3 декември 2010 г.

200 бона за шефа на фонд "Земеделие"

0 коментара
200 000 лева рушвет е предлагал земеделският министър Мирослав Найденов на шефа на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Министърът бил посредник на фирми от млеко преработвателния бранш, които искали да им бъде изплатено ДДС от фонда. Информацията за подкупа е подадена до премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов от специалните служби. За случая са информирани и ОЛАФ, и зам.-главния прокурор Бойко Найденов, се казва в сигнал до Комисията по корупция в парламента.

Светослав Симеонов е дал показания пред следователи и прокурори. Борисов привикал при себе си Мирослав Найденов и Светослав Симеонов и им казал, че не му трябват проблеми и скандали в земеделието. Казал им да си раздават каквито искат пари, но без това да става достояние на обществото.

В края на 2009 г. започва разследване на ДАНС срещу 6 души от Държавен фонд "Земеделие" - Велин Велев, Нина Йолова, Цветомира Стайкова, Иван Метанов, Иван Патев, Ралица Братанова. Те бяха разследвани за изнудване на кандидати по САПАРД и програмата за развитие на селските райони, за да им одобрява проекти за финансиране. Изнудваните кандидати те препращали за оформяне на документацията към определени консултантски фирми. Тогава ДАНС официално разпорежда използване на СРС-та срещу шестимата. Записан е и разговор с участието на Мирослав Найденов, който искал да участва в схемата по модела „пари срещу покровителство."Министърът лобирал за определена фирма, която трябвало да спечели обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за лица в неравностойно положение, като поръчката е за 17 милиона лева. Сформирана е работна група, която да изготви техническото задание по поръчката. По тази поръчка е оказван натиск върху работната група от началника на кабинета на министъра Николай Пенков.

Работната група е притискана да приеме определени критерии и изисквания около документацията за кандидатстване. Основните искания са да се завишат неколкократно финансовите и икономическите критерии, така че поръчката да може да се спечели само от една фирма. Предприятието, за което лобира Найденов е великотърновската „ЧЕХ - Йосиф Новосад", която стана известна, че продаваше млека без мляко за 0.09 лв. Найденов коментирал пред свои подчинени, че това е фирма на ГЕРБ, финансирала предизборната им кампания, за което трябвало да бъде възмездена.От официалния регистър на Сметната палата обаче става ясно, че нито фирмата, нито нейните собственици са финансирали кампания на ГЕРБ. Земеделският министър е лобирал и оказвал натиск върху длъжностни лица от личния си финансов интерес и заради договорена комисионна.

Припомня се случай, отпреди година между Яне Янев и Мирослав Найденов. Като щеф на антикорупционната комисия Янев имал срещу с министъра. На нея Найденов разтреперан обяснил, че Цветан Цветанов го следял и го записвал със СРС-та. „Миро, и това ли ще отречеш", попита Янев през медиите земеделският министър.

В Народното събрание предстои да бъде внесен още един сигнал срещу Найденов за корупция с особено големи размери. От опозицията разполагат със свидетелски показания на бизнесмени, според които бившият шеф на фонд "Тютюн" Гюрсел Емин  е платил 300 000 лв. подкуп на агроминистъра. Парите са били предадени от един от най-големите арендатори на земеделска земя в Северна България. Рушветът е бил даден по време на гостуване на бизнесмена във Враца. Срещу парите, министърът обещал да остави Емин на поста една година, както и да не го дава на прокуратурата заради одитен доклад на Сметната палата. Според документа, като директор на фонда, Гюрсел Емин носи персонална вина за злоупотреби в размер на 400 млн. лв.

0 коментара:

Публикуване на коментар