18 септември 2010 г.

Продават електронните ни пощи в интернет

0 коментара
Адресите на електронните пощи на стотици хиляди българи са обявени за продан в интернет. В сайтове за обяви обект на търговия са пощите на фирми и частни лица от цялата страна, които са събрани в нета чрез специален софтуер.

E-mail-ите се използват за провеждане на „рекламни кампании“ и „интернет маркетинг“, като собствениците им са заливани със стотици непоискани съобщения, известни повече като спам. Според една от обявите се продава списък с около 120 000 адреса, които били „идеални за e-mail маркетинг и реклами“ Исканата сума е 400 лв. Друг неизвестен търговец е обявил за продан 1 000 000 адреса. В обявата се уточнява, че става въпрос за „уникални истински емайл адреси“, чрез които всяка фирма успешно би популяризирала продуктите или услугите си. Цената е 400 лв. с уточнението, че е „възможна продажба и на части“.

Спамът е масово изпращане на нежелани съобщения. Има няколко начина да се преборите с тях. Първото е да блокирате адресите, от които се изпращат съобщенията. То е приложимо както от доставчици, така и от крайни клиенти. Резултатът е, че просто писмата не достигат до вас или в случая с краен клиент биват маркирани като нежелани и евентуално изтрити. Другият начин е неотваряне на нежелана поща. Поради широкото разпространение на Internet Explorer, ниската потребителска култура и голямото количество проблеми със сигурността освен загубата на време, за отваряне на писмото прочитане на съобщение, може компютърът да бъде заразен от вирус, троянски кон и подобен род mallware. Като краен резултат има сериозна възможност за кражба на банкови сметки и пароли. Отварянето на нежелано писмо също така може да даде сигнал с използване на скрити картинки в писмото, когато то е в HTML формат, че адресът на електронната поща се използва активно. Обикновено адресите, до които се разпраща нежелана поща, се генерират с използване на речници с думи и имена, към които се добавят имена на домейни и поради това на изпращача не е ясно дали даден адрес на електронна поща се използва или не, но с използване на скрити картинки на него може да бъде съобщено и да последва повишение на активността на изпращаната нежелана поща към този адрес.

0 коментара:

Публикуване на коментар