18 декември 2010 г.

Първанов яхна брониран “Мерцедес” S 600

0 коментара
Българската Коледа дошла в аванс за президента Първанов - държавният глава си направил царски подарък, платен от данъкоплатците - последен модел "Мерцедес S 600, пише в. "Уикенд". Миналия четвъртък на откриването на Панаира на книгата в НДК президентът бил докаран с решения в черно брониран "Мерцедес", чиято стойност е около 1 милион лева.

Уникалната лимузина пристигнала от Щутгарт преди два месеца. Според "Уикенд" изглеждало обаче, че държавният глава предпочита данъкоплатците да не знаят за коледния подарък, който са му поднесли. Макар вече да бил част от автoпарка на президентството, баровският мерцедес не бил с регистрационна табела СА 0001, каквато номерация се полага за президентските автомобили. Луксозната лимузина имала "цивилни" табели и само синята лампа на предния прозорец и костюмираните гардове със слушалки в ушите подсказвали, че мерцедесът е ползван от висш държавник.

Чисто новият мерцедес на Георги Първанов бил най-мощният възможен - 6000 V12 с двойна турбина. Колата притежавала рядко използвана екстра - най-надеждна бронировка В8. Лимузината, бронирана в завода на "Мерцедес" в Щутгарт, била достигнала тежест от 5 тона! Сега автомобилът на Георги Първанов можел да издържи атака с гранатомет и химическо оръжие - при евентуална опасност колата се превръща в същински Ноев ковчег, твърди изданието.

Най-новият и мощен брониран "Мерцедес" заслужено получавал и друг епитет - луксозен. Защото екстрите в него превръщали лимузината в един подвижен 5-звезден хотел. "Уикенд" изброява малка част от тях: лаптоп, цветен принтер и безжичен достъп до интернет, два 15-инчови телевизора, вградени в облегалките на предните седалки, хладилник, микровълнова печка, подвижни масички, самозатоплящи се седалки. Декорацията на елементите в президентското возило били изработени от явор и сандалово дърво. Огромният разход за автомобил рязко контрастирал с декларацията на Първанов за скромност и аскетизъм при харчовете на президентството, отбелязва вестникът, като припомня, че неотдавна държавният глава дори се оплака от ниския бюджет и от действия на финансовия министър Симеон Дянков, свързани с орязването на парите му.

0 коментара:

Публикуване на коментар