19 януари 2012 г.

Синът на Долорес Арсенова стана най-младият милионер

0 коментара
Мехмед Дикме прибра 10 млн. лв. от една "консултация"

Преди години те управляваха министерства и ръководеха цели сектори от икономиката. Повечето от тях  влязоха във властта бедни и безимотни, но излязоха богати. Днес някои от бившите министри от близкото минало са бизнес консултанти. Основният капитал в новата им работа са създадените от тях през годините контакти и връзки с политическия и бизнес елит на страната. В България консултантите често биват определяни за комисионери или лобисти, но бившите представители на изпълнителната власт са убедени, че са търсени заради уменията и управленския им опит.
Милен Велчев, Николай Василев и Мехмед Дикме са най-ярките представители на новото поколение на министрите-консултанти. След 4 години във Министерство на финансите и още толкова в Народното събрание, Велчев най-после стана бизнес партньор на брат си Георги, който от 2001 г. инвестира в туристически обекти по българското Черноморие. В момента братя Велчеви и бившият зам.-министър на финансите Красимир Катев са собственици на консултантската компания “Делта кепитал интернешънъл“ АД, сочи справка в Търговския регистър. Тя бе консултант по сделката за продажба на тютюневия холдинг „Булгартабак“, който тази година стана собственост на офшорката "БТ Инвест" срещу 101,1 млн. евро. Формално зад новия собственик стои фонд, собственост на Руската външнотърговска банка. Името на действителния купувач обаче все още не е известно и това не представлява проблем нито за  правителството на ГЕРБ, нито за ДПС, които вече 20 г. спират спираха приватизацията на холдинга с обяснението, че интересите на електората им няма да бъдат защитени.
В началото на октомври в управата на „Булгартабак“, "БТ Инвест" вече вкара кадри на НДСВ. В борда на директорите влезе Явор Драганов, който е съдружник с бившия зам.-министър на екологията Любка Качакова в кабинета  на НДСВ и ДПС, във фирма "Ню Ейдж". Бившият царски министър има още една подобна фирма на свое име. Това е „Делта кепитъл интернешънъл – МГК“ ЕООД. Доскоро негов съдружник там е била съпругата му Симона. Седалищата и на двете консултантски фирми са на ул. „Г. С. Раковски“ 96 в София.
С голям бизнес размах действа и Мехмед Дикме. По примера на бившия си лидер Ахмед Доган и ексминистърът се е впуснал в тази доходоносна дейност. Години наред Дикме твърдеше, че след 4 -те си години в земеделското министерство, се е отдал на бизнес с внос на овощни насаждения от Италия. Той консултираше инвестицията на банкерката Цветелина Бориславова в 300 дка с черешови насаждения край село Гъбарево. Дикме не крие дългогодишните си  приятелски отношения с високопоставени фигури от ГЕРБ. От две години, той се занимава с консултации на компании, които искат да вложат пари във фотоволтаични електроцентрали. През октомври тази година, той и съдружникът му Светослав Бобойчев спечелиха 10 млн. лв. от продажбата на две фирми на представителството на световния производител на техника "Самсунг" у нас. Eдинственият капитал на купените от южнокорейския гигант  дружества - „Екоенерджи Солар“ ЕООД и „Екосолар“ ЕООД, са получени разрешения за строеж на фотоволтаични централи край Враца. Бившият земеделски министър участва в още едно  дружество "Солар груп България" ООД. То също има намерение да строи електроцентрала, но в Сливенско. 
Консултант и износител на зърно е и бившия земеделски министър в правителсвата на НДСВ и тройната коалиция Нихат Кабил. Той е регистрирал две свои фирми. Първото дружество на ексминистъра, който е в момента е и подсъдим, е "ЕМ КА консулт" ЕООД. То се занимава с бизнес консултации и посредническа дейност в страната и чужбина. Другата фирма на Кабил е регистрирана в съда на 12 февруари 2011-а и е с предмет на дейност „износ на селскостопанска продукция и зърно в чужбина“. Негов съдружник в "Болкан агротрейд партнерс" ООД е 28-годишният Николай Борисов. Адресната регистрация на фирмата е на ул. "Г. С. Раковски" в София. Наследникът му в агроведоството – Валери Цветанов, който също е  клиент на прокуратурата, дава съвети на земеделски производители при кандидатстването им за европейско финансиране.
 И б ившият министър икономиката и на държавната  администрация Николай Василев се е насочил към финансите и инвестициите. Той е управляващ акционер в "Експат капитал" АД. Към момента държи 40% от компанията, която се занимава с управлението фондове за недвижими имоти и с консултации по сделки и инвестиции. Председател на Съвета на директорите е бившият му заместник в Министерство на икономиката Никола Симеонов Янков. Акционер в „Експат капитал“ е и Хари Тилев, който е син на директора на фалиралата през 1996 г. „Банка за земеделски кредит“ Атанас Тилев. Той е и бивш основен собственик на застрахователната компания „Витоша“, в която преди да стане премиер, акции притежаваше и Симеон Сакскобургготски. Хари Тилев става съсобственик в „Експат капитал“ през октомври 2010 г., когато „Дар финанс“ ЕООД, с управители Атанас Тилев и Иван Бакалов, придобива 34% от фонда, показват документите от Търговския регистър.  
През юни тази година, фондът на Василев купи 20% от "Еврохолд България" на борсата.  Пазарната капитализация на пакета от 20% от "Еврохолд" е близо 136 млн. лв. Фондът на бившия министър е инвестиционна компания, която управлява договорни фондове и голям брой частни инвестиционни портфейли. „Експат капитал“ търси възможности за инвестиции в българск бизнес, включително и в публични дружества. Тя бе кандидат за покупката на пакета от 49.99% от капитала на Българо-американската кредитна банка. Купувач на пакета обаче стана инвестиционно дружество на Цветелина Бориславова.
Консултант се оказа и бившият министър на екологията в правителството на НДСВ Долорес  Арсенова. Цялото семейство Арсенови фигурира в Съвета на директорите на прословутата фармацевтична фирма „МС Фарма“АД. През годините, Арсенова бе обвинявана в конфликт на интереси и лобиране в нейна полза при търговете за лекарства на Министерство на здравеопазването. Според данните от Търговския регистър, капиталът на „МС Фарма“ АД е 102 000 лв. В момента фамилната компания се ръководи от сина на ексминистърката Калоян, който роден през 1987 г. На заседание на Съвета на директорите през март тази година, бащата Асен Арсенов се отказва от поста изпълнителен директор на „МС Фарма“ в полза на 24-годишния младеж. Арсенова ще дава съвети на сина си как да управлява компанията с активи за няколко милиона лева.
С далеч по-малки суми се задоволява бившият министър на труда и социалната политика в правителството на СДС Иван Нейков. Неговата фирма „Балканският институт по труда и социалната политика-Проектни конлустанти“ е наета от Съвета за електронни медии (СЕМ). Срещу 15 000 лв., той трябва да „посъветва“ председателя на регулаторния орган Георги Лозанов как лесно да съкрати 10% от 84-те си служители. В СЕМ е убедени, че цената за услугата е ниска, тъй като фирмата на ексминистъра била най-авторитетната при консултантските услуги за трудово-правни отношения.
Неуспелият кандидат – кмет на София и експерт от НДСВ Владимир Каролев пък се оказа един от хората, които са в екипа на британската банка-консултант HSBC на АЕЦ „Белене“. HSBC спечели конкурса за консултант с оферта от 2,7 млн. евро за финансовите анализи по проекта. При доказване, че АЕЦ "Белене" е икономически обоснована, банката ще получи и 0,95% от крайната цена за осъществяването на проекта. HSBC ще може да прави анализи и оценки на работата по атомната централа през следващите две години.
Бившият министър на енергетиката в кабинета „Сакскобургготски“ Мирослав Севлиевски е член на Съвета на директорите на инвестиционния посредник „Интеркапитал Маркетс” АД. Компанията е един от най-големите фондове за имоти в България. Тя е инвеститор във ваканционните комплекси „Марина кейп“ край село Ахелой и в курорта „Боровец“. Собствениците са пуснали за продажба апартаменти от „Марина кейп“. Заради кризата обаче, интересът към тях е малък.

0 коментара:

Публикуване на коментар