27 юни 2012 г.

ГЕРБ натиска Гриша Ганчев да продава

0 коментара

Олигархът гори по схемата "Да ти вземе Бойко бизнеса"

Босът на "Литекс" Гриша Ганчев е подложен на убийствен натиск от страна на управляващата партия ГЕРБ да продава бизнеса си. Ловешкият олигарх е накачулен от всякакви посредници, някои от които откровени мутри, за да се оттелги от икономическата карта на страната.

Цялата му империя щяла да бъде завладяна от близки до премиера Бойко Борисов хора и фирми. Това е позната схема, използвана през последните 3 години от едноличния управник на България. Силото отстраняване на Гриша Ганчев ще предизвика очаквано разпадане на бизнес структурата му и на футболния отбор "Литекс". Въпреки опитите на бизнесмена футболът в Ловеч да остане жив, при подобно развитие на нещата това няма как да се случи. От една страна Ганчев има отпуснати кредити от близката до властта Корпоративна търговска банка, а от друга страна постоянно го натискат да си тръгва. Така финансистът Цветан Василев, който създаде медийна империя с държавни пари и по същата схема купи пловдивския отбор "Ботев", поставя Гриша Ганчев в цайтнот.

Именно това довело до решението на Ганчев да предложи първо бизнеса си на руската ВТБ, която спонсорира "Левски". На запалянковците е известно, че той недолюбва "сините", но в случая искал да играе контра на натегачите на властта, които са отпуснали кредита за автозавода на бизнесмена в Баховица.

По силата на договора, при при намерение за продажба той трябва да предложи дяловете си в автомобилната компания първо на Цветан Василев. Въпреки това Ганчев искал да раздели футболните от автомобилните си инвестиции и нямал намерение да подсилва с най-добрите си футболисти "Ботев". Той бил готов на инат да продаде на "Левски" карето си от звезди Георги Миланов, Николай Бодуров, Максим Жос и Марсело Никасио, след като любимият му ЦСКА нямал средства за подобна сделка. Сега се чака отговорът на руската ВТБ.

За намерението на Ганчев да преустанови всякакви инвестиции у нас говори и фактът, че той вече продаде последните си 4 бензиностанции на световния лидер "Шел". След оттеглянето си от бизнеса и футбола той ще има в сметките си около 80 милиона евро. Липсата на инвеститорски позиции обаче ще го направи мишена за упавляващите, които се чудят как да трупат пари за следващите избори.

0 коментара:

Публикуване на коментар