27 юни 2012 г.

Петя Славова се гушна с банкера на ДПС

1 коментара
Две от банките, които са близки до властта, са вече официално в бизнеса. "Инвестбанк" на скандалната Петя Славова, близка до Цветан Цветанов, е крупен акционер в Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Това показват документите в Търговския регистър, публикувани миналата седмица.

В акционерната книга на Корпоративна банка пише, че "Инвестбанк" притежава 25 000 акции от капитала. Това нарежда Петя Славова сред най-големите акционери в банката на ДПС, която с държавни пари изкупи редица медии през последните няколко години. Левовата равностойност на акциите, притежавани от "Инвестбанк" е 1,5 милиона.

В същото време данни на финансови анализатори сочат, че "Инвестбанк" и БАКБ на Цветелина Бориславова са сред най-застрашените от фалит. Запознати с бизнеса на бившата сервитьорка Славова твърдят, че като е станала съдружник с Цветан Василев в Корпоративна банка, се опитва да смуче високи дивиденти от парите на държавните предприятия, които стоят на разплащателни сметки в трезора и така да се спаси от кризата.

Няколко са банките, които правителството на ГЕРБ облагодетелства, като слага парите на държавата там. Най-големият пай е за близката до ДПС Корпоративна търговска банка. По последни данни, трезорът стопанисва над 1 милиард лева държавни пари. Сред фаворитите се нарежда и банката на Пятя Славова, която има и бизнес в курортите по планините и ще се облагодетелства от скандалните промени в Закона за горите. В "Инвестбанк" има около 80 милиона държавни средства. Освен това правителството на ГЕРБ и лично вътрешният министър Цветан Цветанов лобирали за нея, за да върти парите на стотици общини в страната.

След като купува 25 000 акции от Корпоративна банка, на практика Петя Славова яко ще се облажи от държавните средства там. Те са отпуснати от правителството на нисък лихвен процент, а се раздават на високи нива по кредити на фирми.

Банката на Петя Славова нашумя покрай липсващите пари на корпоративни клиенти. Бившият главен счетоводител на трезора Петър Маринов дори даде пресконференция за това как са раздавани необезпечени кредити, както и за нагласени данни за дебита по депозитни сметки. Според изявленията на Маринов, корупцията стигала до БНБ, където служители си затваряли очите за нарушенията.

Атанас Тодоров

1 коментара:

Публикуване на коментар