29 ноември 2010 г.

Шпионските игри на САЩ в София

0 коментара
Правителството на САЩ е събирало изключително подробна информация за недъзите на България и за нейния елит чрез дипломати и неправителствени служители. Това показва шифрограма на Държавния департамент до американското посолство в София, публикувана вчера на сайта "Уикилийкс". Премиерът и президентът не пожелаха да коментират документа, а външното ни министерство осъди оповестяването му като вредно и незаконно.

Шифрограмата, която е засекретена за 35 години до 2034 г., е изпратена от Вашингтон на 16 юни 2009 г. - малко преди последните парламентарни избори и предстояща среща на държавния секретар Хилари Клинтън с българския външен министър Ивайло Калфин. В нея се изисква да се събират всякакви лични данни, включително и "биометрична информация за настоящите и новопоявяващите се лидери и съветници".

Това е само първият от 1067 документа за България с различна степен на секретност, които сайтът ще публикува през следващите дни. "Уикилийкс" разгласи вчера 243 от 251 287 шифрограми на Държавния департамент до американски посолства в цял свят.

Инструкцията до US посолството в София е подписана от "Клинтън" и е по повод Директивата за събиране на данни за физически лица в чужбина (National HUMINT Collection Directive, или NHCD). Тя определя списък с приоритети и какъв тип данни трябва да се събират, за да помогне на американските правителствени агенции при определянето на ресурсите за страната.
В подреждането на проблемите, които дипломатите трябва да следят, на първо място са поставени върховенството на закона, корупцията и престъпността, а сред външните отношения на България най-голям интерес за САЩ представляват енергийните проекти, Русия, ЕС, Черноморският район и Балканите. Американското правителство иска подробни сведения за "организираните престъпни групи, включително за босовете, за връзките им с правителствени и чуждестранни институции, за трафика на наркотици и хора, за фалшифицирането на кредитни карти и за компютърните престъпления, включително и детската порнография". 

САЩ се интересуват живо от подкупността сред българските висши държавни чиновници и сред поверителните данни, които се чакат от посолството в София, са дори номерата на кредитните карти на основните политически лидери, номерата на стационарни и мобилни телефони, факсове, електронна поща, идентификационните URL на интернет сайтовете им, както и номерата им в програмите за чести полети (frequent flyer). Вашингтон любопитства за отношенията между президента, премиера, министрите, съвета за национална сигурност и отбрана, разузнаването и службите за сигурност, парламента, главния прокурор и съдебната система.

В сайта "Уикилийкс" е посочено, че ще бъдат публикувани 1036 документа за България. "Шпигел онлайн" разполага с общо 978 документа за България. Най-ранният е от 1986 г. По един са пратени през 1995 и 2003 г., два са от 1997 г. От 2003 г. насам наличните данни за докладите на американските дипломати в София рязко се увеличават. 145 са документите от 2005 г., 188 - от 2006 г., 201 - от 2007 г., 210 - от 2008 г., 197 - от 2009 г. и 30 от тази година. В този период посланици у нас са Джеймс Пардю, Джон Байърли, Нанси Макълдауни и Джеймс Уорлик.

Интензивността на кореспонденцията на дипломатите с техните началници в САЩ се засилва преди избори и преди приемането на България в Евросъюза. В навечерието на парламентарния вот през май 2009 г. например са изпратени 5 поверителни доклада, през юни - 10 поверителни, 1 секретен и 17 поверителни. През септември 2006 г. преди приемането на България в ЕС докладите са 19, от които 1 строго секретен и 9 поверителни.

От общия брой доклади 21 са строго секретни, 51 са секретни, 21 - поверителни, без достъп на чужденци до тях, 419 - поверителни, 224 за служебно ползване и 242 са некласифицирана информация.

0 коментара:

Публикуване на коментар