7 ноември 2010 г.

ГЕРБ рециклира кадри на ДПС в земеделието

0 коментара
Човек от движението на Ахмед Доган отново пое САПАРД
Въпреки предизборните клетви, че ще отстрани ДПС от властта, ГЕРБ "възражда" кадри на движението на ключови позиции в земеделието, показа проверка. Скандалната програма САПАРД от 8 октомври т. г. отново е поверена на човек на Доган - Ангел Кинанов. На работа във фонд "Земеделие" се връща и братовчедката на Ализан Яхова - Елиз Ферихад Рушид. Новият шеф на фонда Светослав Симеонов пък израсна в кариерата по времето на тройната коалиция, когато секторът се контролираше от ДПС. 

Назначението на Кинанов потвърдиха аграрният министър Мирослав Найденов и новият шеф на фонда Светослав Симеонов. На последните парламентарни избори Кинанов бе кандидат на ДПС за 25-и МИР в София и усърдно пропагандираше в медиите възможностите, които Ахмед Доган дава на младите. По време на тройната коалиция той бе издигнат до зам.-шефското място във фонд "Земеделие" от квотата на НДСВ. Макар усвояването на пари по САПАРД да приключи, Брюксел изисква от България да извършва контрол още 5 г., за което ще отговаря Кинанов. Целта е да се следи за "запазването на инвестицията", т.е. да не се допуска фермите, изградени с европари, след година-две да станат хотели или ресторанти.

Кариерата на новия шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов също потръгна по времето на ДПС. Бившият аграрен министър Валери Цветанов го назначи за и.д. шеф на "специална" дирекция "Наблюдение и контрол на дейността на Разплащателната агенция". Дотогава Симеонов бе обикновен експерт по САПАРД. Правителството на ГЕРБ го направи зам.-шеф на фонда с ресори "Програмата за развитие на селските райони" и САПАРД. Заради несправяне с работата програмата за селата му бе отнета преди 2 месеца и бе оставен да отговаря само за САПАРД. След отстраняването на Калина Илиева Симеонов бе изстрелян на шефското място. 

Във фонд "Земеделие" се връща и Елиз Ферихад Рушид, която завеждаше сектор "Обществени поръчки" при предишното правителство. Тя бе в тежък конфликт на интереси като първа братовчедка на кадъра на ДПС Ализан Яхова, която пък оглавяваше фонд "Земеделие" в последната година на кабинета "Станишев". При смяната на властта Рушид бе уволнена след одит на Сметната палата, изискан от "Синята коалиция", който откри сериозни нередности при проведени обществени поръчки и бе пратен на прокуратурата. Рушид обаче обжалва и на 18 октомври т.г. 55-и състав на Софийския районен съд отмени уволнението й заради липса на доказателства. Началникът на правния отдел във фонда Иван Боянов вече е подписал резолюция, че няма да обжалва, с което Рушид автоматично се възстановява на работа.
Деликатна подробност е, че Боянов е съпруг на сегашната аграрна зам.-министърка Светлана Боянова. Преди да влезе в кабинета на ГЕРБ, тя бе юрист към Асоциацията на земеделските производители в България и изготвяше проекти на фермери. Днес отговаря за наредбите, по които се одобряват агропроектите. При назначението й министър Мирослав Найденов отсече, че няма конфликт на интереси.

Близък до ДПС е и зам.-шефът на фонд "Земеделие" Мюхеттин Караоглан, който отговаря за усвояването на европарите за ниви от 2007 г. насам. Трябва обаче да се отбележи, че всяка година България усвоява на 100% тези средства и въпреки застъпванията на земя санкциите за страната ни са сравнително ниски спрямо другите в ЕС.

Драгомир Николов, в. "Сега" 

На снимката: бившата шефка на фонд "Земеделие" Ализан Яхова

0 коментара:

Публикуване на коментар