11 ноември 2010 г.

Венцислав Върбанов с две ЕГН-та

0 коментара
Две различни ЕГН-та ползва бившият земеделски министър и настоящ депутат Венцислав Върбанов. Това установи проверка в Търговския регистър. Там Венцислав Василев Върбанов е с две самоличности, като на всяка една от тях са регистрирани две различни дружества и формално няма връзка между тях. Според юристи, това е предпоставка за злоупотреби и укриване на конфликт на интереси, както при случая с бившия зам. - външен министър Феим Чаушев.

С една и съща лична карта и адрес, но с две различни ЕГН-та Венцислав Върбанов фигурира с дружествата "Екобилдинг ДВ" и "Скай Солар енд Партнерс". В първото е заличен като съдружник малко преди да се кандидатира за депутат  в 41-вото Народно събрание. По това време дружеството започва да строи мол до Южния парк в София. Съдружник му е водачът на листата на НДСВ в Ловеч Данчо Кънев. Там депутатът е записан във фирмените документи с оригиналното си ЕГН, което завършва с цифрите 66. С този единен граждански номер Върбанов участва в предизборната надпревара.

"Човек може да смени името си, но не и ЕГН-то. Изненадан съм. Не знам дали е умишлена схема, но ако е така, е много сериозно. С новото ЕГН човек се сдобива с нова самоличност за нуждите на търговските обороти или гражданските отношения, в които ще влезе. Това е недопустимо. Със сигурност би трябвало да го отрази в делкарация за конфликт на интереси, но явно не го е направил. Ако има насрочено дело в съда, не знам как не е уведомен", коментира казуса депутатът Явор Нотев, член на правната комисия в парламента.

През юли миналата година Венцислав Върбанов е избран за депутат като водач на листата в Добрич от Синята коалиция. Той напуска парламентарната група още на първия си работен ден, защото Иван Костов и Мартин Димитров обжалват избора му.
През октомври изборът му за депутат е обявен за незаконосъобразен. Месец по-късно Венцислав Върбанов започва друго бизнес начинание - производство на енергия от фотоволтаични електроцентрали. В "Скай Солар енд Партнерс" Венцислав Върбанов е вписан като съдружник, малко след като става ясно, че чрез разпределянето на гласовете от последните парламентарни избори е аут от Народното събрание. В оригиналните документи на дружеството Върбанов е вписан с друго ЕГН. Той все още не е посочил новото си бизнес начинание с декларация за конфликт на интереси, за което е предаден на Върховния административен съд от колегите си от комисията за борба с корупцията.

ЕГН-то, с което Върбанов участва в "Скай Солар", се различава от оригиналното му само по последната цифра. На практика депутатът има две самоличности като бизнесмен в търговския регистър без връзка между тях. "От вас чувам, че фигурирам в Търговския регистър с две ЕГН - ета. Моето завършва с две шестици. Ако е така, ще го коригираме. Имал съм и други случаи, когато са ме бъркали с друг човек със същите имена, казва  Венцислав Върбанов по казуса.  Имах участие в "Екобилдинг ДВ", но излязох оттам. Когато ме извадиха от парламента, китайски предприемачи ме потърсиха с предложение да работим заедно и така направихме "Скай Солар енд Партнерс". Предполагам, че ЕГН - ето, с което фигурирам там, е техническа грешка при обработването на документите. Не знам какви последствия носи това, но по-скоро е притеснително за мен да не си помислят партньорите ми, че има нещо нарочно. Нямам интерес да сменям ЕГН-то си".

"Не знам какво значи "регистрирал фирма с друго ЕГН", чуди се и депутатът от БСП Янаки Стоилов. Или е грешка, или злоупотреба. Но със сигурност трябва да се отрази в декларация за конфликт на интереси".

През февруари тази година Венцислав Върбанов се връща в парламента след решение на Конституционния съд и оттогава е независим депутат. След като повторно влиза в парламента, Венцислав Върбанов не подава декларация за конфликт на интереси. "Няма никакъв проблем с декларацията ми за конфликт на интереси. Пуснал съм си такава, но после ме извадиха от парламента. Получило се е разминаване във времето, защото се върнах няколко месеца по-късно. Подал съм декларацията отново, но до Сметната палата, а трябвало и до парламентарната комисия", обяснява депутатът.

Според председателя на комисията по корупция в парламента Валентин Иванов, Върбанов не е подал декларация за конфликт на интереси след възстановяване на мандата му през февруари тази година. Той казва, че е предупредил колегата си по казуса, но той все още не е попълнил задължителната по закон за депутати декларация за конфликт на интереси, където би трябвало да включи и участието си в "Скай Солар". Административната глоба по закон е от 1000 до 3 хил. лв.  Комисията вече е внесла жалбата си до съда с ответник Венцислав Върбанов. Подписали са се всичките й членове.

В. "168 часа"

0 коментара:

Публикуване на коментар