кремиковци“ Ления Пападополу свиква събрание на акционерите на офшорката от Британските Вирджински острови „Бессиан мениджмънт лимитид“. В сложната плетеница от фирми, които стоят зад покупката на комбината, г-ца Пападопулу се води директор на „Бън секретериал лимитид“, която е регистрирана на ул. „Коринто“ № 6 в кипърската столица Никозия. Фирмата от своя страна е представител на другата офшорка „Бессиан мениджмънт лимитид“, която пък е едноличен собственик на капитала на българската „Елтрейд къмпани“ ЕООД. Три дни преди края на 2011 г. Ления Пападопулу взема еднолично решение да назначи втори управител на фирмата – това е роденият на 24 юли 1978 г. Дамян Весков Бояджиев. Както и в случая с другия управител – Варнаджиев от Белене, така Бояджиев е напълно неизвестен в бизнес средите на България. Проверка установи, че той обитава бл. 212, вх. „В“, ап. 55 на столичния квартал „Фондови жилища“. 


Пападопулу решава, че занапред той и другият управител Лъчезар Варнаджиев ще представляват дружеството пред българските институции. Щедростта на офшорната дама не спира до тук. Доскоро Варнаджиев имаше право да се разпорежда със суми до 20 000 лева. Сега обаче двамата управители ще могат да правят финансови транзакции до 200 000 лв., но с изричното разрешение на едноличния собственик на капитала – тоест с нейната благословия. Младежите са длъжни да й дават необходимите разяснения и да й осигурят достъп до счетоводната и друга документация и дружествените книги. Мандатът на управителите е 3-годишен, но Бояджиев и Варнаджиев могат да бъдат уволнени предсрочно, ако не изпълняват разпорежданията й и текущите си задължения. 


Скромният живот на Дамян Лазоров се потвърждава от факта, че той си е търсел работа като експерт в държавни институции, където, както е известно, заплатите са ниски. Новият шеф на „Кремиковци е бил кандидат в конкурса за експерти в отдел „Прилагане на мерки за развитие на селските райони“ към Държавен фонд „Земеделие“. В същия конкурс участва и скандалната бивша съпруга на либийския лекар Ашраф ал Хаджудж – плевенчанката Оля Георгиева Мегова. Докато тя е „класирана“ на първо място от служителите на бившата шефка на фонда Калина Илиева, то Дамян Бояджиев е на 6 – то място и отпада от конкурса. През 2008 – 2009 г. той е бил оценител в Агенцията за приватизация и след приватизационен контрол. По това време членува и в Камарата на независимите оценители в България, установи проверка. Автомобилът на новия бутафорен бос на „Кремиковци“ е „Opel Astra Isuzy”.


Според документите от Централния кредитен регистър на БНБ, „Елтрейд къмпани“ ЕООД продължава да дължи 59 млн.евро на Първа инвестиционна банка. Договорът за огромния заем бе сключен на 6 април 2011 г. при годишна лихва от 3,1%. Под документа за кредита стои подписът на Лъчезар Варнаджиев. На практика, в момента банката е собственик на всички активи и пасиви на фалиралия металургичен комбинат. 

Мистерията с купувача на соц гиганта „Кремиковци“ започна пред април миналата година. Тогава Лъчезар Варнаджиев стана известен само за един ден, когато влезе с гръм и трясък в елита на държавата само с една покупка. На 12 април 2011 г. изненадващо четвъртият пореден търг за продажбата на активите на комбината беше спечелен от регистрираната месец по-рано "Елтрейд Къмпани" ЕООД. Собственият капитал на новосъздадената фирма беше едва 20 000 лв, като в същото време никому неизвестният дотогава Варнаджиев извади веднага изискуемия задатък от 31, 6 млн. лв. Само няколко дни по-късно той плати и цялата сума от 316 млн. лв, за колкото беше продаден "Кремиковци". 


Избухна медиен скандал и впоследствие се оказа, че цялата сделка е сключена с кредит от Първа инвестиционна банка, за отпускането на който са били ипотекирани активите на завода. От трезора тогава обявиха, че предоставят кредита, защото вече има сключени предварителни договори за препродажбата на част от неработещите активи. Двете компании, с които са били сключени контрактите бяха "Надин металс трейд" и "Велпет консулт". Те пък от своя страна били сключили предварителни договори с чужди контрагенти за продажба на активи и продукция, твърдяха тогава от ПИБ. След сделката министърът на икономиката Трайчо Трайков убеждаваше обществото, че собствениците били „стратегически инвеститори“ и нямали намерение просто да препродадат дружеството или да го продадат за скрап. 


До покупката на „Кремиковци“ Лъчезар Варнаджиев е бил беден, току що завършил образованието си архитект. Бившите му колеги от Университета по строителство, геодезия и архитектура (УАСГ) твърдяха, че семейството му нямало пари, за да го издържа. Варнаджиев е роден на 7 юни 1985 г. в Белене. Израснал е в семейство на инженери, които и до момента работят в дунавския град. Приет с отличен в УАСГ и бъдещият милионер се мести от дунавския град в София. Заживява скромно в блок 35 в „Студентски гра“ и дели стая с още двама съквартиранти. Въпреки че бързо въприел новия начин на живот в столицата, Лъчезар не забравял родното си място. Всяка седмица пътувал до Белене и се връщал със сакове, пълни с буркани. Колегите му си спомнят, че Варнаджиев изобщо не бил стиснат. Споделял храната с всичките си приятели. Но обикновено с нея изкарвали едва до средата на седмицата. 

Ления дължи 400 бона за смет на София


400 000 лева дължи Ления Пападопулу на Столична община. Борчовете са натрупани заради отказа й да плаща данък сгради и такса смет. В началото на месеца, финансовият зам.-кмет дончо Барбалов е изпратил съдия-изпълнител в друга нейна офшорна фирма “Тригърм венчърс лимитид“. Съдебните изпълнители ще трябва да се потрудят доста, за да разпродадат имуществото на офшорката, регистрирана на Британските Вирджински острови.


Ления Пападополу е директор на двете офшорки, владеещи "Юлен" АД и директор на офшорката, притежаваща 8,45 млн. акции в ПИБ. Две офшорни фирми - "Маренго Трейдинг Лимитид" от Кипър и "Т.А.К сървисис лимитид" от Вирджинските острови държат съответно 42% и 23% от акциите на фирма „Юлен“ АД. Адресът на "Т.А.К сървисис лимитид" е идентичен с този на собственика на "Витоша Ски" АД. И двете фирми са представлявани в България от Христо Канев Канев.

1 коментара:

  • 2/17/2012 2:20 сл.об.
    Анонимен :

    porednia slamen 4ovek na purva investizionna banka. a zad g-za PAPDOPULU OT KIPUR PUK SE KRIAIT SOBSTVENIZITE NA BANKATA...S TOVA SI NAZNA4ENIE TE SE KRIAT KATO 6TRAUSA GLAVA ZAROVENA S LUSNATI ZADNI 4ASTI MNOGO SA "UMNI". A NA SU6TIA ADRES NA G-ZA PAPADOPULO SA REGISTRIRANI O6TE FIRMI NA USPE6NITE SOBSTVENIZI NA FIB BANKATA I KREMIKOVZI VIJ DAKSI SPRAVKA

Публикуване на коментар