1 септември 2010 г.

Депесар лапа 10,6 млн. от агроминистерството

0 коментара
Консорциум, управляван от бившия зам. военен министър от квотата на ДПС в кабинета "Станишев" Иван Гаврилов, ще вземе 10.6 млн. лв., за да направи цифрова карта на България за европарите за земеделие. Това стана ясно вчера от съобщение на аграрното ведомство. Гаврилов управлява консорциум ГМК, регистриран само преди 3 месеца, който е спечелил обществената поръчка.

Гаврилов беше шеф и на ИА "Държавна собственост на МО", която стопанисваше армейските имоти. Прокуратурата и досега проверява закононарушения около замените на атрактивни военни имоти срещу стари панелни апартаменти.

От агроведомството уточниха, че изборът е направен съгласно наредбата за специални обществени поръчки, а заповедта за старт на търга е подписана от Мирослав Найденов на 31 март т.г. От ведомството добавиха, че претендентите са преминали проучване по Закона за защита на класифицирана информация, защото при изготвянето на картата се заснемат и военни обекти.

Самият Иван Гаврилов е и сред управителите на сдружение "Надпартийно обединение национално единство" (НОНЕ). Сред партниращите му там личи името на бившия шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Той управлява фонда за година също по времето на тройната коалиция и бе приеман за човек от движението на Сокола. В НОНЕ Иван Гаврилов е управител заедно и с ген. Радослав Пешлеевски, бивш дългогодишен началник на "Строителни войски", а също и с Кръстьо Илов - посланик на България в Либия до 1999 г. Илов е и съдружник с Димитър Тадаръков, Радослав Пешлеевски, а също и на бившия премиер Димитър Попов и бившия депутат на НДСВ Никола Николов в дружеството "Дженерал контракторс".

Според ДАКСИ Иван Гаврилов се води управител на консорциума победител. Негови собственици са гръцката фирма "Геоматикс С.А.", група нефизически лица и българската фирма "Мапекс". ГМК се ангажира да извърши цялостно заснемане на територията на страната и да изработи цифровата карта до 16 май 2011 г. 59% от картата трябва да е готова до 18 октомври тази година.

Цифровата карта се изработва, след като територията на страната се заснема със самолет. Снимките се цифровизират в картата, а на нея фермерите в края на всяка година очертават земята си и получават субсидии от Брюксел за това, че я обработват. Този декември по този начин фермерите трябва да усвоят 1 млрд. лв. от ЕС. Преди няколко месеци Брюксел наложи глоби на България за 89 млн. лв. за това, че картата не е актуализирана периодично. В екшън план до ЕС аграрното ведомство пое ангажимент да направи изцяло нова и актуална карта.

Драгомир Николов, в. "Сега"

0 коментара:

Публикуване на коментар