1 февруари 2012 г.

Славчо Атанасов прибирал комисионни под масата от "Инвестбанк"

0 коментара
Пари  от сметки в Инвестбанк на дружества и частни лица са прехвърлени в сметките на Петя Славова и на приближени до нея дружества и хора.

Тези скандални разкрития направи на пресконференция бившият служител на "Инвестбанк" Петър Младенов. Той поясни, че е наясно, че е извършвал престъпна дейност, но уточни, че всичко е ставало с нареждане на лица от ръководството.

Младенов разказа как точно е ставала цялата схема - открива се ново дружество, в което са назначени хора, приближени на Петя Славова и се прави въпросният трансфер на пари от чужди сметки на клиенти на Инвестбанк, а когато клиентът отиде да види сметките си, софтуерът позволява да се види, че те са си там и няма липси.

Петър Младенов заяви, че първоначално е бил уверяван от Славова, че парите ще бъдат възстановени след 3-4 месеца, но това така и не се е случвало.  Той уточни, че с тези пари или се увеличавал капиталът на банката, или се купуват с тях имоти, инвестират се в разливни бизнеси. "С част от парите на варненски дружества са закупени имоти в Дулово под опеката на тогавашния кмет Табаков."

Младенов разказа как държавата избира в коя банка да се държат парите си. "Идва човек и се прави договорка. На този човек се дават около 3 - 4% от лихвите по парите, които се съхраняват в нея." Той поясни, че обикновено на такива договорки ходят министри, кметове или шефове на агенции. Младенов даде пример, при който е имало и посредници, които са си взимали парите. Случаят е за Пловдив, когато кмет е бил Славчо Атанасов, а посредникът - Георги Цветанов.

Министерство на правосъдието, Министерството на отбраната, Министерство на труда и социалната политика, Летище София и други институции са държали парите си между 2008  и 2009 година в Инвестбанк.

0 коментара:

Публикуване на коментар