8 януари 2011 г.

Брюксел разследва държавните депозити

0 коментара
Европейската комисия разследва България за нерегламентирана държавна помощ на Корпоративна търговска банка по отношение на депозитите на държавните предприятия. Поредният медиен скандал се очаква да избухне всеки момент, тъй като Брюксел може да ни наложи солидна глоба, заради странните финансови отношения на правителството с малка частна банка, стопанисваща  50 процента от свободните пари на държавните фирми.

Публикации в средствата за масова иформация твърдят, че собственикът на трезора Цветан Василев притежава 20-ина български медии - национални и регионални вестници, телевизии, новинарски сайтове, печатница и разпространителски фирми.

Разследването срещу България е започнало в средата на миналата година по анонимен сигнал. Според него, давайки на банката 420 млн. лв.  под формата на нисколихвен депозит, правителството подпомага група бизнесмени, свързани с партията ДПС, да установят пълен медиен монопол. В сигнала са посочени още медийни публикации и разследвания по темата (освовно от вестниците "Капитал" и "Дневник"), както и официалната справка от Министерство на финансите за депозитите на държавните фирми.  Образувана е преписка в Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия. От Брюксел вече са поискали информация от Бъгарска народна банка и финансовото министерство.  Двете институции ще трябва да обяснят защо над 50 процента от парите на държавните фирми стоят на депозит в една определена банка, която има доста малък пазарен дял при корпоративните депозити.

Цялата документация по тази процедура на Европейската комисия е засекретена. До момента публично не е станало известно на какъв етап е разследването. Министерство на финансите и централната банка пазят в тайна разследването на Брюксел, тъй като считат, че то ще приключи без санкции за страната.

Нерегламентираната държавна помощ означава, че държавата целенасочено е създала условия за селективно облагодетелстване на определени търговски субекти за сметка на други. Ако Европейската комисия констатира такава помощ, то България може да бъде осъдена да плати глоба от десетки милиони евро.

0 коментара:

Публикуване на коментар