2 ноември 2010 г.

Провал на стандарта "Стара планина"

0 коментара
Бизнесът е напът да се откаже от производството на продукти „Стара планина" и категорично отказа да финансира лаборатория, с която да се контролират колбасите от новия стандарт. Фирмите от бранша отказват да финансират лаборатория, тъй като са крайно разочаровани от несправедливото отношение към тях.

Те настояват за постоянно действащи правила в бранша. „Вече ми се повръща от тази „Стара планина", фирмите отказват да го правят – можете да го напишете това, не ми пука вече от никого, дотегна ми да се занимаваме с молекули и с наночастици", обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Според него в момента е много важен въпросът – след сагата със соя в „Стара планина" има ли спад в консумацията на месни продукти у нас. „Това е въпросът – кой вече иска да консумира „Стара планина" и още по-важно – кой ще иска да я произвежда, след като всеки носи риск да му дойде гръм от ясно небе и да го упрекнат за нещо, за което и хабер си няма, как да се работи в такава среда?", изохка Вътев.

Междувременно министърът на земеделието Мирослав Найденов подмени причината да наложи глоби на фирмите - "Сами - М", "Лалов и Вачев", "Кен" и "Унимес". Дружествата ще плащат санкция не за соя в продуктите им, а затова, че ветеринарите инспектирали фабриките им и открили "дребни пропуски". Сега се умува по размера на санкциите. Самият стандарт "Стара планина" няма да се променя и ще си остане с 0% съдържание на соя.

0 коментара:

Публикуване на коментар