4 ноември 2010 г.

Бъдещият шеф на ВАС купил 30 имота за 2 г.

0 коментара
Над 60 хил. кв. метра земя в района на гр. Твърдица (Еленския балкан) е закупила от февруари 2009  до август 2010 г. съпругата на председателя на СГС Георги Колев - Нели Русева. Става дума за над 30 различни имота, които нотариус Русева е купувала от физически лица на средна цена от 14 стотинки на кв. метър.  Миналата година двамата си купуват и луксозна вила в елитния квартал Манастирски ливади.

Тази седмица, Георги Колев беше предложен от 17 члена на ВСС за председател на Върховния Административен съд. Точно толкова гласа са нужни, за да бъде избран на поста. Безпрецедентното предложение има за цел да покаже, че няма смисъл от други кандидати и, че изборът е предрешен. Очаква се Колев да бъде избран на този пост следващата седмица. Това ще бъде вторият голям скок в кариерата му след като беше избран за председател на градския съд само преди две години.

Колев е бивш служител на МВР, следовател и прокурор. Кариерата му излита нагоре след като неговият ловен другар Антон Станков става правосъден министър. В съдебната система се коментира, че освен в ловното дело, двамата са посветени и в тайните на масонството. Покрай Антон Станков, Георги Колев влиза в близки отношения със сивия кардинал на съдебната система - зам.-председателя на ВАС Венета Марковска. Колев е близък с шефа на ГДБОП Станимир Флоров, с вътрешния министър Цветан Цветанов, както и с депутата от ДПС Делян Пеевски.
Именно тандемът Марковска-Станков помага на съпругата на Колев да стане нотариус в София.  През 2004 г. тя е нотариус в Сливница, защото не успява да се класира за място в София. През 2005 г. обаче, използвайки вратичка в закона, Антон Станков я мести на работа в столицата. Заповедта му е обжалвана от Нотариалната камара с мотив, че се заобикаля закона. Неин адвокат е Румен Еленски, който защитаваше пред ВАС Ахмед Доган и беше адвокат на Веселин Пенгезов след скандалния му избор  за шеф на апелативния съд. На първа инстанция докладчик е бъдещата членка на ВСС Сребрина Христова, която отхвърля жалбата на Нотариалната камара. По-късно решението е потвърдено и от 5-членен състав, председателстван лично от Венета Марковска.

След като е избрана за нотариус в София,  Нели Русева става изключително доходоносен нотариус. За 2006 г. и 2009 г. тя декларира съответно 95 хил. лв. и 205 хил. лв. Интересното в случая е, че въпреки изискванията на Закона за ДДС, Русева не е регистрирана по ДДС. Регистрация се изисква за доход над 50 хил. лв.

Явно окрилена от доходите като нотариус, Русева започва през февруари миналата година да купува земи в родния си град Твърдица. Справка в имотния регистър показва, че тя купува земи почти всеки месец, като последната земя там е купена в края на август. Общата площ на закупените терени е 60530 кв. м., а общата стойност на сделките - 8585 лева. Интересното в случая е, че тези факти силно се разминават с декларираното от Колев пред Сметната палата. За миналата 2009 г., той е написал само, че  съпругата му е придобила 64 кв. м. в Твърдица на цена от 8000 лв., а двамата заедно са заменили 2500 кв. м. безвъзмездно. Интересно как тези разминавания са проспани от Сметната палата. Да си припомним, че именно заради разминаване между декларираното и придобитото имущество, прокуратурата образува дело срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина.

Според цените в интернет един кв. м. земя в района на град Твърдица струва около 10 евро. Нотариус Русева е успяла обаче да си напазарува в района, който е изключително подходящ за изграждането на фотоволтаични централи и туристическа дейност (земята е в Еленския балкан) за цена от само 14 стотинки на квадрат.

Асен Йорданов, bivol.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар