24 юни 2012 г.

Депутат пробута закон на Цветан Василев

0 коментара
Поредна лобистка поправка в закон прокара скандалният депутат от ДПС Камен Костадинов. Близкият до собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев народен избраник успя да пробута текст в Закона за тютюна и тютюневите изделия, който забранява и търговията, и производството на т.нар. "цигарена гилза". Най-големият печеливш поправката в текста е тютюневият монополист "Булгартабак", който е собственост на Василев и бизнес кръгове от ДПС.  С това решение на Народното събрание от тази седмица се унищожава бизнес за около 20 млн. лева годишно и България става единствената страна в света, която превръща цигарените гилзи в "опасна" стока. Предложението за промяна в закона изненадало дори депутати от ДПС, които гласували срещу текста в пленарна зала.

Забраната ще засегне най-вече основния производител - "Юрий Гагарин", Пловдив, чиято собственост се свързва с Първа инвестиционна банка. "Юрий Гагарин" беше купена през 2006 г. от софийската фирма "Баранко", собственост на "Баранко ко лимитид" - Кипър. Неин управител тогава беше Владимир Бонев, който е бивш изпълнителен директор на "София ленд", която също се свързваше неофициално с ПИБ. Цветан Василев е водил преговори за закупуването на предприятието с босовете от банката, но е получил отказ. Това е предизвикало наказателната акция на близката до властта политическа бизнес структура на ДПС срещу собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Камен Костадинов не за пръв път прокарва лобистки текстове в закони в интерес на Цветан Василев. В 40-ото Народно събрание, по негова инициатива като член на медийната комисия бе направена поправка в Закона за електронните съобщения, която преобърна цялата логика на телевизионно лицензиране. Към този момент държавата бе прекратила конкурсите за раздаване на ефирни честоти, което бе отчетено като нецелесъобразно с оглед на предстоящата цифровизация. Поправката "Костадинов" даде възможност на подкрепен от властта играч да завземе позиции в ефира преди парламентарните избори, което му гарантира участие и в предстоящата цифровизация. Комисията за регулиране на съобщенията внезапно върна правата си да издава ефирни разрешителни, без да обявява конкурс, както по принцип винаги се е правило (bTV и "Нова тв" получиха ефир през конкурс). Текстът бе вкаран в закона заради консултираната от Цветан Василев ТВ7, която в резултат получи ефир, а по този начин и право да се качи без конкурс на мултиплекса с останалите национални ефирни телевизии.

0 коментара:

Публикуване на коментар