24 януари 2012 г.

Шеф на „Левски“ стана евромилионер

0 коментара

Стилян Шишков забогатя с 2,3 млн. лв. 

2,3 млн. лв. ще получи един от новите шефове на футболния отбор „Левски“ Стилян Шишков. Неговата интернет компания MS Key Group прибира парите по Оперативна програма “Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ към Министерство на икономиката. Проектът на Шишков и неговия съдружник Димитър Марин е бил одобрен от наблюдаващия орган на програмата. Предстои милионите да им бъдат изплатени, установи проверка в регистрите на европейските фондове у нас. 

В края на миналата година, настоящият шеф на рекламата и мърчандайзинга на „Левски“ се похвали, че медийната му група ще приключи 2011 г. с 3, 4 млн. евро от продажби на банери и пиар публикации. Печалбата му пък вероятно щяла да достигне 3 млн. лв. и ще е равна на тази за предишните две години. Изявленията му обаче изглеждат странни на фона на написания от него и Марин проект пред икономическото министерство. Според документа, фирмата им се нуждае от спешна финансова инжекция, за да повиши своята конкурентноспособност. Исканите пари са за „издаване на мрежа от интернет и мобилни приложения“. Проектът по процедурата „Технологична модернизация на малки и средни предприятия“ стартира на 4 ноември 2011 г. и трябва да приключи през май 2013 г., когато ще стане ясно дали 2,3 - те млн. лв. са повишили качеството на услугите на новинарската онлайн група. 

В портфолиито на интернет компанията на Стилян Шишков и Димитър Марин влизат спортният сайт Sportal.bg, финансовият Profit.bg, лайфстайл порталите Men.bg и Hotnews.bg, автомобилните Topcars.bg и Formula1.bg, както и Top.bg, Topnews.bg, Insurance.bg и др. През 2009 г. MS Key Group купи и сайта Data.bg, който е наследник на едноименния торент тракер, затворен заради пиратство от ГДБОП преди години. Допълнение към него е и геймърският сайт Games.bg. Стилян Шишков и медийната му интернет собственост са известни с близостта си до рекламния олигарх и съсобственик на телевизия bTV Красимир Гергов, който е председател на медийната комисия към Българския футболен съюз. 

След промените в ръководството на „Левски“ през декември миналата годна стана ясно, че Стилян Шишков ще бъде изпълнителен директор. Около името му обаче веднага се разрази скандал. Сините запалянковци излязоха с официална декларация, с която заявиха, че той не е добре дошъл в клуба. Причина за това е фактът, че той е играл за ЦСКА като юноша. Бизнесменът бе обвинен и в далавери, тъй като треньорският му лиценз бил отнет заради манипулации. Шишков е получил документа от баща си – проф. Ангел Шишков, който в периода 2000-2004 г. бе шеф на треньорската школа към БФС. Запознати с миналото на бизнесмена допълват, че той е получил сертификата за два семестъра, вместо задължителните 8. Шишков – младши става треньор, въпреки, че по това време не е бил на територията на страната, а е живеел в САЩ. Разкриването на измамата става след сигнал на футболната асоциация в Принстън, а щатските власти мигновено обявяват лиценза му за невалиден.

В САЩ Стилян Шишков започва да гради кариера в бизнеса с компютри, като дори стига до ръководни позиции в IT – компания. По-късно създава собствена фирма, която налага в България. Продължават съмненията, че по време на престоя си в Щатите, той се участва в телефонни измами. През 2008 г. ФИФА го разследва заради нелегален сайт за световното първенство. Федерацията заплашва бизнесмена със солени глоби, което го кара да спре медията. Година по-късно, българската ГДБОП стартира разследване срещу Стилян Шишков. Сигналът е подаден от Валентин Михов, който го обвинява в интернет пиратство. Очаква се то да завърши в най-скоро време с препоръка как да се процедира с престъпленията му.

0 коментара:

Публикуване на коментар