27 януари 2011 г.

Политически инженеринг в ДПС

0 коментара
Зад "соловата акция" на Касим Дал наднича ГЕРБ

Политическият развод на Касим Дал, който доскоро твърдеше, че е "дясната ръка на Доган", не предизвика планирания ефект. Поне засега. Но начинът, който избра за разлъка с ДПС един от създателите на движението, оставя отворени няколко съществени въпроса, който излизат извън рамките на ДПС. Най-важните от тях са кой и защо няколко месеца преди местните и президентските избори помогна на Касим Дал да вземе съдбоносното решение. Любопитно е и има ли пореден опит за политически инженеринг, който пак ще се опре на партийни мутации. Последният, но не по важност въпрос е каква е връзката между очакваното произнасяне на съда по делото срещу Ахмед Доган с "желанието" на Касим Дал да напусне партийното ръководство, т.е. да се еманципира от него в името на политическото си бъдеще.

Около екзотичната идея "Касим Дал - лидер на ДПС" вече се облизват и няколко партии, изпаднали от властта, които отново сънуват мъртвородения по царско време либерално-демократичния алианс.

Изненада без изненадани

Писмото на Касим Дал до структурите на ДПС не изненада колегите му в парламента, а, според твърденията им, и лидера на ДСП Ахмед Доган. Учудване предизвика единствено закъснението на този акт на оттегляне, който те очаквали още от пролетта на миналата година.

В парламентарната група на ДПС нямат съмнение, че писмото не е дело на Касим Дал, и коментират, че ако е писано от него, още в обръщението щяло да има поне пет правописни грешки. Авторството преписват на напусналия през лятото на миналата година ДПС Людмил Георгиев, който бил откритие на самия Дал. Впрочем проф. Георгиев се раздели с партията със сходни мотиви - той също обвини ръководството на ДПС в капсулация. И побърза да създаде нова, проруска формация с гръмкото име "България за всички". Партията му е в режим на изчакване и готовност за преговори.

Рекордьор по приятелства

Касим Дал е единственият народен представител, който в официалния сайт на парламента не е посочил професия. Затова пък се оказва рекордьор в друго - член е на 54 групи за приятелство в разни чужбини. Още преди няколко години друг напуснал ДПС - Гюнер Тахир, охотно разказа пред медиите, че Касим Дал е завършил училище за зидаро-мазачи. През 2005 г. изненадващо се появи диплом, удостоверяващ, че заместник-председателят на движението е завършил българския филиал за международни отношения на Киевския университет, специалност международни отношения. След скандалите покрай този филиал той спря да говори за дипломата.

Името на Дал изплува и от друг, по-пресен скандал - с разследвания за лобизъм в съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черничкия. Дал беше един от тримата депутати, чиито имена фигурираха в неговото "тефтерче". Тогава Дал, който се оказа, че е провел 163 разговора с Черничкия, обясни, че двамата са приятели и ходят заедно на лов.

Заслуги и интриги

Касим Дал е един от основателите на Турското национално-освободително движение в България през 1985 година, борещо се срещу т. нар. възродителен процес. Както лидерът на ДПС Ахмед Доган, Дал също излежава присъда заради дейността си (в затворите на София, Варна, Бобов дол и Стара Загора (1986 - 1989). След амнистирането му през 1990 г. става един от основателите на ДПС, а от 1993 г. до януари 2010 г. е заместник-председател на партията.

Касим Дал е депутат четвърти мандат и е сред малцината основоположници на ДПС, за които няма данни да са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Разбира се, това би могло да означава и нещо друго, намеци за което през годините са правели не само опонентите на ДПС, но и колегите на Касим Дал. Години наред заместникът на Доган се изживяваше като стопанина на партийната централа, в която държеше да е информиран за всичко. За основен конкурент Касим Дал бе нарочил другия заместник на Доган - Емел Етем, а основната част на енергията му бе концентрирана в постигане не само на баланс, но и на превес на неговия лагер. Той се опита да създаде и алтернативен пресцентър, както и алтернативни фондации, а в начинанието му помагаха Людмил Георгиев и Веселин Пенев.

Пръв проф. Людмил Георгиев видя бившия заместник на Доган като бъдещ лидер на ДПС и дори подчерта, че това е единственият начин за обновлението на формацията и откъсването й от формулата "ДПС=ДС". Знак за това привържениците на идеята "Дал - следващият лидер на ДПС" откриха в срещата му с турския премиер Реджеп Ердоган през октомври 2010 година. Тогава се твърдеше, че държавникът от южната съседка отказал да се види с Ахмед Доган.

Изненадващо след тази среща към фенклуба на Касим Дал се присъедини и представител на изпълнителната власт и това заплете поредната интрига. "Ако години наред обществото получаваше политически знаци от ученика на Макиавели - Ахмед Доган, то днес той самият получи най-сериозния политически знак от Ердоган. Че е време да си ходи. За да се даде път на друго - по-чисто и, дай Боже, по-мъдро поколение", даде напътствия културният министър Вежди Рашидов.

Сценарият

Писмото на Касим Дал можеше да има и друг прочит, ако не бе закъсняло. И ако този, който се е подписал под него, бе направил това, докато бе в силна позиция - т.е. преди да се раздели със заместник-председателството на партията. Сега този акт повече прилича на избиване на реакция на неосъществени амбиции, за които все още не е загубена последната надежда. Това, което в ДПС подозират и споделят помежду си, без да му дават публичност, бе казано от Иван Костов в началото на седмицата.

"В отвореното писмо Касим Дал повтаря неща, които ние говорим вече 12 години - не казва нищо ново. Когато го казва човек от кухнята, той просто потвърждава нашите твърдения. Това, което той прави в момента, не е ясно как ще свърши. Не знаем до каква степен Дал е готов да отиде на сблъсък. Не знаем и как би реагирал Доган. ДПС е до такава степен затворена партия, че никой не знае какво може да се случи. Не съм политолог, не съм коментатор, не мога да преценя дали Касим Дал би бил "политически коректен" към ГЕРБ например. Очевидно ми се вижда обаче, че Дал се насочва към ГЕРБ", коментира лидерът на ДСБ.

Според Осман Октай, който е също е бивш заместник-председател на ДПС, тонът на писмото на Дал много напомнял по стил на разпространената в медиите предсмъртна бележка на Ахмед Емин.  Осман Октай видя и друга връзка - прословутото дело "Лиани", за което в публичното пространство има повече намеци, отколкото реални факти. Разработката, която започва като проверка за евентуална подривна ислямистка дейност на територията на страната, стига до информация за движение на финансови потоци, най-вероятно в полза на ДПС.

Проверката се прехвърля от една служба към друга и на практика все още не приключила. Депутати от вътрешната комисия в предишното Народно събрание многократно заявяваха, че в разработката се споменава името на някой си Касим и на някой се Енвер. Според Октай като член на тази комисия Дал е стигнал до информация както за финансирането на ДПС, така и за кръгове, които обръчите на партията спонсорират.

Според запознати обаче през последната година Касим Дал е бил обект на особен интерес и проверки от страна на службите - нещо, което те свързват с обещанието на премиера Бойко Борисов за продължение на работата по "Лиани".

Най-ченгеджийският сценарий, който допускат парламентаристи, са зависимости на Касим Дал, които го правят уязвим и управляем. Част от този сюжет, според тях, е и представителят на ДПС в Истанбул Енвер Хатибоглу, който пръв подкрепи "смелия акт" на Касим Дал. За никого в ДПС не са тайна приятелските отношения между двамата. Съпартийци на Доган обаче твърдят, че Хатибоглу се подвизава с друго име в България - Гюрсел Садък. И именно под това име е посочен като сътрудник на Касим Дал в парламента. Съдък има собственост и участва в управлението на шест фирми, които многократно са местили адресната си регистрация.

Според колеги на Касим Дал раздялата между него и Доган лъсва в нощта на 17 октомври 2008 година. Навръх рождения ден на Касим Дал в Бояна, където живее Доган, се самоубива един от най-доверените хора на лидера - Ахмед Емин.  Причините за смъртта му и до днес остават неясни. Знаят се няколко съществени факта. Единият е, че лично Дал довежда Емин на "Стамболийски" 45А. Вторият - че в първото си интервю след самоубийството Доган нарича Емин "мъжка секретарка" - израз, който Дал използва в кървавото си писмо като определение за отношението на лидера към хората, които дават живота си за ДПС (в прекия и преносния смисъл).

Сметки в аванс

Моментът за пускане на писмото на Касим Дал не е избран случайно. Ако прогнозите за изхода на делото срещу Доган се сбъднат и лидерът бъде оправдан, това ще е само още един знак, че който е решил да печели президентските избори наесен, си е осигурил съюзника, който е гарант за победа.

Политолози и социолози вече коментираха, че ако Бойко Борисов иска да определи новия президент на страната, той няма как да мине без гласовете на ДПС. Електоратът на Доган бе решаващ и за двата поредни избора на Георги Първанов.

Затова, според депутати от ДСП и Синята коалиция, ГЕРБ се опитва месеци преди изборите да си осигури жизненоважната подкрепа на ДПС. А тя, според партийните стратези, минавала през вътрешнопартиен преврат, при който Касим Дал трябвало да оглави организация. Начинанието е доста рисковано и най-вероятно ще завърши с провал, тъй като ДПС неведнъж са показвали, че всеки опит за външен натиск сплотява партийните редици, които застават зад Доган. Когото, впрочем, само в частните си разговори са склонни да критикуват.

Какво каза Касим Дал?

26 януари 2009 г.

Доган има още много неща да даде на българската политика. Това, което се случи през октомври (смъртта на Ахмед Емин - б.р.), наистина ни разтърси. Ако говорим за ДПС от учредяването му на 4 януари 1990 г., може да се каже, че сега атаките срещу ДПС са най-много. Но ние винаги излизаме по-консолидирани от изпитания...

8 ноември 2009 г.

България не започва с Бойко Борисов и не свършва с ГЕРБ. Всички тези неща, с които се хвалят, че е свършило през тези 100 дни новото правителство, са заложени от предишното управление.


21 ноември 2009 г.

Аз никога не съм участвал в незаконни неща. ДПС е много единно, но има и грешки - който не работи, той не греши. ДПС продължава напред и ще бъде в политиката на България. През последните осем години много близки хора до ДПС си повярваха и започнаха да летят и е време те да започнат да ходят по земята.

Павлина Живкова, в. "Банкер"

0 коментара:

Публикуване на коментар