17 януари 2012 г.

6,3 млн. лв. прибра Иво Прокопиев

0 коментара

Журналистите от „Капитал“ се учат на труд по проект за 85 бона

6,3 милиона лева безвъзмездна помощ получи затъналият в дългове бизнесмен Иво Прокопиев. Въпреки, че вестникарският бос напусна страната преди около година и се скри чак в Сингапур със семейството си, фирмите му продължават да получават средства от европейски програми и други неправителствени организации.

Дружеството „Каолин” АД, чийто мажоритарен собственик е Иво Прокопиев посредством холдинга „Алфа финанс“е получило 3,1 млн. лв.от Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ към Министерство на икономиката, установи проверка в регистрите на финансовото министерство. Проектът е приключен на 1 ноември тази тодини, а средствата са отпуснати за „технологична модернизаниция на „Каолин” АД чрез инвестиционна подкрепа за разширяване на производството“. Общият му бюджет е 6,2 млн. лв., като отпуснатите и усвоени средства са 3,1 млн. лв.

Други 64 000 лв. е взела същата фирма на Иво Прокопиев, но по „Оперативна програма за развитие на човешките ресурси“ към социалното министерство. Европарите са за „подобряване качеството на човешките ресурси чрез повишаване на квалификацията, съобразно компетенциите и длъжностите на обучаемите служители в компанията“. Част от служителите в „Каолин“ АД са били на курсове по английски и румънски език. 

Европари са получили и медиите на бизнесмена от Разград. По същата програма, фирмата – собственик на вестниците „Капитал“, „Капитал дейли“ и сайта „Дневник“ - „Икономедия“ АД, е лапнала 85 000 лв. Проектът е за „повишаване квалификацията на включените в проекта служители чрез провеждането на серия от обучения за придобиване на допълнителни професионални и ключови умения“. Парите трябва да създадат трайни умения у журналистите в двата вестника за „усъвършенстване и учене през целия живот“. Проектът се изпълнява в момента.

Медиите на Иво Прокопиев са единствените у нас, който получиха 3 млн. лв. субсидия от фондация „Америка за България“. Парите ще бъдат предоставени на групата за период от 3 години. Неправителствената организация на правителството на САЩ обявява за своя мисия да подкрепя независими медии и да утвърждава високите професионални и етични стандарти в журналистиката. Мотивите й да финансира дейността на „Капитал“ са, че това ще допринесе за укрепване на демократично общество в България, като изданията на групата трябва да съхранят своята „редакционна независимост“.

Докато фирми на Иво Прокопиев получават дарения от държавата и външни донори, няколко банки продължават да чакат да започне погасяването на огромните си дългове. Общите задължения на неговата топ структура - „Алфа финанс холдинг" в началото на 2009 г.  възлизат на 666 млн. лв. По-голямата част от тях бизнесменът натрупа след покупката на компанията за недвижими имоти „Лендмарк“. Тя е исландския милионер Тор Бьорголфсон, който преди години купи БТК. Пред 2009 г. бизнесът на Иво Прокопиев тръгна стремително надолу,  като беше ликвидирана значителна част от медийния му бизнес, начело с Re:TV. В небитието си заминаха и няколко списания от групата „Капитал". В края на същата година, Прокопиев загуби и управлението на „Бизнес парк - София", който стана собственост на американския фонд „Грамърси". 

Крахът му продължи с „Летище Пловдив“, което беше продадено на датската компания Nordic Airport Infrastructure ApS. Първоначално Прокопиев се опитваше да привлече финансов ресурс, без да продава летището, което той купи през 2007 г.  Той търсеше варианти и предлагаше модели на стратегическо публично-частно партньорство в акционерното дружество. Тези опити обаче се провалиха. Апетитите на Прокопиев за лицензиране на банка и у нас също бяха попарени, след като австрийският трезор „Хипо банк" се отказа от партньорство с него през 2009 г.  В момента Прокопиев притежава единствено македонската „Капитал банк Скопие“.

0 коментара:

Публикуване на коментар