16 юни 2012 г.

А ти прокурори познаваш ли?

0 коментара
Ако съдбата ви е срещнала с предаването на, хм, журналиста Николай Бареков миналия вторник, то сигурно щяхте да си помислите, че гледате на живо финала на европейското първенство. В студиото – водещият и гост-звездата Валерия Велева коментират разпалено. Разговорът е прекъсван с включване от мястото на събитието – сградата на Националната следствена служба. Там са  два (!) екипа, внимателно застанали пред двата входа на следствието.

Всички са в очакване на издателите на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов. Те са призовани за да им бъдат повдигнати обвинения – на Павлов за документа измама и пране на пари, а на Донев – за пране на пари. От коментарите на Бареков и останалите можем да останем с впечатлението, че делото срещу тях е приключило, а не че тепърва започва.

Злорадството на медиите (забравили презумпцията за невиновност) и не съвсем магистратското поведение на разследващите не са случайни събития. Те са част от плашещ сценарии, в който нищо не е истинско. Фактите показват, че в случая правоохранителните органи не действат в интерес на обществото, а в полза на една от две враждуващи групи.

Войната срещу собствениците на "Труд" и "24 часа" започна няколко месеца след сделката за вестниците. Срещу Огнян Донев и Любомир Павлов стои коалиция от разнообразни субекти, които гравитират или са в ядрото на групата медии близки до депутата от ДПС Делян Пеевски - медийният конгломерат, станал възможен благодарение на финансирането от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Предишната кулминация на войната беше атаката срещу Огнян Донев за високите цени на лекарствата. Този скандал обаче стигна много по-далече и от него пострада дори одобрението на правителството. След приключването му настъпи дълъг период на затишие и изглеждаше, че на двете враждуващи групи е наложено примирие. Преди седмица обаче стана ясно, че това е привидно. Съюзът на издателите, оглавяван от Любомир Павлов, реши да сезира Европейската комисия за това, че на Корпоративна търговска банка е оказвана непозволена държавна помощ. Дали това е отключило новата фаза на войната знаят само задкулисните режисьори и изпълнители на тези сценарии, но е факт, че тя избухна отново.

Подгрявка

За призоваването на Павлов и Донев в следствието публиката беше подгрявана седмица по-рано, като това ставаше през вестниците на медийната група на Ирена Кръстева и Делян Пеевски – другият антагонист в скандала.

Миналата седмица в. "Преса" (който се издава от Тошо Тошев и Валери Запрянов, които са членове на "алтернативния" съюз на издателите, в който е и Делян Пеевски) публикува стенограма от разговор на Любомир Павлов с неизвестно лице, в което се коментира съдбата на разследването срещу него. Павлов каза, че публикуваният текст е пълна манипулация и фалшификат: "Видяха какво ще направим в Брюксел и това много ги е стреснало. Уплашиха се - те искат пълен контрол върху медиите", каза той пред dnevnik.bg, визирайки срещата за свободата на словото в България, организирана в Европейския парламент.

В разпространените от в. "Преса" записи се чува как непознатият казва на Павлов, че прокурорът е приел направения от Ангел Александров доклад. От своя страна бившият банкер отговоря, че "както е казал премиерът", Бойко Найденов няма да е главен прокурор, защото "който приема поръчки срещу нас, това му коства главата, факт".

Непознатият мъж казва на Павлов: "Ти ми беше казал, че главният (става дума за главния прокурор Борис Велчев - бел. ред.) се е разбрал с него (с Петьо Петров) и му е казал да прекрати това нещо."

Самият Велчев отрече да е поемал такъв ангажимент.

В записа  е намесено името и на вътрешния министър - "ще му го кажа това на Цецо Цветанов. И той може да го спре" (визирайки следователя по делото Петьо Петров). Павлов добавя: "От него (от Цветанов - бел. ред.) зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде! Знаеш, че сега се избира ВСС. От него зависи съдбата им в професионалния живот. Нали предстои избиране на главен прокурор."

Цитиран от dnevnik.bg Павлов каза, че в разпространените записи има 2-3 изречения, които е казвал и върху тях са насложени останалите реплики. Без да цитира конкретно, той обясни, че бил казал "има хора в следствието и прокуратурата, които са корумпирани - ще ги извадим в нашите вестници".

През седмицата прокуратурата съобщи, че ще изследва записа. Главният прокурор коментира: "Има много притеснителни неща в него, например фактът, с цялата условност дали е вярно съдържанието, че може да се заплаши един човек, че ако той няма определено поведение, първата страница на национален ежедневник може да го определи като символ на корупция."

Велчев уточни, че той не е правен по реда на Закона за СРС и става дума за "частен" запис. Именно поради последното Павлов подаде жалба за незаконно подслушване. Той знае кой го е записвал, но отказа да го посочи.

Разследването...

Във вторник сутринта Огнян Донев и Любомир Павлов бяха призовани (през час и половина) в Националната следствена служба, за да бъдат привлечени като обвиняеми. Павлов е обвинен в документна измама и пране на пари, а Донев – само в пране на пари. Следователят им налага гаранция от 50 хил. лв.

По-късно говорителят на СГП Румяна Арнаудова ще коментира, че "основното обвинение е за документна измама - наблюдаващият прокурор е преценил, че е събрал доказателства за това, че чрез използване на документи с невярно съдържание, общо четири на брой, Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо движимо имущество и това са 43% от акциите на медийната група. Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 83% от дяловете са били върнати обратно на Любомир Павлов и това според прокуратурата е пране на пари, тъй като тази сделка е била осъществена с имущество, придобито чрез тежко престъпление, а именно документна измама."

От източници, запознати с разследването, "Капитал" научи, че следователят Петьо Петров не е предоставил достъп до доказателствата по делото на Павлов и Донев и техните защитници. Подобна линия на поведение на разследващите е алогична, защото още преди двамата издатели да бъдат привлечени под наказателна отговорност, някои вестници обилно и напоително разказваха за какво е разследването и какви са доказателствата и експертизите по него. При това положение излиза, че единствените, които не могат да знаят законно за какво става дума, са самите обвиняеми.

Първоначалната версия беше, че Павлов е представил протокол от общото събрание на фирмата собственик на "24 часа" и "Труд", на който подписът на Христо Грозев (като представител на австрийската фирма инвеститор) е подправен. На това събрание е било взето решението да се продадат 83% от акциите на Огнян Донев.

Впоследствие Грозев отрече подписът му да е бил подправен и посочи, че въпросният протокол бил един от няколкото проекторешения. Той уточни, че към момента на събранието (14 декември 2010 г.) той не е бил упълномощен да взима подобни решения, което прави протоколите невалидни, а решението за прехвърлянето на 83% от дяловете на Огнян Донев – незаконно.

По този казус има висящи дела в търговското отделение на Софийския градски съд. Въпреки това прокуратурата също се намесва, като приема, че протоколите от общите събрания са "документи с невярно съдържание", защото са подписани от човек, който е нямал представителна власт – Христо Грозев.

"Обвинението е юридически несъстоятелно и затова го обжалвахме" коментира адвокатът на Огнян Донев Даниела Доковска.

Според запознати с разследването, то е било прекратено преди около месец от прокурор Иван Гешев от СГП. Постановлението му обаче е било отменено от апелативната прокуратура и делото е било разпределено на нов обвинител – Момчил Георгиев, който взима решението да привлече Донев и Павлов като обвиняеми.

Юристи и магистрати с които "Капитал" разговаря, определиха обвинението в този му вид като абсурдно, като казаха, че спорът между съдружниците има изцяло граждански характер и прокуратурата няма място в него.

Христо Грозев коментира, че търговските спорове продължават, а наказателното производство е отделен въпрос. След като Донев и Павлов бяха привлечени като обвиняеми, Христо Грозев заедно с другите собственици в австрийската фирма БГ Приватинвест – Даниел Руц и Карл Хабсбург, дадоха пресконференция, на която приветстваха действията на съдебната система и факта, че тя не се е поддала на натиска.

Има и друг проблем - ако обвинението е толкова семпло и с ясни факти от самото начало, остава необяснимо какво е отнело на прокурорите и следователите толкова време да приключат разследването. Вариантите са два - или прокуратурата е некомпетентна, или делото е било на трупчета, за да бъде решено според "зависи".

Разследващите...

Следовател по делото е Петьо Петров. Името му е познато от едно от делата срещу Николай Методиев-Пилето. Тогава прокуратурата установява, че в нощта в която са задържани ТИР-ове на Методиев говорил с приятелката си Таня Иванова, която по същото време изпращала sms-и на Петьо Петров, тогава прокурор в СРП. През 2007 г. името на Петров се появи в скандала около Румен Овчаров, Ангел Александров, Делян Пеевски и обвиненията, че последните двама са натискали тогавашния шеф на "Булгартабак" Христо Лачев.

По случая започна проверка, която беше прекратена, след като единственият свидетел е отрекъл да е имало натиск на Пеевски над Лачев. Този свидетел е... Петьо Петров.

През 2009 г. директорът на следствието Бойко Найденов командирова Петров в Националната следствена служба, където той работи по едно от делата срещу министъра на отбраната Николай Цонев. Именно заради последното дело Цонев беше задържан (заедно с Петър Сантиров и Тенчо Попов) и обвинен в опит да плати на Петров за да "смачка" разследването.

Наблюдаващ прокурор по делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов е Момчил Георгиев, който е командирован в СГП отскоро (според източници на "Капитал" - ad hoc за делото срещу Донев и Павлов). Преди месец той сменя другия обвинител по разследването – Иван Гешев, по неясни причини. Преди това Георгиев беше в Софийската районна прокуратура, където също се замеси в няколко скандала. През 2009 г. Инспекторатът към ВСС предложи той да бъде наказан заради разследване срещу бизнесмена Петър Лашов, което внасял многократно в съда, без да изпълни разпореждането да коригира  инструкциите на съдиите да поправи  обвинителния акт.

През 2010 г. прокурор Георгиев задържа за 72 часа двама благоевградски лекари по обвинение, че са издали фалшива епикриза на момче, подало жалба за полицейско насилие. И двамата бяха освободени от съда. Момчил Георгиев образува и разследването срещу двамата полицаи, дръзнали да задържат приятеля на зам.-председателката на Върховния административен съд Венета Марковска. Преди да стане прокурор, Георгиев е бил дознател в СДВР, а след това следовател в столичното следствие, по времето, когато зам.-директор там е... Петьо Петров.

На същото място двамата работят близо година и с Делян Пеевски. Последният е назначен за следовател без конкурс и без да има необходимия стаж. Той е предложен за поста от тогавашния директор на следствието Ангел Александров (който според записа на "Преса" е изготвил доклада по разследването срещу Донев и Павлов).

Важна подробност е, че и следователят, и прокурорът по разследването срещу издателите на "24 часа" и "Труд" са командировани на постовете си. Тази практика, която по закон би трябвало да е изключение, е силно популярна в съдебната система (където израстването трябва да става с конкурс). От една страна, командироването позволява субективно и непрозрачно кадруване, а от друга, поставя в зависимост командированите от административните им ръководители.

Голямата картина...

Разследването срещу Донев и Павлов е възможно благодарение на кръг от магистрати с не съвсем безупречна репутация и свързани по един или друг начин с основния публичен опонент на издателите на "24 часа" и "Труд" - Делян Пеевски, Ирена Кръстева, Цветан Василев и КТБ. Не случайно "медиен партньор" на прокуратурата в случая са изданията, свързани със същия този кръг.

Тези факти плюс противоречивото обвинение поставят изцяло под съмнение обективността на разследването, но това е само едната щета. Те показват, че прокуратурата трудно може да убеди обществото, че е независима институция. От публичните изказвания на прокурорите става ясно, че техните действия не са толкова базирани на практиката и закона, колкото на субективните виждания (така например градският прокурор Николай Кокинов обясни, че ще запорира личните сметки на Павлов и Донев, после пък се оказа, че не е така.)

"Оставам с впечатлението, че прокуратурата очаква медийният шум да замести доказателствата. Така става по много дела и те всичките завършват печално", коментира адвокат Даниела Доковска.

Най-губещи обаче не са отделните герои в казуса, а цялото общество. Освен че получи още едно доказателство за дефектиралата съдебна система, то за пореден път остана измамено и от медиите, които, вместо да го информират обективно за проблемите, го занимават със себе си.

Димитър Пеев, в. "Капитал"

0 коментара:

Публикуване на коментар