20 декември 2010 г.

ДПС не успя да купи „Труд“ и „24 часа“

1 коментара
Немската групировка ВАЦ е отказала да продаде вестниците си в България на бившия депутат от ДПС Максим Димов. Бизнесменът е предложил 50 млн. евро за „Труд“ и „24 часа“. Офертата му е била отклонена заради силни съмнения, че е подставено лице на близката до ДПС „Нова българска медийна група“, която притежава вестниците“Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Засада“ и „Уикенд“  Вместо на Димов, ВАЦ решиха да продадат медиите си на компанията "БГ Принтмедиа".

Предложената оферта от фирмата на ексдепесаря „МакКап“ е 50 млн.евро. След проверка на бизнеса и биографията на Димов, собствениците на ВАЦ установили, че той представлява интересите на политическите кръгове около „Нова българска медийна група“. Бившият народен представител има соларни и ветрени паркове, които са кредитирани от Корпоративна търговска банка. Димов е в близки отношения със собственика на банката Цветан Василев и е съучредител и бивш съдружник в "Бромак". Това е фирмата, която е мажоритарен собственик на трезора и е „консултант“ по няколко крупни сделки с медии в България. Връзките му с Василев са дали основание на продавачите да преценят, че Димов играе в полза на Василев, който е известен в политическите и бизнес среди като „банкера на ДПС“. 

Новият собственик на вестниците „Труд“, „24 часа“ и „168 часа“ е компанията „БГ принтмедиа“. Неин мажоритарен собственик в нея с 53% е регистрираната във Виена компания BG Printinvest GmbH, притежавана от Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Грозев има 34% от компанията, а другите двама собственици притежават по 33% от дяловете. 

На снимката: Максим Димов

1 коментара:

  • 12/29/2010 6:54 сл.об.
    Анонимен :

    Диляна Грозданова ще заеме поста главен редактор на ежедневника „24 часа”, научи от сигурен източник КС. Сред приятелски кръг Любомир Павлов бил запитан: „А какво ще правите с Гочева и Тошо”, след което последвал отговорът „За мястото на Гочева сме намерили човек и това е Диляна, но за Тошо още търсим”. Според приятели на Павлов промените щели да обхванат цялата структура на „Вестникарска Група България”, включително и ръководството на транспортната фирма „Сант” и агенцията за разпространение „Стрела”. Реформите нямало да подминат и изданията на „Издателство за списания-Медия”, като по всяка вероятност ще бъдат затворени губещите списания „Имам имат”, GEO, „Всичко за жената” и „Съвременник”. В обобщение може да се каже, че всички от сегашното ръководство на групата ще се разделят с постовете си и ще бъдат отстранени от фирмата. На техните места ще бъдат поставени млади и перспективни хора, с нови идеи, на които ще се разчита да изправят на крака рухналите закостенели старци „Труд” и „24 часа”.

Публикуване на коментар