26 декември 2010 г.

Кабил си купил вила и яхта за 3 млн. евро

0 коментара
Уволненият за корупция бивш земеделски министър Нихат Кабил харчи на спокойствие милионите си в Гърция. Необезпокояван от правителството на ГЕРБ, той е успял да вложи част от откраднатите от държавата пари в луксозни придобивки, за които биха му завидели доста от т.нар. „родни олигарси“. Отскубналият се за момента от органите на реда Кабил вече е горд собственик на огромна къща на полуостров Халкидики. 

Освен палата, той си е сдобил и с яхта за 1,5 млн. евро, твърдят родни бизнесмени, които също разполагат с имоти там. Къщата на бившия земеделски министър се намира около гръцкото селище Торони на Халкидики. Селцето, намиращо се на 50 км от Солун и на 450 км от София, се слави с уникалната си природа и буйната растителност. Къщата е в съседство с имота на бизнесмена Киро Киров, обяснявала в Народното събрание снаха му – депутатката от ГЕРБ Йоана Кирова. Тя изразявала учудване от наглостта на Кабил да демонстрира благосъстоянието си и да не се притеснява от българското правосъдие. Моделът на яхтата му бил неизвестен, но била луксозна и впечатляваща. Гордият собственик обяснявал, че броил 1,3 млн. евро за нея, както и че платил сумата в брой. 

В ДПС твърдят още, че Кабил има собствен самолет – малка „Чесна“, която се намира на летище „Швехат“ във Виена.

В момента прокуратурата разледва бившия министър за аферата с "Болгарпродукт". По искане на Кабил в края на 2005 г. от бюджета на министерството са извадени 1,5 млн. лв. и са вкарани в регистрираното в Хасково акционерното дружество “Болгарпродукт”. Целта е била фирмата да участва в изграждането на съвместно българо-руско дружество - Дистрибуционен център за търговия с български храни и вина край руския град Подолск. Разследването показа, че частните фирми, акционери в “Болгарпродукт”, не са внесли дяловия си капитал, а дружеството е изразходвало близо половин милион лева - част от парите на МЗХ и лихвите върху тях. Реципрочната фирма от руска страна - “Союзпродукт”, която се е занимавала с уреждане на терен за градежа на дистрибуционния център, твърди, че е направила разходи за $ 2,5 млн. Руснаците сега заявяват, че нямат интерес към центъра.

0 коментара:

Публикуване на коментар