26 ноември 2010 г.

Защо реве Трактора от медиите на ДПС?

0 коментара
Евтин цирк разигра днес на пресконференцията си най-видният арестант в държавата Алексей Петров. Организаторите разделиха медийната му изява на две части. На първата бяха поканени само медиите на ДПС - Корпоративна търговска банка - Нова българска група, а на втората - останалите средства за масова информация. Скритият замисъл на Трактора и прислужващите го трактористи бе да се покаже колко много ненавиждат изданията от групата и колко са "обидени" от писанията и "измислиците" им.

Очевидно е обаче, че Трактора леко подценява паметта на широката публика, и особено на журналистическата гилдия (с цялата условност на понятието в България). Алексей Петров като бивш агент на ДАНС и реален шеф на службата през 2008 г. и бившият му началник - премиерът Сергей Станишев, имат огромни заслуги за създаването на групировката. Масовото купуване на медии от ДПС започна в края на 2006 г. и бе подпомогнато от Петьо Блъсков, а разрастването на групата се случи с мълчаливото съгласие на Станишев, БСП, МВР и ДАНС. 

Нужно е да се припомни на Трактора и прислужниците му, че през 2008 г. имаше поредица от сигнали до силовите ведомства от депутати, притеснени от желанието на ДПС да изкупи всички медии с държавни пари и така да си осигури вечен икономически комфорт. Народните представители от тогавашната опозиция Волен Сидеров, Митко Димитров, Мартин Димитров, Иван Костов и др. поискаха държавата, чрез службите и прокуратурата, да провери произхода на капиталите на бившата коректорка в БАН Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. Бившият столичен кмет и настоящ премиер Бойко Борисов пък обикаляше определени медии и се оплакваше на всеки срещнат журналист от "медиите на ДПС" и/или "турските медии", които незаслужено го наричали "Боко Тиквата", "мутра" и "обикновен простак".

Трактора, като неформален бос на тогавашната ДАНС, разполагаше с властовия ресурс да спре или ограничи медийната инвазия на ДПС. Но не го направи. Дори си позволи да изгони вежливо от сградата на службата депутата Митко Димитров, който поиска Кръстева - Пеевски да бъдат разследвани за пране на пари. Защо?

Защото и Трактора и злополучният премиер - социалист Станишев решиха тогава, че дори и да паднат от властта, ще могат да държат под контрол създадената с тяхната благословия медийна група. Не е ясно как уж обиграни политици и ченгета са стигнали до извода, че давайки реална медийна власт на определена партия - групировка, ще могат да я контролират и разчитат на лоялността й в бъдеще време. Докато предшествениците на соцлидера - Симеон Сакскобургготски и особено Иван Костов смятаха, че медийната собственост в България трябва да бъде раздробена и с властовите си действия създаваха непреодолими конфликти между издателите, то Станишев пробва да създаде монопол, чиято "жертва" е в момента. Сметките и прогнозите на Трактора и началника му очевидно са били грешни и за ситуацията днес с тях са си виновни най-вече самите те.

Затова сега Трактора, Станишев и БСП изглеждат смешни и жалки, когато се оплакват от медиите, създадени с тяхна помощ, защото ги "обиждали" и "водели кампании" срещу тях, обслужвайки управляващите. В същата ситуация вероятно ще попадне ГЕРБ и настоящият премиер Бойко Борисов. Но когато не са на власт.

0 коментара:

Публикуване на коментар