17 януари 2012 г.

620 бона тупнаха в джоба на Тупарев

1 коментара

Авер на Любомир Павлов прибра 1 млн. лв. европари

620 000 лева безвъзмездна помощ е взел залязващият български процудент Никола Тупарев. Той е поредният бизнесмен, който получава щедър евро подарък със съдействието на държавни чиновници, за да прави тв предавания и шоу програми със съмнително качество. 

Парите са отпуснати от Оперативна програма „Развитие на конкулентноспособността на българската икономика“ към икономическото министерство. Оказа се, че една от фирмите на Тупарев има спешна нужда от нова техника. Поради тази причина, проектът му озаглавен „Повишаване на конкурентноспособността на „Еф Хикс Камера“ ЕООД на медийния пазар чрез обновяване и модернизация на техниката", е одобрен от управляващия орган на програмата. Парите са безвъзмедни и са преведени по сметките на едноличния собственик на фирмата Никола Методиев Тупарев, установи проверка в регистрите на Министерство на финансите. 

Бизнесът на Тупарев тръгна рязко надолу, след като преди 2 години бе изгонен от Нова телевизия, където години наред пробутваше пошлите си тв реалита. Далаверите той въртеше с програмната директорка Олга Лозанова. Уволнената в края на 2010 г.  Лозанова бе увъртяна в сложни схеми с кумеца си Тупарев и водещите Иван Христов и Андрей Арнаудов. Тя определяше програмната схема на Нова тв и даваше рекордни бюджети за вулгарни предавания като "Цената на истината", Танцувай с мен", "Станция Нова". Накрая Тупарев разсипа дори рейтинга на "Биг Брадър", тъй като последният му сезон бе абсолютен провал. Факт е, че докато Лозанова вземаше решенията в медията, 80 % от парите за външни продукции бяха насочвани към него и приближените му „опосуми“.

Натирен от Нова, Тупарев намери пристан в БНТ, където от години продуцира няколко предавания. С помощта на новата програмна директорка Севда Шишманова, той успя да пласира пред Управителния съвет външните си продукции „Животът на другите” и „Бързо, лесно, вкусно”. За „Животът на другите” държавната медия е плащала на Тупарев по 42 781 лв. на издание, пише в документите на „Сан Стефано“ 29 . 

Продуцентската къща "Чучков брадърс" ООД на Виктор и Борислав Чучкови също не може да се оплаче от липса на държавно внимание. Двамата вече са с 500 бона по-богати благодарение на европейската програма. Чрез фирмата си „СИФ 309 филм мюзик“ те са спечелили проект за модернизация на фирмата си. Поредната идея на Чучкови е да въведат нова услуга в България – пътуващо кино. Парите са усвоени, но двамата все  още не са решили кога ще тръгнат из страната, за да прожектират филми на населението. Чучкови не за първи път получават безвезмездна помощ за личните си бизнес начинания. Прехваленият им и уж касов филм „Тилт“, който по твърденията им „върнал българите в киносалоните“, всъщност е спонсориран изцяло от държавата.

От държавните регистри на евромилионерите изскочи името и на един позабравен роден бизнесмен, забогатял покрай дъгогодишното управление на София от СДС. Румен Артарски, който е съдружник на сегашния собственик на вестниците „Труд“ и „24 часа“ Любомир Павлов във фирмата „Енерджи мюзик“ е получил 1 млн. лв. финансова инжекция за една от фирмите си. „Аудио видео консулт“ ООД е спечелила проект за „Повишаване конкурентоспособността чрез въвеждане на иновативно технологично оборудване и специализиран софтуер“. Той е съпругата му трябва да похарчи парите до края на тази година.

 Румен Артарски е пряко свързан с бизнеса на Любомир Павлов и Диляна Грозданова. Той е един от бившите собственици на създадената през 2005 г. ТВ 7. По това време Павлов е шеф на Общинска банка и отпуска 5 009 181 лв.  кредит на Артарски, който е негов съдружник в в "Енерджи мюзик" ООД. Заемът е обезпечен с ипотека на магазини, ресторанти и барове в комплекса "Кристал", които са собственост на "Средец" АД.  В момента двамата са собственици на  оператора „Сателайт БГ“, който е наследник на „Ай Ти Ви партнър“. Операторът е основен „рекламодател“ във вестниците на „Медийна група България холдинг“.

Продуцентската къща „Супернова медия“ на Явор Попов и Милена Будинова също се е облажила с пари по програма „Развитие на конкулентноспособността на българската икономика“. За „постигане на качество и ефективност чрез разработване на стандарта ISO 9001“ фирмата е получила 150 бона. „Супернова медия“ прави тв редавания, документално риалити и филми, както и ленти за чужди медии и интернет. Тяхна е поредицата по бтв „Такъв е животът“, Новите българи“, „Приемни семейства“ и филмите за Лили Иванова "Опасно близо".

Продуцентът Христо Христов е взел 204 000 лв., за да закупи иновативна киноснимачна техника за фирмата си „Корунд -Х“.

 Вечно лаещата срещу държавата, която потъпквала свободата на електронните медии, Асоциация на българските радио и тв оператори (АБРО), пък е получила чрез правителството  311 000 лв. по същата програма. С огромната сума, тя обещава са осигури „пълна   информираност на потребителите на аудиовизуални услуги в България“. Казано на разбираем език – парите са похарчени за семинар, конференция и среща с определени медии, на които е  обяснен известният на българите факт, че у и нас има радио и телевизия.

1 коментара:

Публикуване на коментар