8 ноември 2010 г.

Уволнената Калина: Грях ли е да си майка?

2 коментара
Уволнената шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева пред Валерия Велева, в. "Труд". Илиева се раздели с поста след дружните усилия на кадрите на ДПС, които в момента масово се завръщат на ръководни постове във фонда. 

- Калина, как се чувствате като майка на едномесечно бебе, синът ви Иван преди няколко дни направи месец?
- Чувствам се страхотно. Усещането да си майка не може да бъде сравнено с нищо друго. Една жена го осъзнава в мига, когато поеме детето си в ръце. Усещането за новия живот изтласква всичко до този момент на заден план. Просто забравяш останалото. Сега дните ми минават по-спокойно, но и по-скучно, вече не живея в стрес.
- Изненада ли бе за колегите ви вашата бременност?
- Не. Публична тайна е колко тънки са стените на всяко ведомство и който трябваше да знае - знаеше, че съм бременна.
- Давали ли сте фалшиви болнични листове?
- Не! Категорично не. Това лесно може да се провери в НАП. Болничният лист, който съм представила, е стандартният болничен лист за преди раждане.
- А за какво заболяване ставаше дума? Имало ли е риск за бременността?
- Да, за съжаление. Само седмица след като разбрах най-хубавата в живота на една жена новина, лекарите ми казаха, че бременността ми е съпътствана с чисто женско заболяване и те не дават гаранции. И до последния миг имах притеснения дали тази бременност ще приключи успешно. Слава Богу, всичко е наред, макар че имах и странична операция, но всичко мина добре.
- А защо не излязохте в отпуска по-рано?
- Не съм чувствала такава необходимост. Във фонд “Земеделие” работата е изключително натоварена, с много отчети, не съм ползвала дори и лятната си отпуска. Но лекарите ми помогнаха да работя до последните дни, преди да вляза да раждам.
- Много неща се изписаха за образованието ви. Какво пише в дипломата ви?
- Дипломата ми е на магистър “икономически комуникации” от Берлинския университет за техника и икономика. Дипломата ми е легализирана по съответния ред в Министерството на образованието. Останах много учудена от спекулациите, които се появиха по мой адрес. Това е целенасочена кампания, организирана от хора със засегнати лични интереси.
- Под какви суми сте си слагали подписа във фонд “Земеделие”?
- За една година ние успяхме да постигнем много. Парите, които разплатихме в земеделието с моя подпис и с труда на целия екип, са в размер на над 1 милиард лева. Огромна сума! Това са половината от всички средства, платени по европейските фондове у нас.
Преди дни четох във вашия вестник интервю на министър Томислав Дончев, в което той отново подчерта, че по програмата за развитие на селските райони са платени половината от всички пари по оперативните програми изобщо. Това е изключително важно. От създаването на фонд “Земеделие” по програма САПАРД за толкова години досега са платени много по-малко средства, отколкото за последната година. И това се усети в сектора.
В периода, в който аз оглавявах фонда, не е имало протести и най-важното - не е имало гневни писма от Брюксел, не е имало замразяване на средства. Хората бяха свикнали всеки месец да идват заплашителни писма от Брюксел, да спират програми и пари - ние спряхме тази практика. Това е най-добрата атестация за моята компетентност, останалото са спекулации.
- Но БСП ви обвинява в спиране на проекти за 150 млн. лева по програма САПАРД.
- Това са абсолютно несъстоятелни твърдения, направо клеветнически обвинения! Цифрите по програма САПАРД са част от статистиката на Министерство на финансите, част от годишния доклад на фонд “Земеделие”, който се приема в МС - няма такива спрени пари.
И не е толкова лесно да се спират пари. Има проекти с нередности, констатирани и с дела в прокуратурата, които ние, за разлика от БСП, не разплащаме. Навремето, когато те разплащаха проекти с нередности, видяхме какво се случи с парите. Ние работим по правилата и затова при нас няма спрени пари, а има разплатени над 1 милиард лева.
- Казвате, че сте засегнали интереси, които са провокирали атаката срещу вас. Чии интереси? На кого попречихте? За какво?
- Фонд “Земеделие” беше използван дълги години за обслужване на определени интереси. Прословутото изказване на Доган за “инструмента на властта”, което визираше бившата шефка на фонд “Земеделие” Ализан Яхова, показва как се е работело - на квотен принцип. И как са се обслужвали партийни интереси чрез определени фирми, без тези фирми да изпълняват проектите по правилата.Във всяка власт има хора, които се опитват да използват властта за собствено облагодетелстване. И ако не се сложи категорично и ясно “стоп” на политическото вмешателство в разпределението на европейските средства, България няма да успее да изчисти имиджа си пред Брюксел.
След идването на ГЕРБ на власт беше изключително дълъг и труден процес да спечелим отново доверието на нашите европейски партньори. Още от първия ден, в който поех поста, казах, че няма да позволя политическо влияние във фонд “Земеделие” - било то от предишните или от настоящата власт.
Спомняте си, че още през януари т.г. имаше голяма акция, в която шестима чиновници бяха освободени от фонда - по този случай работихме заедно с прокуратурата. Оказа се, че те са имали нерегламентирани връзки с консултанти, а тези консултантски фирми водят по-нагоре до политически партии и т.н. Тази порочна система бе спряна. Надявам се, че и оттук нататък фондът ще продължи да работи по същия начин, защото това единствено ни дава гаранции, че парите от Брюксел ще продължат да идват в България.
- За проблемите, които сте имали вие лично във фонда, информирали ли сте премиера?
- Да, за всички проблеми от това естество премиерът е информиран от мен.
- Защо ми се стори, че министър Найденов като че ли е разочарован от вас?
- Не съм чула лоша оценка от министър Найденов за работата във фонда, не сме имали и конфликти с него. Напротив, дори в годишния отчет на правителството като едно от положителните неща бе посочен напредъкът в сектор “Земеделие” и разплатените средства в този сектор. През изминалата година заедно с колегите от министерството успяхме да стабилизираме сектора. Но предстои още много работа.
- Как спи човек, когато си е сложил подписа под 1 млрд. лева? Чувала съм от министри, че ги е страх да подписват, стане ли дума за пари.
- Вероятно е така, но когато човек създаде сигурна система за контрол, когато съвестта ти е чиста, когато подписваш един проект с ясното съзнание, че той е изгледан и обработен от експертите по правилата, тогава няма причини за притеснение. Притеснението идва, ако с подписа си осигуряваш нечия лична облага. А пред мен такъв проблем не е стоял.
- Вярно ли е, че в “земеделието” се връщат отново кадри на ДПС? В пресата излезе информация, че ръководството на САПАРД отново е поверено на ДПС, възможно ли е?
- Не знам, надявам се да не е така. За себе си мога да кажа, че отстраних от фонд “Земеделие” служители не по политически причини, а заради злоупотреби в работата им. В този смисъл сега, когато Брюксел следи всяка крачка в процеса на усвояване на евросредствата, връщането на подобни хора е недопустимо - това на практика би дискредитирало усилията, които положихме през изминалата година.
- Калина, вие сте млад човек, който доста рано в кариета си получи тежък удар. Какво ви огорчи най-много?
- Продължавам да съм изключително учудена как бременността на една жена успя да се превърне за някои в национално събитие? Недоумявам как в 21-ви век в една правова държава една жена я уволняват за това, че ще става майка. Къде го има това?
- Какви майчински получавате в момента?
- Все още не знам как точно ще се уреди въпросът с получаването на майчинските. Досега нищо не съм получила. Има дупка в закона за изборните позиции. Разбрах от медиите, че комисията по дискриминация се е самосезирала по моя случай и ще поиска промяна в законодателството. Аз съм жена на 30 години и за мен е изключително важно да имам дете. А като мен са стотици, хиляди жени.
Трябва ли майчинството ни да бъде пречка пред кариерата ни? Спомням си случая с министърката на правосъдието във Франция, която беше така порицана, че е отишла на работа на петия ден, след като е родила. Правовата държава трябва да гарантира майчинството на жени на ръководни и изборни постове, което е конституционно право на всяка жена.
- Значи, след като ви изтекат четирите месеца по майчинство след раждане, сте безработна?
- На практика - да.
- Кой е таткото на Иван, какви ли не слухове пълзяха из София?
- Колкото и да им се иска на някои ваши колеги нещо пикантно, историята е съвсем скучна. Бащата на сина ми е моят дългогодишен приятел Стоян. С него сме от дълги години заедно, бяхме студенти в Германия, а сега се радваме на този хубав момент в живота ни.
- Разсърдихте ли се на баща си, когато той изненадващо се включи в ефира на БНР и съобщи вестта за предстоящото раждане на внука му? Той го направи доста спонтанно, по бащински.
- Разбира се, че не съм му се разсърдила. Аз съм човек като всички останали, имам родители, които се притесняват за мен, изживяват това, което се случва около мен, и една такава спонтанна бащинска реакция е нещо съвсем нормално.
- Имате ли нещо да казвате още на премиера?
- Не, нямам. Всичко съм му казала. Дори и това, което спестявам в това интервю.

2 коментара:

  • 11/09/2010 9:41 пр.об.
    Анонимен :

    А защо не попитахте за коментар относно онова клипче, в което Калинка Илиева се показва тотално некомпетентна и неподготвена и въпреки подсказките от консултантка - пак се изложи?

  • 11/09/2010 4:45 сл.об.
    Анонимен :

    Това момиче очевидно е изгонено от кадрите на ДПС във фонда. Вигте днес кво се случва - СДС обвини ГЕРБ официално в тайни договорки с ДПС и поиска оставката на Мирослав Найденов. Просто е била сготвена горката

Публикуване на коментар