31 януари 2011 г.

КТБ вече държи 70% от държавните пари

1 коментара
Въпреки указанията на МФ и проверката на ЕК компаниите продължават да избират обслужващите трезори по неясни критерии

Управляващите продължават да съсредоточават парите на държавни предприятия в един трезор - Корпоративна търговска банка /КТБ/. Финансовата институция вече управлява 70% от средствата на 10-те най-големи държавни фирми. Това показва справка на Министерството на икономиката, получена от "Сега" по закона за достъп до информация.

Най-големи суми в банки държат компаниите към министерство на икономиката - Български енергиен холдинг, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Национална електрическа компания, "ТЕЦ Марица-изток 2", "АЕЦ Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак холдинг" и "Благоевград - БТ". Според официална справка на МФ към март 2010 г. те са имали депозити и разплащателни сметки за 621 млн. лв., от които 337 млн. лв. са по сметки в КТБ. Това прави съкрушителен "пазарен" дял на трезора при тези предприятия - 54%, при положение че огромният ресурс е вложен в общо 23 банки. Към края на октомври 2010 г. 10-те компании са намалили парите, които държат в трезори до 412 млн. лв., но делът на КТБ е още по-смазващ - 285 млн. лв., или 70%. Към този момент трезорите, в които държавните фирми са вложили средствата си, са паднали до 14. 

Другите банки, в които държавните фирми са държали по-сериозни средства към 31 октомври, са Инвестбанк и Централна кооперативна банка, но в тях сумите са значително по-ниски - съответно 50 млн. лв. и 23 млн. лв., сочи още справката на МФ. 

КТБ е в средата на класацията по активи на финансовите институции - на 9-о място от 24 трезора. Тя работи основно с бизнес клиенти и почти не се занимава с банкиране на дребно. Изненадващото е обаче, че за 2010 г. КТБ е в Топ 3 на най-печелившите банки у нас. Финансовият й резултат за м. г. е +74 млн. лв., като пред нея са само гигантите на родния пазар "УниКредит Булбанк" и "Банка ДСК". През 2008 г. финансовата институция заемаше едва 8-о място по печалба, а през 2009 г. се изкачи до 4-о. Преди две години в трезора влязоха омански капитали, а директорът му Цветан Василев е бил съдружник в различни проекти на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Кръстева и синът й Делян Пеевски, който в момента е депутат от ДПС, контролират значителна част от медийния пазар.

Проблемът с депозирането на огромния финансов ресурс на държавните фирми в няколко банки на непрозрачен принцип бе поставен за пръв път от финансовия министър Симеон Дянков още през есента на 2009 г. Тогава той се възмути в парламента, че 60% от парите са само в три банки, а 3/4 от средствата са оставени на еднодневни депозити без лихва. 

След това през пролетта на 2010 г. главните редактори на 11 медии, включително вестник "Сега", поискаха справка от Дянков по закона за достъп до информация за размера на средствата, които държавните фирми държат в банки, и принципите, по които са избрани трезорите. Дянков отговори с детайлна справка, от която се разбра, че към края на март 2010 г. Корпоративна банка оперира с 48% от парите на държавните предприятия - тя държи на депозити и разплащателни сметки 408 млн. лв. от общо 855 млн. лв. Тогава справката на Дянков включваше не само фирмите на икономическото министерство, но също транспортни и някои други големи държавни компании. 

В. "Сега" поиска същата справка, но към дата 31.10.2010 г. изненадващо отговорът от МФ беше, че ведомството не разполага с търсената информация и искането е препратено към всички засегнати ведомства и дружества. Единствено икономическото министерство, което управлява 10 от общо 18 държавни компании, представи пълна и изчерпателна справка. Две от останалите компании - БДЖ и "Ръководство въздушно движение", отказаха да предоставят данни. От "Терем" изпратиха писмо, че са готови да дадат информацията в идните дни. Останалите 5 компании държат на депозити малки суми, при които няма съществена промяна.

Преди няколко месеца, за да опровергае възникналите съмнения, че Корпоративна банка умишлено се толерира от властта, Дянков разпореди да се изготвят насоки за избор на обслужваща банка, които държавните фирми трябва да спазват. Оказа се обаче, че указанията са само препоръчителни, защото не са въведени с нормативен акт.

Преди седмици се разбра, че Европейската комисия също разследва България по сигнал за отпускане на предполагаема държавна помощ в полза на Корпоративна търговска банка (КТБ) и свързана с нея група от медийни и телекомуникационни компании. Конкретният повод са тъкмо разкритията за привилегированото положение на трезора при депозирането на държавните пари. От МФ твърдят, че процедурата е рутинна и няма нищо общо с процедурите за нарушаване на европейското законодателство. Според експерти обаче, ако при изясняване на случая Брюксел счете, че има данни за нарушаване на европейските директиви, може да се стигне до наказателна процедура срещу България и до финансови санкции.

ТАБЛИЦА
В кои банки са парите на най-големите държавни фирми*
БАНКАДепозитни/разплащателни сметки



млн. лв.$ млн.млн. евро
1. Корпоративна търговска банка208.2541.029.51
2. Банка ДСК10.01.00
3. Инвестбанк44.1902.84
4. Пощенска банка8.400.0120.058
5. ПИБ001.18
6. Sun Trust Bank00.3990
7. Търговска банка Д2.000
8. БНП Париба010.00
9. ИНК Банк
010.00
10. УниКредит Булбанк
0.1860.0420.437
11. ЦКБ22.710.0270.001
12. Алианц банк0.190.0220
13. СИБанк0.1450.0310
14. МКБ Юнионбанк0.0010.0620
ОБЩО:296.07162.61514.030

*Справката е на МИЕТ, към 31.10.2010 г. и се отнася за компаниите БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", НЕК, "ТЕЦ Марица-изток 2", "АЕЦ Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак" и "Благоевград - БТ"

Цветелина Йорданова, В. "Сега"

Фабрикуват доноси, за да подслушват

0 коментара
И в ДАНС, и в МВР има документи за автентичността на излезлите в публичното пространство разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, казва Росен Миленов, бивш агент в Държавна агенция "Национална сигурност", в интервю за предаването "Сеизмограф" на бТВ

- Смелост трябва, за да заявиш, че премиерът и вицепремиерът на една страна лъжат. За какво са излъгали?

- В първото ми излизане в медиите споменах, че съдържанието на разговорите, които излязоха в публичното пространство, е автентично. Това го казвам във връзка с моите функционални задължения, които съм изпълнявал в Държавна агенция "национална сигурност" (ДАНС). Миналата седмица бях изслушан в подкомисията за контрол на СРС като свидетел, а на следващия ден и в Националната следствена служба (НСлС). Там се съдържа цялата информация на моето твърдение, че разговорите са автентични.

- Т.е. това е класифицирана информация, която вие не можете сега да споделите...

- Да.

- И все пак има ли някакви документи, има ли някаква материална следа, че са съществували такива разговори? Има ли нещо, което не може да бъде унищожено там, в архива на ДАНС, което да потвърди, че са се случили тези разговори?

- Във връзка с този случай има документална следа както в ДАНС, така и в МВР, тъй като службата, която осъществява прилагането на СРС, е в МВР - тя е ресорна на вътрешния министър. Аз не мисля, че ще се стигне до там, че да се извършат някакви действия за заличаване на тези документални следи.

- Вие категорично твърдите, че съдържанието на тези разговори, които изтекоха, с участието на Ваньо Танов, Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, депутати, са автентични, съдържанието не е манипулирано...

- Да.

- ...и че има документална следа за автентичността на тези записи?

- Да.

- За всички записи ли го твърдите това или има някои, които е възможно да са манипулирани, тъй като досега не чухме звуков файл на разговора на Ваньо Танов и Менда Стоянова, за който всички твърдят, че е фалшифициран?

- За този разговор не твърдя.

- Вашият бивш началник г-н Цветлин Йовчев също беше изслушан през седмицата в комисията за контрол на СРС и той казва, че вие сте направили едно политическо изявление и че проверката на това, което сте правили и до какви документи сте имали достъп, както и на секретните ви дневници, е показала, че единственото ви вярно твърдение е, че сте работили в ДАНС.

- Първо, искам да заявя на г-н Йовчев, че ние вече не се намираме с него в служебни правоотношения, и тъй като в тази страна все още има свобода на словото, всеки има право да заяви своята гражданска позиция. Що се отнася до конкретното му изказване, че аз съм нямал отношение към въпросния случай - де факто той не си е контролирал подчинените и не знае какво се е извършвало в службата.

- А какво се е извършвало в службата? Кое от това, което сте наблюдавали, можете в момента да ни кажете?

- Вече става въпрос за хора, които са назначени на висши държавни длъжности от това правителство заради техния авторитет и принципи, които са спазвали в професионалната си кариера. Същите тези хора в един момент започват да пречат.

- С какво?

- Започват да пречат на правителството, тъй като контролираните от тях институции осъществяват някакъв контрол на търговската дейност, спазвайки закона и основавайки се на принципите, и започват да засягат фирми. Фирми, които явно имат отношение към политически лица. В този момент управляващите решават да бъдат отстранени тези хора. Става въпрос за злепоставянето на тези хора. Оттук се опорочава и идеята на всички процесуално-следствени действия, в тази част - и прилагането на СРС.

- Т.е. тези хора, които са назначени от това правителство, всъщност са му пречели с почтеността си, с това, че са се опитвали да действат по правилата и следвайки принципите?

- Да.

- Ваньо Танов такъв човек ли е?

- Точно така. Г-н Ваньо Танов и г-н Антоний Странджев, който вече е бивш зам.-директор на Агенция "Митници" (АМ) - те бяха гарант престъпните групи да не овладеят контрабандата. Контрабандата на цигари, която е болна тема и за страната, и във връзка с влизането ни в Шенген - нашите европартньори също имат информация и знаят какво става на външните ни граници. На тази, която е с Турция. Затова в един момент първо трябваше г-н Странджев да бъде злепоставен, тъй като неговото отстраняване щеше да отслаби позициите в Агенция "Митници" на г-н Танов.

- Но това стана в един момент - той беше отстранен.

- Стана. Натискът продължи към г-н Танов. В момента има много голям натиск върху г-н Танов.

- Казахте, че тези разработки, това подслушване се е използвало срещу хора, назначени от тази власт, които по някакъв начин са се опитали да следват правилата и са им попречили. Имало ли е подслушване и на други хора, да кажем политици от опозицията, журналисти, които са били неудобни на властта?

- Откакто г-н Цветанов стана министър на вътрешните работи и вицепремиер, т.е. откакто неформално контролира ДАНС, се увеличи като цяло използването на СРС-та. По отношение на журналистите там практиката е друга.

- Каква?

- Журналистът "Х" - очертава се кръгът от хора, които контактуват с него. Тези хора се подлагат на контрол, съответно с мероприятия със СРС-та. Защото ръководството, което инициира това нещо, знае, че тече информацията като през решетка от службите, и в един по-късен момент информацията ще излезе и ще стане скандал. А по този начин, като се включи кръгът от събеседници на журналиста, се качва на контрол всичко, което протича към него от събеседниците. По този начин се подслушват журналисти. Пример за това е делото "Галерия". Вие, журналистите, явно имате интерес и трябва да направите така, че то да бъде разсекретено, за да се види как чрез едни хора се стига до други хора.

- Това правителство обеща, че като дойде на власт, ще я разсекрети тази разработка, но не се получи на практика.

- Вероятно нямат интерес.

- Тези хора от кръга на журналиста как се качват на контрол? Всеки ли може по някаква измислена причина да бъде поставен на такъв режим на подслушване? И правило ли се е това в службата, докато вие бяхте там?

- Има една порочна практика и към нея има отношение ръководството, а не изпълнителският състав. Тази порочна практика при мотивирането на самите искания за СРС се базира на едно оперативно действие, което може да се посочи като вид донос. Тъй като информацията, която служи за мотивиране в искането за прилагане на СРС, е от анонимен източник.

- Значи с един донос може да започне подслушване на някого? А този донос всеки ли може да го направи? Аз мога ли да отида например да направя един донос срещу моя началник и да почнат да го подслушват него?

- Трябва да сте в близки отношения с ръководството на службата.

- Ако съм в близки отношения, и това е възможно?

- Да.

- И какво представлява този донос?

- Гражданинът "Х" заявява, че еди-къде си, еди-кога си е станал свидетел на еди-каква си престъпна дейност. Този гражданин "Х" остава анонимен както за службата, така и за всички органи по веригата, които се включват да разследват тази престъпна дейност.

- А кой обикновено прави тези доноси?

- Това е труден въпрос, в смисъл - може да не съществува гражданинът "Х".

- А възможно ли е вашите началници да наредят на вас или на ваши колеги да си измислят такъв донос, да го сложат там на бюрото и да започне такова подслушване?

- Когато се правят такива неща, те се правят в ограничен кръг и от служители, които са верни на ръководството. Не се прилага към целия изпълнителски състав.

- Дали има много хора, записани по този начин? Дали много такива записи, които сигурно съдържат някакви компрометиращи факти или обстоятелства, циркулират в пространството?

- Да. Тъй като във връзка с тези подслушвания са записани изключително много хора, които са гравитирали около обектите.

- Казвате - нареждали са ви такива доноси да бъдат фабрикувани и да се следят хора, да се подслушват хора. Добре, но нали след това, при искането за СРС, се отива при съдия, има ли случай съдия да е отказал заради немотивирано искане за подслушване на такива заявки?

- Случаите на отказ за прилагане на СРС от съда са рядко явление. Самата проверка от съда, който разрешава прилагането, е формална - тя се базира само на това, което е включено в самото искане. Няма други начини, по които да се провери същността на фактологията вътре.

- Имате ли вътрешното усещане, че всичко това, което стана, това масирано нахлуване на такива компрометиращи записи е част от някаква схема за свалянето на Бойко Борисов като премиер?

- Вероятно. Моето убеждение е, че има такива признаци, но това не означава, че г-н премиерът е освободен от отговорността за това, което е извършил. Що се отнася до това кой го създава това - трябва министър-председателят да провери хората, които боравят с тази информация, които контролират тези служби.

- От толкова много слушане остава ли време на дансаджиите да работят по организираната престъпност в България?

- Поне моите наблюдения са, че откакто г-н Цветанов е министър на вътрешните работи, не се работи по крупни престъпни дейности. Всичко, което излиза в медийното пространство като акции, са на ниско локално ниво. Аз не знам към момента да има установена група, която да организирала канал за контрабанда на цигари.

(Със съкращения. Цялото интервю виж тук)

29 януари 2011 г.

СРС-тата родиха нови вицове

1 коментара
Министър се обажда на жена си. Чува се: тииииит и запис на глас: "Поради ограничения в бюджета на МВР вашият разговор в момента не се записва. Моля, обадете се по-късно. Вашият разговор е важен за нас."

***
Операторът при набиране на номера на Министерския съвет:
"За Бойко Борисов натиснете 1."
"За Симеон Дянков натиснете 2"
"За Цветан Цветанов не натискайте нищо..."

***
Гражданин звъни в МВР:
-Алооооооо, МВР ли е? Може ли да проверите в СРС-то колко кила домати ми каза жена ми да взема...
След малко получава отговор:
- Жена ви каза 2кг и че ви обича. За да чуете други разговори на жена си, платете за абонаментна услуга във всяко поделение на ДОТО в страната"

***
Идея за девиз на МВР: Това е твоят глас!

***

Когато говорите по телефона си спомнете думите: „Звучете жизнерадостно! Записват Ви!“.

***
Служители на ФРБ, ФСБ и ДАНС спорят къде нивото на секретност е най-високо.
- Нашите агенти работят в общо помещение, но всеки си има криптирана парола и никой не знае какво работят околните, казва американецът.
- При нас нивото на сигурност е по-високо. Затварят агентите по двама в кабинет и никой не знае какво работят вътре,  казва руснакът.
- В ДАНС секретността е най-висока, похвалил българинът.  Агентът ни работи сам в кабинет и сам не знае какво работи.

***

Две блондинки си говорят:
- Муцка, знаеш ли, че вече ни подслушват джиесемите?
- Знам, миличко! Аз затова като почна да говоря, си го изключвам…

***

Министър набира телефон.
- Биййййййййййййййп: В момента всички СРС-та са заети и не можем да Ви подслушаме. Моля, обадете се по-късно. Вашето обаждане е важно за нас.

***

“МВР пуска нова услуга: Слушай министър по твой избор“

***

Едно момченце си купило „Кока-кола“, но не можело да си отвори бутилката. Огледало се наоколо и видяло на отсрещния тротоар полицай. Отива при него и го моли:
- Чичко полицай, ще ми отвориш ли бутилката?
Полицаят взел шишето, поогледал го и извикал:
- Отваряй! Полиция!

***
Гражданин цъка с дистанционното програмите на телевизора.
Първо цъкане - ББ реже лента.
Второ цъкане и нова програма - ББ държи реч.
Трето цъкане - ББ се кара на Тройната коалиция.
Четвърто цъкане - Веско Маринов пее химни за органите.
Пето цъкане - отсреща в телевизора седи Цв.Цв. и размахва пръст: Внимавай, нещо много бързо взе да разцъкваш програмите!"

***
- Двама непознати са настанени заедно в хотел и единият непрекъснато разказва политически вицове. Другият го предупредил, че може би ги подслушват, но оня не престанал. Тогава човекът се доближил до контакта на стената и подшушнал:
-Две кафета за 214-а стая, моля.
И не щеш ли - след малко на вратата се почукало и камериерката влязла с две кафета. Разказвачът на вицове пребледнял и тутакси си легнал. На сутринта другият се събудил, разказвача го нямало, а на масичката до леглото имало бележка: "Вас засега няма да ви арестуваме, защото на майор Петров много му хареса номерът с кафетата".

***
Ваньо Танов звъни на Дянков:
-Здравейте господин Цветанов.
-Има някаква грешка, аз съм Дянков..
 -Знам, казва Танов. Ама нали и Цветанов слуша...
***

Новият патрон на МВР - Димитър Талев (заради "Гласовете ви чувам")

***

Цветанов звъни на СДОТО:
- Моля пратете ми флашката с разговорите на Ваньо Танов.
- Ама коя версия, господин министър? Тази за вас, тази за премиера или онази за в. "Галерия"?

*** 

МВР смята да навлезе и на пазара на Импулсните телефони с новата услуга "Слушай министър по твой избор".

***


- Ало, ало, премиер Борисов ли е?
- Аз съм, да , кой там?
- Агент Мичъл. Отговарям за вас по линия на ЦРУ. Какво става, докъде я докарахте със сересетата? 
-До къде я докарахме? Ами... - до под кривата круша.
- Каква е тази крива круша, премиер Борисов, това някаква метафора ли е, метонимия ли е?
(сигналът се влошава, чува се шум от прелитащ изтребител F-35)
- Защо мълчите, God damn it? Кажете, стана ли ясно кой е направил записите?
- Стана. Било е някакво келеме от „чуждите”.
- Вие какво сте се разделили там на наши и чужди, бе, Борисов? Не забравяйте, че сега сме един отбор няма наши, няма чужди, няма ВИС, няма СИК, няма ДАНС, няма МАНС.
- Кои са тия МАНС?
- Ама голяма детска градина сте това, българите! Вместо да задавате глупави въпроси, вземете се в ръце и оправете нещата immediately. Имате нашата подкрепа, какво искате още?
- Имаме я, само че „чуждите” изобщо не ги интересува и все гледат да ми направят мръсно.
- Чуждите, чуждите...! А нашите къде дремят?
- Засега са в активна отбрана.
- Никаква отбрана, Борисов! Да не сме чули думата „отбрана”!
- Тъй вярно. А ще можете ли да пратите малко помощ, че тия от ВИС нещо пак се разшаваха.
- Контрирайте ги със СИК.
- СИК са болни от грип. Дали да не пусна момчетата от ТИМ?
- Окей, пуснете момчетата от ТИМ. Но си отваряйте очите, да не стане мазало.
- Слушам.
- Последен въпрос и да приключваме: разбрахте ли най-сетне кой раздава флашките?
- Разбрахме. Човек на Петров.
- Shit! - ще му скъсаме ушичките на тоя „човек на Петров”.
- Слушам.
(сигналът отново се влошава, изтребителят F-35 се връща обратно)
- Ало, Борисов, чуваме ли се? Тия дни ще ви изпратим едно-две кила контрафлашки – използвайте ги разумно, man. И да кажете на тоя Дачков ли е, Цачков ли е, да престане да ни звъни. Безпокои мен, безпокои и колегите.
- Ама той и на вас ли звъни? Щото и на мен...
- И на нас, и на нас. Айде.
- Айде.

ГЕРБ пази незаконните имоти на ДПС

2 коментара
След като изхарчи милиони левове за скъпи пиар акции, правителството не пипна незаконните имоти на богатите българи. Баровските вили и къщи по плажовете и язовирите продължават да бъдат кичозно украшение на красивата природа.

Преди два месеца министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обиколи България с хеликоптер. С него бяха и десетки служители на строителното министерство. Целта беше да се заснемат незаконните имоти по язовирите и Черноморието и уж след това да се премахнат. Свитата на Плевнелиев навъртя хиляди киломерти по въздух, изразходвайки милиони левове държавни пари. Резултат от показната акция обаче няма. Всъщност е много странно защо "Хвърковатата чета" на Плевнелиев пропусна да отбележи един много характерен незаконен обект. Става въпрос за текето на Енихан баба на връх "Свобода" в Родопите. Въпреки, че бе доказано по безспорен начин, че то е незаконно, никой от властта не отваря и дума за текето, а какво остава да го снима или покаже на обществото. Самото теке си стои гордо на планинския връх, като символ на безхаберието и продажността на управляващите. И разбира се, на безгръбначност и лакейство спрямо ислямистката инвазия и наглостта на лидерите на Движението за права и свободи.

Въпреки обещанията и заканите на Бойко Борисов, ГЕРБ не посмя да пипа бастионите на ДПС и сараите на лидерите на етническата партия. Иначе е трудно да се обясни защо при акцията на Плевнелиев не бе показан незаконният кей на Доган сарай на брега на морето край вилата му в местността "Отманли" до Бургас. Той също си стои недокоснат и незасегнат от уж безкомпромисните отряди на властта. Така нареченото "барбекю на Доган" в столичния квартал "Бояна" също си е недокоснато и Ахмед Доган и неговите хора продължават да си правят там големи софри.

А иначе в столицата също бе направена показна акция със снимки от хеликоптери и много удобни интервюта след това. Въпреки големите обещания по Черноморието всъщност не бе направено нищо. Много незаконни имоти въобще не бяха показани. Вилата на певицата Белослава на брега на морето в село Черноморец въобще не бе обявена. Друга вила, собственост на Митьо Пайнера, отново незаконна и на брега на морето, също не бе пипната. Пайнера стана печално известен с това, че има голяма заслуга за навлизането на порнографията и пошлостта в България, налагайки на широката публика певици в поведение на проститутки и външност на стриптизьорки.

По морето обаче бяха направени няколко наказателни акции срещу обикновени хора и дребни собственици на имоти. В Стария Несебър бе проведена показна рекламна кампания, която трябваше да покаже как твърдо пипа властта и бяха съборени незаконни постройки на жители на града. Десетки семейства бяха оставени без покрив заради недомислие в наредбите. Със затворници бяха атакувани къщите на обикновените хора, а в същото време хотели в Слънчев бряг, построени на пясъчната ивица, продължават да си стоят недокоснати. Най-брутален е случаят с хотел "Дюн", собственост на съпругата на убития бос на ВИС Георги Илиев - Мая.

Прелюбопитен е и фактът, че вилата на Росен Плевнелиев на морския бряг край Черноморец също е незаконна. Тя е построена върху земя, публична държавна собственост, и въобще не е ясно как и с чие разрешение се е озовала там. Ясно е обаче, че и тя няма да бъде съборена. В местността "Ченгенез кале" багерите сринаха къщи и постройки на обикновени хора и рибари, на които така й не бе дадена възможност да узаконят имотите си. На брега на Ропотамо бяха съборени бараките на няколко рибари, които дълги години си вадеха хляба там. Така властта показва мускули на малкия човек, но мълчи и се спотайва пред силните и богатите.


Иначе е трудно да си обясним защо повече от два месеца след акцията край язовир Ивайловград, къщите там продължават да си стоят цели и непокътнати. Имотът на депутата от ГЕРБ Недялко Недялков продължава да си стои на брега на язовира. Баровския митничарски квартал все още краси бреговата ивица в противоречие с всякакви закони и норми. Кой знае защо Росен Плевнелиев спря да говори, че там "ще играят багерите". Може би защото митничарите знаят много за контрабандните канали, които финансират управляващата партия ГЕРБ. И тук въздушната акция на Плевнелиев явно е имала само рекламен характер, без реални резултати.

Язовир "Искър" пък вече прилича повече на баровския квартал "Бевърли Хилс" край Холивуд, отколкото на охраняем обект с национално значение. По брега на язовира са кацнали десетки незаконни къщи, които никой не се сеща да събори. Според публикации в медиите, край водоема много вили имат както депутати от управляващата върхушка и опозицията, така и видни представители на мутренските среди. Срещу тях обаче властта не е безкомпромисна.

Така след като бяха похарчени милиони за показните акции и тв реклама, резултатът си остава нулев. На имотите на богатите и силните не посегна никой, а бяха атакувани такива на неколцина нормални семейства. Двойният стандарт бе приложен с пълна сила, като за обикновените хора нямаше прошка, а за тези с милионите просто не бяха приложени законите. Вместо да харчи пари за излишна показност, властта можеше да даде тези средства за социални помощи и здравеопазване. Защото в България, според черната статистика, от глад и болести дневно умират по 50 души.

Велчев шпиониран от миска - любовница

0 коментара
Милен Велчев, бившият финансов министър от правителството на ДПС и НДСВ, е използван като източник на конфиденциална политическа и икономическа информация от Мис България 2005 г. - Росица Иванова. Това съобщава вестник "Торнадо" в последния си брой. Според изданието Иванова работи като скъпо платена компаньонка в агенция, управлявана от братя Маргини. Източници на изданието са съобщили, че цената на една нощ с момиче от ранга на Росица струва между 2000 и 4000 лв.

Връзката на Велчев с красавицата започнала през 2007 г. и е продължила 2 години. Твърди се, че той и до днес е лудо влюбен в нея, независимо че е бил принуден да прекъсне връзката.
Информаторите на "Торнадо" твърдят, че Милен е бил изловен на калъп с любовницата си в семейната спалня от бременната си съпруга Симона. Заради изневярата му двамата са били пред развод точно в този деликатен момент. Затова Велчев започнал да води Росица по спа курортите. Изданието разказва за комичен случай във Велинград, където юпито и Иванова изкарали целия любовен уикенд в стаята, за да не бъдат изловени. Любовчията предпочел да нахрани и напои мацката в хотелската стая и затова непрекъснато поръчвал рум-сървиз.

Сексафертата на юпито е разкрита през 2008 г. от чужденец, който успял да влезе под кожата на Росица. Той успял да я "вербува" и в продължение на 18 месеца измъквал от нея информация, споделяна под юргана от Велчев. Баровецът дори й възложи някои "задачи", свързани политическата и бизнес дейност на бившия финансист № 1.

Изданието пише още, че нашите служби отдавна наблюдават този и други чужденци, които ползват услугите на "модната" агенция, в която "служи" Иванова. Точно по тази линия е излязла наяве връзката на Росица с гръцкия бизнесмен Лукас, който има верига пицарии в София и бизнес с метали по целия свят. Красавицата се разприказвала за "секретните молби" на богатото си гадже пред хора, за които била специално помолена да си мълчи. В резултат на това Лукас й бил шута. Тя мигом забърсала богат бургаски месарски бос, който и осигурил щастливо лято в Слънчев бряг. Медията твърди, че в тайното тефтерче на хубавицата присъствали както високопоставени представители на ДПС и НДСВ, така и името на популярен политик от БСП.

На снимката: Милен Велчев със съпругата си Симона

27 януари 2011 г.

Митничарят ритал срещу ББ с риск за живота

0 коментара
Митничарят Николай Вучeв сериозно е застрашавал живота си всеки път, когато е излизал на терена да порита мачле с премиера Бойко Борисов.

В това становище са категорични лекари, които се запознаха с болестта на Вучев. От последните извадени сересета става ясно, че Борисов е ходатайствал пред шефа на митниците Ваньо Танов за негов авер, с който рита мач, когато е свободен в четвъртъците. От записите става ясно, че съотборникът на Борисов - Николай Вучев, е бил отстранен от длъжността младши инспектор на пътническия Терминал 2, защото не се явявал редовно на работа. След намесата на премиера, а после и на Танов, който се обажда на Павел Манченко, Вучев е върнат на длъжност.  Самият Танов предостави документи, според които митничарят Вучев е попаднал в списъка на съкратените
от митницата на аерогарата в края на 2009 г.

Повече по темата в новия брой на в. "168 часа"


Политически инженеринг в ДПС

0 коментара
Зад "соловата акция" на Касим Дал наднича ГЕРБ

Политическият развод на Касим Дал, който доскоро твърдеше, че е "дясната ръка на Доган", не предизвика планирания ефект. Поне засега. Но начинът, който избра за разлъка с ДПС един от създателите на движението, оставя отворени няколко съществени въпроса, който излизат извън рамките на ДПС. Най-важните от тях са кой и защо няколко месеца преди местните и президентските избори помогна на Касим Дал да вземе съдбоносното решение. Любопитно е и има ли пореден опит за политически инженеринг, който пак ще се опре на партийни мутации. Последният, но не по важност въпрос е каква е връзката между очакваното произнасяне на съда по делото срещу Ахмед Доган с "желанието" на Касим Дал да напусне партийното ръководство, т.е. да се еманципира от него в името на политическото си бъдеще.

Около екзотичната идея "Касим Дал - лидер на ДПС" вече се облизват и няколко партии, изпаднали от властта, които отново сънуват мъртвородения по царско време либерално-демократичния алианс.

Изненада без изненадани

Писмото на Касим Дал до структурите на ДПС не изненада колегите му в парламента, а, според твърденията им, и лидера на ДСП Ахмед Доган. Учудване предизвика единствено закъснението на този акт на оттегляне, който те очаквали още от пролетта на миналата година.

В парламентарната група на ДПС нямат съмнение, че писмото не е дело на Касим Дал, и коментират, че ако е писано от него, още в обръщението щяло да има поне пет правописни грешки. Авторството преписват на напусналия през лятото на миналата година ДПС Людмил Георгиев, който бил откритие на самия Дал. Впрочем проф. Георгиев се раздели с партията със сходни мотиви - той също обвини ръководството на ДПС в капсулация. И побърза да създаде нова, проруска формация с гръмкото име "България за всички". Партията му е в режим на изчакване и готовност за преговори.

Рекордьор по приятелства

Касим Дал е единственият народен представител, който в официалния сайт на парламента не е посочил професия. Затова пък се оказва рекордьор в друго - член е на 54 групи за приятелство в разни чужбини. Още преди няколко години друг напуснал ДПС - Гюнер Тахир, охотно разказа пред медиите, че Касим Дал е завършил училище за зидаро-мазачи. През 2005 г. изненадващо се появи диплом, удостоверяващ, че заместник-председателят на движението е завършил българския филиал за международни отношения на Киевския университет, специалност международни отношения. След скандалите покрай този филиал той спря да говори за дипломата.

Името на Дал изплува и от друг, по-пресен скандал - с разследвания за лобизъм в съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черничкия. Дал беше един от тримата депутати, чиито имена фигурираха в неговото "тефтерче". Тогава Дал, който се оказа, че е провел 163 разговора с Черничкия, обясни, че двамата са приятели и ходят заедно на лов.

Заслуги и интриги

Касим Дал е един от основателите на Турското национално-освободително движение в България през 1985 година, борещо се срещу т. нар. възродителен процес. Както лидерът на ДПС Ахмед Доган, Дал също излежава присъда заради дейността си (в затворите на София, Варна, Бобов дол и Стара Загора (1986 - 1989). След амнистирането му през 1990 г. става един от основателите на ДПС, а от 1993 г. до януари 2010 г. е заместник-председател на партията.

Касим Дал е депутат четвърти мандат и е сред малцината основоположници на ДПС, за които няма данни да са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Разбира се, това би могло да означава и нещо друго, намеци за което през годините са правели не само опонентите на ДПС, но и колегите на Касим Дал. Години наред заместникът на Доган се изживяваше като стопанина на партийната централа, в която държеше да е информиран за всичко. За основен конкурент Касим Дал бе нарочил другия заместник на Доган - Емел Етем, а основната част на енергията му бе концентрирана в постигане не само на баланс, но и на превес на неговия лагер. Той се опита да създаде и алтернативен пресцентър, както и алтернативни фондации, а в начинанието му помагаха Людмил Георгиев и Веселин Пенев.

Пръв проф. Людмил Георгиев видя бившия заместник на Доган като бъдещ лидер на ДПС и дори подчерта, че това е единственият начин за обновлението на формацията и откъсването й от формулата "ДПС=ДС". Знак за това привържениците на идеята "Дал - следващият лидер на ДПС" откриха в срещата му с турския премиер Реджеп Ердоган през октомври 2010 година. Тогава се твърдеше, че държавникът от южната съседка отказал да се види с Ахмед Доган.

Изненадващо след тази среща към фенклуба на Касим Дал се присъедини и представител на изпълнителната власт и това заплете поредната интрига. "Ако години наред обществото получаваше политически знаци от ученика на Макиавели - Ахмед Доган, то днес той самият получи най-сериозния политически знак от Ердоган. Че е време да си ходи. За да се даде път на друго - по-чисто и, дай Боже, по-мъдро поколение", даде напътствия културният министър Вежди Рашидов.

Сценарият

Писмото на Касим Дал можеше да има и друг прочит, ако не бе закъсняло. И ако този, който се е подписал под него, бе направил това, докато бе в силна позиция - т.е. преди да се раздели със заместник-председателството на партията. Сега този акт повече прилича на избиване на реакция на неосъществени амбиции, за които все още не е загубена последната надежда. Това, което в ДПС подозират и споделят помежду си, без да му дават публичност, бе казано от Иван Костов в началото на седмицата.

"В отвореното писмо Касим Дал повтаря неща, които ние говорим вече 12 години - не казва нищо ново. Когато го казва човек от кухнята, той просто потвърждава нашите твърдения. Това, което той прави в момента, не е ясно как ще свърши. Не знаем до каква степен Дал е готов да отиде на сблъсък. Не знаем и как би реагирал Доган. ДПС е до такава степен затворена партия, че никой не знае какво може да се случи. Не съм политолог, не съм коментатор, не мога да преценя дали Касим Дал би бил "политически коректен" към ГЕРБ например. Очевидно ми се вижда обаче, че Дал се насочва към ГЕРБ", коментира лидерът на ДСБ.

Според Осман Октай, който е също е бивш заместник-председател на ДПС, тонът на писмото на Дал много напомнял по стил на разпространената в медиите предсмъртна бележка на Ахмед Емин.  Осман Октай видя и друга връзка - прословутото дело "Лиани", за което в публичното пространство има повече намеци, отколкото реални факти. Разработката, която започва като проверка за евентуална подривна ислямистка дейност на територията на страната, стига до информация за движение на финансови потоци, най-вероятно в полза на ДПС.

Проверката се прехвърля от една служба към друга и на практика все още не приключила. Депутати от вътрешната комисия в предишното Народно събрание многократно заявяваха, че в разработката се споменава името на някой си Касим и на някой се Енвер. Според Октай като член на тази комисия Дал е стигнал до информация както за финансирането на ДПС, така и за кръгове, които обръчите на партията спонсорират.

Според запознати обаче през последната година Касим Дал е бил обект на особен интерес и проверки от страна на службите - нещо, което те свързват с обещанието на премиера Бойко Борисов за продължение на работата по "Лиани".

Най-ченгеджийският сценарий, който допускат парламентаристи, са зависимости на Касим Дал, които го правят уязвим и управляем. Част от този сюжет, според тях, е и представителят на ДПС в Истанбул Енвер Хатибоглу, който пръв подкрепи "смелия акт" на Касим Дал. За никого в ДПС не са тайна приятелските отношения между двамата. Съпартийци на Доган обаче твърдят, че Хатибоглу се подвизава с друго име в България - Гюрсел Садък. И именно под това име е посочен като сътрудник на Касим Дал в парламента. Съдък има собственост и участва в управлението на шест фирми, които многократно са местили адресната си регистрация.

Според колеги на Касим Дал раздялата между него и Доган лъсва в нощта на 17 октомври 2008 година. Навръх рождения ден на Касим Дал в Бояна, където живее Доган, се самоубива един от най-доверените хора на лидера - Ахмед Емин.  Причините за смъртта му и до днес остават неясни. Знаят се няколко съществени факта. Единият е, че лично Дал довежда Емин на "Стамболийски" 45А. Вторият - че в първото си интервю след самоубийството Доган нарича Емин "мъжка секретарка" - израз, който Дал използва в кървавото си писмо като определение за отношението на лидера към хората, които дават живота си за ДПС (в прекия и преносния смисъл).

Сметки в аванс

Моментът за пускане на писмото на Касим Дал не е избран случайно. Ако прогнозите за изхода на делото срещу Доган се сбъднат и лидерът бъде оправдан, това ще е само още един знак, че който е решил да печели президентските избори наесен, си е осигурил съюзника, който е гарант за победа.

Политолози и социолози вече коментираха, че ако Бойко Борисов иска да определи новия президент на страната, той няма как да мине без гласовете на ДПС. Електоратът на Доган бе решаващ и за двата поредни избора на Георги Първанов.

Затова, според депутати от ДСП и Синята коалиция, ГЕРБ се опитва месеци преди изборите да си осигури жизненоважната подкрепа на ДПС. А тя, според партийните стратези, минавала през вътрешнопартиен преврат, при който Касим Дал трябвало да оглави организация. Начинанието е доста рисковано и най-вероятно ще завърши с провал, тъй като ДПС неведнъж са показвали, че всеки опит за външен натиск сплотява партийните редици, които застават зад Доган. Когото, впрочем, само в частните си разговори са склонни да критикуват.

Какво каза Касим Дал?

26 януари 2009 г.

Доган има още много неща да даде на българската политика. Това, което се случи през октомври (смъртта на Ахмед Емин - б.р.), наистина ни разтърси. Ако говорим за ДПС от учредяването му на 4 януари 1990 г., може да се каже, че сега атаките срещу ДПС са най-много. Но ние винаги излизаме по-консолидирани от изпитания...

8 ноември 2009 г.

България не започва с Бойко Борисов и не свършва с ГЕРБ. Всички тези неща, с които се хвалят, че е свършило през тези 100 дни новото правителство, са заложени от предишното управление.


21 ноември 2009 г.

Аз никога не съм участвал в незаконни неща. ДПС е много единно, но има и грешки - който не работи, той не греши. ДПС продължава напред и ще бъде в политиката на България. През последните осем години много близки хора до ДПС си повярваха и започнаха да летят и е време те да започнат да ходят по земята.

Павлина Живкова, в. "Банкер"

24 януари 2011 г.

Кабил джитка с БМВ 7 из Пловдив

0 коментара
Следственият бивш министър на земеделието Нихат Кабил бе засечен от наблюдателен папарак да се разхожда с лъскаво БМВ7 из града под тепетата.  Един от най-атакуваните представители на Тройната коалиция от Бойко и компания депесари явно бе по бизнес дела в града. Той гарирал сивата си лимузина със столична регистрация под номер 080 пред хотел Одеон, където прекарал и нощта, разказва папаракът на "Под тепето".

Снощи Кабил е бил забелязан в компанията на дългокос мъж, а тази сутрин направил разходка по центъра сам. Въпреки следствията, които се водят срещу него," бившият министър вървеше и си свиркаше", твърди папаракът. Явно гардът му не е никак паднал, коментираха зяпачи, след като припомниха, че според столични следователи той е ощетил държавата със 115 милиона лева със скандални заменки.

20 януари 2011 г.

088 - Код Наглост

0 коментара
Любителски филм, описващ злоупотребите на мобилния оператор Мtel,  поразили хиляди българи след въвеждането на новата платформа за обслужване на клиенти, набира популярност в интернет.  

Видеото проследява лична история, разкриваща малка част от причините, предизвикали организирането на национално шествие срещу безобразията на мобилните оператори.


Гамизов дължи 40 бона за самолетни билети

0 коментара
40 000 лева дължи енергийният консултант Стефан Гамизов на туристиическа фирма за самолетни билети. Гамизов отказва да плати парите, въпреки че е използвал билетите. Собственичката на агенцията Ваня Деянова многократно е правила опита да си получи 40-те бона. Енергийният консултант обаче не искал да плати задълженията си.

Отношенията между Стефан Газимов и туриситическата фирма започват преди година. В началото той плащал поръчаните от него билети в рамките на седмица. В един момент издадохме билети на двама американци на една от неговите фирми и от там започна забавянето на изплащането на парите. Фирмата е "Government Reinforcement Services"(GRS) с управител Стефан Стойков, за която Гамизов поръча двата билета - бизнес класа от САЩ до България и обратно, твърди Ваня Деянова.  Туристическата фирма е завела съдебно дело срещу Гамизов. 

" Government Reinforcement Services" нашумя през пролетта на  2008 г., когато предлага проект на стойност 18 млн. евро за изграждане на спецзвено в ДАНС. Лобира Стефан Гамизов.  В продължение на месеци той атакува с обаждания както съветническия кръг на Сергей Станишев, така и шефа на агенцията по сигурността Петко Сертов.

Това не е първият случай,  в който "борецът" за нов морал в политиката  Стефан Гамизов отказва да плаща сметките си. В края на 2008 г. се оказа, че енергийният консултант дължи заплати и хонорари на екипа на широко рекламираното сп. "Идеалист", което така и не видя бял свят.  След спирането на проекта поради липса на финансова подкрепа, трудовите договори на екипа били прекратени.  Към момента не са изплатени договорените заплати и хонорари за ноември и декември на екипа от около 30 души, както и дължимите обезщетения", оплакаха се журналистите през януари 2009 г.

Депутат написа стихче за вота

0 коментара
Дебатите по вота на доверие към правителството на ГЕРБ така вдъхновиха народния представител от БСП Димчо Михалевски, че той реши да изложи вижданията си по него в рими. Депутатското творчество заля кулоарите на парламента и предизвика усмивки сред колегите на Михалевски.

Ден доверие не храни, имаме си родни калпазани,

Намалиха ни хазната, вдигнаха цената на храната!

Тютюнджиите обрекоха на глад, учените с намален оклад.

Бъркат се в живота ни дори, СРС-та, белезници от зори!

Борят се на думи за страната, трупат си имоти зад стената!

Контрабандата цъфти, ГЕРБ над нея зорко бди!

СЛЪНЦЕТО огрява ярко на фона, правилата определя с телефона!

Влез-излез, легни-стани, него .... го боли!

Ден разделен е сега:

Мафия или свобода!

19 януари 2011 г.

Мултиплексите на поправителен

0 коментара
Грандиозен скандал може да разтресе пазара на телевизионни услуги у нас.
До дни се очаква становище от Брюксел по жалби за нарушения при конкурсите за цифровите тв честоти - т.нар. мултиплекси. Вероятно Еврокомисията ще стартира процедури по несъответствие срещу България и ще поиска досегашните конкурси да бъдат анулирани. 

Най-вероятно правителството ще приеме забележките без възражения, защото алтернативата е дългогодишна и скъпа процедура в съда в Люксембург. Всичко това обаче означава серия от проблеми. Ще трябва да се поправят Законът за електронните съобщения и Законът за радио и телевизия, да се организират нови конкурси и вероятно ще има претенции от спечелилите мултиплексите компании за извършените междувременно инвестиции в техника и изграждане на тв мрежата.

Ясно е, че конкурсите бяха нагласени и най-накрая истината излиза наяве, заяви пред “Труд” източник от Комисията за регулиране на съобщенията.  Още през лятото от Брюксел стартира проверка за това как се раздават мултиплексите и аналоговите честоти. От Еврокомисията беше изпратен списък с 9 въпроса до българското правителство. Целта беше да се изясни дали е нарушила България правилата на общността. След кратко умуване председателят на КРС Веселин Божков написа три листа обяснения, които после бяха изпратени в Брюксел с подписа на зам.-министъра на транспорта и съобщенията Първан Русинов. Явно отговорите не са се харесали на експертите по конкурентна политика в столицата на Европа и сега страната ни е изправена пред процедура по инфринджмънт (несъответствие).

Всъщност КРС трябваше да обяснява голямата каша, която самата тя забърка. През последните 2-3 години ведомството непрекъснато е във фокуса на всевъзможни скандали. Първо бяха провалени конкурсите за четвърти и пети GSM оператор, после скандално преди парламентарните избори бяха раздадени временните аналогови тв лицензи, а след това и мултиплексите. Комисията не успя да се справи с въвеждането на услугата преносимост на номерата и ведомството е затрупано със стотици жалби от недоволни абонати. По времето на Божков тежки регулации имаше предимно за мобилните оператори, докато нищо не се направи в областта на стационарните връзки, където все още има фактически монопол, пресиращ алтернативните телекоми. Затова и специалистите от телеком бранша често се шегуват, че ведомството е по-правилно да се нарича БТКРС.

Като капак на всичко шефът на комисията Веселин Божков е подсъдим по дело за злоупотреба със служебно положение. Още преди половин година му бе отнет достъпът до класифицирана информация, но въпреки това той все още е телекомуникационен и медиен шериф. След поредния шамар обаче шансовете да оцелее на шефското място в КРС изглеждат минимални.

Схемата

Според експертите на Брюксел основният проблем при конкурсите за мултиплексите са дискриминационните условия, заложени в Закона за радио и телевизия, които опорочиха процедурите за ефира и ги превърнаха в битка с предизвестен победител. За да бъде узаконено фаворизирането на точно определен медиен властелин, близък до ДПС и БСП, трябваше да бъдат “отказани” реалните конкуренти с икономически, а не с политически интереси в бранша. Това стана чрез прокарването на две нелогични условия - първо, кандидатите да не притежават собствени тв програми, и в същото време да нямат преносна мрежа. Подобно ограничение не е въвеждано в никоя друга европейска държава. Всъщност шокиращото законотворчество стана факт, когато вече бе ясно, че сериозен интерес към цифровизацията на тв преноса има стратегически инвеститор - австрийската ORS. Дружеството на австрийския обществен тв оператор ORF дори сключи предварителен договор с БТК за покупката на дъщерното й поделение за пренос на тв и радио сигнал - Национално управление Радио-телевизионни станции (НУРТС).
Австрийците бяха готови да налеят 80 млн. евро, да запазят предавателите и обслужващия персонал, но ги отказаха - имали телевизия, нищо че е на 1000 километра от родните граници, и не отговаряли на квалификационните изисквания.

“Последните промени в закона за радио и телевизия ни изключват като възможен собственик на мрежите на НУРТС. Те облагодетелстват богати и влиятелни български конкуренти. Затова смятаме да се обърнем към Европейската комисия”, заяви преди време пред австрийския в. “Дер Щандарт” говорителят на ORS Михаел Вебер. От компанията наистина изпълниха заканата си, а после в Брюксел бяха получени още няколко сигнала срещу скалъпените конкурси. 

След като ORS отпадна от играта, изискването собственикът на мултиплексите да няма собствена мрежа за разпространение тутакси бе отменено. Именно промяната в правилата след провеждането на търга е един от най-скандалните моменти в процедурата според Брюксел.
Друго сериозно притеснение на Еврокомисията е свързано с програмите за задължителен пренос. Според сегашния закон с такъв статут се ползват Би Ти Ви плюс още 5 програми от семейството й, както и още толкова канали от групата на Нова телевизия. Според европейското право обаче задължителен пренос се допуска само по изключение и след обосновка, каквато у нас няма.

Кой изяде баницата

Първите две големи парчета от мултиплексната баница бяха отчупени от словашката компания “Тауърком” (две честоти) и латвийската “Хану Про” (три честоти) още по време на управлението на тройната коалиция. При избора на двете компании бе загадка кой точно стои зад “маститите” чужди инвеститори. Медийни спекулации обаче често свързваха цифровия тв ефир с “Нова българска медийна група”, която придоби вестници, телевизии и разпространителски компании за печатни издания с финансовата подкрепа на Корпоративна търговска банка (КТБ). БТК (“Виваком”) пък заложи на сигурното и продаде 50% от НУРТС, което държи мрежата за национален тв пренос, на кипърската офшорка “Манселорд Лимитид” срещу впечатляващата сума от 57 млн. евро. Някак си естествено се оказа, че в България фирмата се представлява именно от собственика на КТБ Цветан Василев. Сделката мина безпроблемно през Комисията за защита на конкуренцията на 23 юни м. г. 

После още по-логично дойде и новината, че новосформираното дружество “НУРТС България” е придобило “Тауърком”, сиреч и собствеността на първите два мултиплекса у нас. Загадка за непросветени остана кой точно стои зад другия печеливш от цифровизацията - латвийската “Хану Про”.   Факт е обаче, че след идването на власт на правителството на Бойко Борисов “Хану Про” спечели и последния т.нар. държавен мултиплекс, на който ще се разпространяват програмите на БНТ и БНР.

В момента резултатите от конкурса се обжалват във Върховния административен съд от двама от загубилите кандидати - “МобилТел” и “Ди Ви Би Ти”.  В депозираната пред Върховния административен съд жалба на втората компания черно на бяло се твърди, че върху членовете на комисията по избора на печелившата оферта е имало сериозен натиск и заплахи от страна на шефа на КРС да се избере “правилната оферта”, въпреки че някои от конкурентните предложения са били по-добри. “Всичките мултиплекси ще имат общ собственик. Всички добре знаете кой е човекът с парите зад тях”, коментира още преди да са ясни резултатите от конкурса за последния мултиплекс шефът на “МобилТел” Андреас Майерхофер. Според него регулаторната комисия е напълно компрометирана. “Не ми е ясно как Веселин Божков си стои непоклатимо на председателското място в КРС, въпреки че срещу него се водят дела за злоупотреба със служебно положение. Такива неща отблъскват инвеститорите, които са готови да влагат парите си в страната”, добави той. 

За какво всъщност е битката

От 2012 г. излъчването на аналогови телевизионни и радиопрограми трябваше да спре. Заради мудността на Комисията за регулиране на съобщенията това не се случи и сега срокът е удължен с три години. Новият график обаче също е под въпрос. Още повече, ако Брюксел нареди процедурата да започне отначало. Няма и програма за навлизане на цифровия сигнал в домовете на онези хора, които още гледат кинескопни телевизори без цифров тунер.  Разпространението на тв сигнала носи и впечатляващи приходи. Само националната телевизия БНТ плаща по 14-15 милиона лева годишно, за да стига програмата й до всички кътчета на родината. Така че, собственикът на мултиплексите получава медийно влияние, подплатено с многомилионни гарантирани приходи. 

Мултиплексите на практика трябва да донесат нова алтернатива за разпространението на тв програми, а средностатистическият българин би трябвало да спечели.  Първо- защото сега над 70 процента от домакинствата си плащат, за да гледат телевизия. След старта на мултиплексите всеки би трябвало да получава поне 25-30 тв програми, без да плаща нищо. Един ден в неопределено бъдеще би трябвало да стартират и регионални мултиплекси, с които броят на програмите да стане още по-голям. Второ- новата платформа ще преразпредели рекламните приходи. На практика вече парсата ще се разпределя не от три национални програми, а от много по-широк кръг играчи, които ще се състезават на база съдържание. Трето- може да се очаква цените на абонамента при кабелните оператори да паднат.

Светослав Метанов, в. "Труд"

18 януари 2011 г.

Двете лица на Волен Сидеров

0 коментара
Двете лица на Волен Сидеров


14 януари 2011 г.

Бойко, Мишо Бирата и Танов

0 коментара
Силно компрометиращ запис на разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов бе разпространен днес от в. "Галерия". От записа става ясно, че лично Борисов слага чадър и настоява да се спре акция срещу собственика на бирената фабрика “Леденика” Михаил Михов, наричан с прякора Мишо Бирата.


Около Доган останаха мъжките му секретарки

0 коментара
Тепърва ще се разбере дали бившият зам.-шеф Касим Дал ще се пребори с антуража на лидера, защото в тази битка ще е сам

Касим Дал, доскорошният най-близък до лидера на ДПС човек, напусна ръководството на партията. Това стана точно година, след като Ахмед Доган реши да го сложи в изолатора и да се обгради с нови хора. Маневрата трябваше да мине за освежаване на партията в духа на новите реалности - разширяване на обхвата й. Но истината е далеч от очевидното. Дал не може да бъде причислен към категорията на Емел Етем и Юнал Лютфи, които са омръзнали на всички с лустросаните си безобразия. Бившият зам.-председател не е от аристокрацията на партията, към която се числи Лютфи, не е бил по висши държавни постове - нито преди, нито след 1989 г. като Етем, не се свързва с корупционни скандали, единствен в ръководството на ДПС бе без досие в Държавна сигурност и е от малкото останали създатели на партията.

Неговата сила не са сбирките

зад дебелите дувари на Боянския сарай, а работата с местните структури, на голяма част от които е създател. За разлика от останалите от антуража на Доган някогашният тамада не се колебае да назовава нещата с истинските им имена и да показва голотиите на върхушката. Лукс, който си позволяват единици в движението. Спомнете си колко остро се разграничи от кръга "Делян Пеевски", беше единственият, който не скри приятелството си с "мъжката секретарка" Ахмед Емин. Дал си извоюва тази еманципираност от общността около лидера и си плати за нея. Някой пусна мухата, че ще е следващият лидер на движението, по-късно слухът се превърна в съвсем реална възможност след срещата му с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Анкара прескочи Сокола! Какъв удар по достойнството и авторитета на Доган. А Сокола е обидчив човек, дори само заради накърнено достойнство Дал трябваше да бъде поставен на мястото. Обаче това бе само капката, която преля търпението на лидера.

Ахмед Доган отдавна не иска около себе си силни фигури, много по-удобно е да се обгради с "мъжки секретарки", дори само заради личното си спокойствие. Бързооборотните "приятели", които раболепничат около него и отвреме-навреме изричат някакви мъдри мисли, са лесно управляеми. Идеята на новото обкръжение е въпросните люде да си извоюват влизането в парламента, но зад тях не стои автентичният избирател на ДПС. Напротив, този електорат може в определени условия да се прилепи към друга политическа сила и това няма да е неестествено. Точно срещу това се бунтува Дал и това има предвид, като казва, че каузата ДПС отдавна е загубена.

Възможно ли е Ахмед Доган да бъде заменен?

Сигурно, но има една дребна особеност и тя се крие пак в този т.нар. електорат на ДПС. Никой надолу по структурите не се замисля над този въпрос, бъдете сигурни. Доган е Буда, Шива, Христос, Мохамед и всички богове, за които се сетите, за турците у нас. Той стои някъде там, в Забранения град, и никой простосмъртен няма допир с него, само знае, че го има. Касим Дал е друга работа. Той е връзката между обожествения с времето лидер и хората отдолу. Към единия гледат, но слушат другия. Целта на бившия заместник не е да детронира лидера, а все повече да го отдалечава от масата. Тук Сокола сам му помага с липсата си на заинтересованост от света зад дувара.

Не, Дал не е човекът, който ще разполови ДПС, ще къса от структурите и ще прави анклави на някакво ерзац ДПС. Той ще се опита да върне партията към истинските й корени. Друг е въпросът дали ще успее. Дали ще му стигнат силите да елиминира върхушката около Доган, защото в тази битка ще е сам. Клакьорите около Ахмед Доган много обичат да мачкат, когато имат висша санкция. Камен Костадинов бе първият. Именно той бил чул, че Дал мишкува по структурите. Чул, разбрал - човекът трябва да заглади лошото впечатление от собствените си глупости, надрънкани в края на миналата година. Нали Костадинов обяви, че Доган е готов да напусне политиката, ако държавата поеме курс към пълна лустрация на агентите от бившата ДС. Само за сведение на сегашния вътрешен глас на лидера - темата "Държавна сигурност" никога не е съществувала за върхушката на партията. Никога!

Самият Касим Дал много добре знае за родителството на ДС в партията. Споменаването на годината 1974 в писмото до структурите е само за да засили впечатлението от

начина, по който Доган използва властта,

дадена му преди време от бившите спецслужби. Хората покрай него са средството за осъществяване на замисъла и съвсем резонно са превърнати в салфетки от него. Напомнянето е за всички с чувствителност към агентурното минало на онези по върховете на политиката. Към ония, които от години са с резерви към самия Ахмед Доган и желанието му да се представи за наместника на Левски на земята. То е начин да кажеш, че можеш да останеш почтен дори когато съдбата ти е стоварила тежки изпитания - например да влезеш в затвора заради убежденията си.

Колкото и да са верни изречените в писмото на бившия заместник истини, остава големият въпрос - не прави ли всичко това от обида? Не знаеше ли Дал, че Доган от години смята всички за "мъжки секретарки", не беше ли наясно, че от каузата (поне афишираната) "ДПС" отдавна няма помен, не виждаше ли колко хора през годините бяха употребени по най-безскрупулен начин за лична угода на лидера? Знаеше, разбира се. Но сега идат избори. Време е бившият заместник да премери любовта на хората по места, да се опита да наложи свои фигури и да накара т.нар. електорат да се противопостави на спуснатите отгоре любимци. Време разделно за два коренно различни погледа върху политиката - оставане в капсулата и продължаване на традицията "партия за лична употреба" или отваряне на ДПС към истинските проблеми на обществото. А нали Дал е авторът на идеята някога движението да управлява самостоятелно България.

За сега е ясно едно - Касим Дал избра перфектния момент за атаката си. Предстои висшите магистрати да кажат дали има конфликт на интереси между политика и хидролога Ахмед Доган. А когато става дума за пари (1 млн. евро са впечатляваща сума за всеки), кой гледа боговете?

Даниела Добрева, В. "Сега"