31 януари 2011 г.

Фабрикуват доноси, за да подслушват

0 коментара
И в ДАНС, и в МВР има документи за автентичността на излезлите в публичното пространство разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, казва Росен Миленов, бивш агент в Държавна агенция "Национална сигурност", в интервю за предаването "Сеизмограф" на бТВ

- Смелост трябва, за да заявиш, че премиерът и вицепремиерът на една страна лъжат. За какво са излъгали?

- В първото ми излизане в медиите споменах, че съдържанието на разговорите, които излязоха в публичното пространство, е автентично. Това го казвам във връзка с моите функционални задължения, които съм изпълнявал в Държавна агенция "национална сигурност" (ДАНС). Миналата седмица бях изслушан в подкомисията за контрол на СРС като свидетел, а на следващия ден и в Националната следствена служба (НСлС). Там се съдържа цялата информация на моето твърдение, че разговорите са автентични.

- Т.е. това е класифицирана информация, която вие не можете сега да споделите...

- Да.

- И все пак има ли някакви документи, има ли някаква материална следа, че са съществували такива разговори? Има ли нещо, което не може да бъде унищожено там, в архива на ДАНС, което да потвърди, че са се случили тези разговори?

- Във връзка с този случай има документална следа както в ДАНС, така и в МВР, тъй като службата, която осъществява прилагането на СРС, е в МВР - тя е ресорна на вътрешния министър. Аз не мисля, че ще се стигне до там, че да се извършат някакви действия за заличаване на тези документални следи.

- Вие категорично твърдите, че съдържанието на тези разговори, които изтекоха, с участието на Ваньо Танов, Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, депутати, са автентични, съдържанието не е манипулирано...

- Да.

- ...и че има документална следа за автентичността на тези записи?

- Да.

- За всички записи ли го твърдите това или има някои, които е възможно да са манипулирани, тъй като досега не чухме звуков файл на разговора на Ваньо Танов и Менда Стоянова, за който всички твърдят, че е фалшифициран?

- За този разговор не твърдя.

- Вашият бивш началник г-н Цветлин Йовчев също беше изслушан през седмицата в комисията за контрол на СРС и той казва, че вие сте направили едно политическо изявление и че проверката на това, което сте правили и до какви документи сте имали достъп, както и на секретните ви дневници, е показала, че единственото ви вярно твърдение е, че сте работили в ДАНС.

- Първо, искам да заявя на г-н Йовчев, че ние вече не се намираме с него в служебни правоотношения, и тъй като в тази страна все още има свобода на словото, всеки има право да заяви своята гражданска позиция. Що се отнася до конкретното му изказване, че аз съм нямал отношение към въпросния случай - де факто той не си е контролирал подчинените и не знае какво се е извършвало в службата.

- А какво се е извършвало в службата? Кое от това, което сте наблюдавали, можете в момента да ни кажете?

- Вече става въпрос за хора, които са назначени на висши държавни длъжности от това правителство заради техния авторитет и принципи, които са спазвали в професионалната си кариера. Същите тези хора в един момент започват да пречат.

- С какво?

- Започват да пречат на правителството, тъй като контролираните от тях институции осъществяват някакъв контрол на търговската дейност, спазвайки закона и основавайки се на принципите, и започват да засягат фирми. Фирми, които явно имат отношение към политически лица. В този момент управляващите решават да бъдат отстранени тези хора. Става въпрос за злепоставянето на тези хора. Оттук се опорочава и идеята на всички процесуално-следствени действия, в тази част - и прилагането на СРС.

- Т.е. тези хора, които са назначени от това правителство, всъщност са му пречели с почтеността си, с това, че са се опитвали да действат по правилата и следвайки принципите?

- Да.

- Ваньо Танов такъв човек ли е?

- Точно така. Г-н Ваньо Танов и г-н Антоний Странджев, който вече е бивш зам.-директор на Агенция "Митници" (АМ) - те бяха гарант престъпните групи да не овладеят контрабандата. Контрабандата на цигари, която е болна тема и за страната, и във връзка с влизането ни в Шенген - нашите европартньори също имат информация и знаят какво става на външните ни граници. На тази, която е с Турция. Затова в един момент първо трябваше г-н Странджев да бъде злепоставен, тъй като неговото отстраняване щеше да отслаби позициите в Агенция "Митници" на г-н Танов.

- Но това стана в един момент - той беше отстранен.

- Стана. Натискът продължи към г-н Танов. В момента има много голям натиск върху г-н Танов.

- Казахте, че тези разработки, това подслушване се е използвало срещу хора, назначени от тази власт, които по някакъв начин са се опитали да следват правилата и са им попречили. Имало ли е подслушване и на други хора, да кажем политици от опозицията, журналисти, които са били неудобни на властта?

- Откакто г-н Цветанов стана министър на вътрешните работи и вицепремиер, т.е. откакто неформално контролира ДАНС, се увеличи като цяло използването на СРС-та. По отношение на журналистите там практиката е друга.

- Каква?

- Журналистът "Х" - очертава се кръгът от хора, които контактуват с него. Тези хора се подлагат на контрол, съответно с мероприятия със СРС-та. Защото ръководството, което инициира това нещо, знае, че тече информацията като през решетка от службите, и в един по-късен момент информацията ще излезе и ще стане скандал. А по този начин, като се включи кръгът от събеседници на журналиста, се качва на контрол всичко, което протича към него от събеседниците. По този начин се подслушват журналисти. Пример за това е делото "Галерия". Вие, журналистите, явно имате интерес и трябва да направите така, че то да бъде разсекретено, за да се види как чрез едни хора се стига до други хора.

- Това правителство обеща, че като дойде на власт, ще я разсекрети тази разработка, но не се получи на практика.

- Вероятно нямат интерес.

- Тези хора от кръга на журналиста как се качват на контрол? Всеки ли може по някаква измислена причина да бъде поставен на такъв режим на подслушване? И правило ли се е това в службата, докато вие бяхте там?

- Има една порочна практика и към нея има отношение ръководството, а не изпълнителският състав. Тази порочна практика при мотивирането на самите искания за СРС се базира на едно оперативно действие, което може да се посочи като вид донос. Тъй като информацията, която служи за мотивиране в искането за прилагане на СРС, е от анонимен източник.

- Значи с един донос може да започне подслушване на някого? А този донос всеки ли може да го направи? Аз мога ли да отида например да направя един донос срещу моя началник и да почнат да го подслушват него?

- Трябва да сте в близки отношения с ръководството на службата.

- Ако съм в близки отношения, и това е възможно?

- Да.

- И какво представлява този донос?

- Гражданинът "Х" заявява, че еди-къде си, еди-кога си е станал свидетел на еди-каква си престъпна дейност. Този гражданин "Х" остава анонимен както за службата, така и за всички органи по веригата, които се включват да разследват тази престъпна дейност.

- А кой обикновено прави тези доноси?

- Това е труден въпрос, в смисъл - може да не съществува гражданинът "Х".

- А възможно ли е вашите началници да наредят на вас или на ваши колеги да си измислят такъв донос, да го сложат там на бюрото и да започне такова подслушване?

- Когато се правят такива неща, те се правят в ограничен кръг и от служители, които са верни на ръководството. Не се прилага към целия изпълнителски състав.

- Дали има много хора, записани по този начин? Дали много такива записи, които сигурно съдържат някакви компрометиращи факти или обстоятелства, циркулират в пространството?

- Да. Тъй като във връзка с тези подслушвания са записани изключително много хора, които са гравитирали около обектите.

- Казвате - нареждали са ви такива доноси да бъдат фабрикувани и да се следят хора, да се подслушват хора. Добре, но нали след това, при искането за СРС, се отива при съдия, има ли случай съдия да е отказал заради немотивирано искане за подслушване на такива заявки?

- Случаите на отказ за прилагане на СРС от съда са рядко явление. Самата проверка от съда, който разрешава прилагането, е формална - тя се базира само на това, което е включено в самото искане. Няма други начини, по които да се провери същността на фактологията вътре.

- Имате ли вътрешното усещане, че всичко това, което стана, това масирано нахлуване на такива компрометиращи записи е част от някаква схема за свалянето на Бойко Борисов като премиер?

- Вероятно. Моето убеждение е, че има такива признаци, но това не означава, че г-н премиерът е освободен от отговорността за това, което е извършил. Що се отнася до това кой го създава това - трябва министър-председателят да провери хората, които боравят с тази информация, които контролират тези служби.

- От толкова много слушане остава ли време на дансаджиите да работят по организираната престъпност в България?

- Поне моите наблюдения са, че откакто г-н Цветанов е министър на вътрешните работи, не се работи по крупни престъпни дейности. Всичко, което излиза в медийното пространство като акции, са на ниско локално ниво. Аз не знам към момента да има установена група, която да организирала канал за контрабанда на цигари.

(Със съкращения. Цялото интервю виж тук)

0 коментара:

Публикуване на коментар