18 септември 2010 г.

Новите братовчеди във властта

1 коментара
Братовчеди и роднински кланове управляват държавата. Новата управляваща партия ГЕРБ достойно продължи щуробаджанащината на предшествениците си. Оказва се, че парламентарната група на партията на Бойко Борисов и част от министрите са оплетени в близки родствени и бизнес връзки.

Министърът на финансите Симеон Дянков е братовчед на бившия изпълнителен директор на „Икономедиа” Бисер Боев. Последният е част от бизнес кръга на Иво Прокопиев и в момента е в борда на държавната фирма „Информационна обслужване“. Дянков и Боев успяха да изгонят от там ген. Атанас Атанасов, тъй като се противопостави на плановете им за продажбата на дружеството и материалните му активи.

Силни са връзките на Дянков с бившия вицепрезидент на Световната банка Кристалина Георгиева, която е сега е български еврокомисар. Въпреки че отрича, финансовият министър е племенник на Георгиева, което от своя страна най-малкото обяснява и блестящата му кариера в световната финансова институция. Още по-логично става нелогичното избиране на плевенчанката Цецка Цачева за председател на Народното събрание, като се проследят роднинските й връзки с крупния бизнесмен Киро Киров. Собственикът на компанията за строителна техника, който бе отвлечен и след това пуснат от похитителите си, и Цачева са роднини и са родом от едно и също село - Драгана, община Угърчин. Киров никога не е крил близките си отношения с Бойко Борисов, както и че е един от основните спонсори на партията му. И за да направят приятелството си по-силно и крeпко, още един представител на семейство Кирови е в законодателната власт–това е Йоанна Кирова. Тя е съпруга на сина на Киро Киров – Иван, който бе основно действащо лице по време преговорите с похитителите на баща си.

Името на софийския депутат от ГЕРБ Емил Димитров нашумя покрай далаверата с 14-те дка общинска земя в столичния квартал „Стрелбище“. Според събраните от прокуратурата доказателства, с фалшив подпис Димитров се е опитал да присвои парцела, оценяван за близо 14 млн. евро. В аферата пък главен герой бе Петър Драшков, брат на уволнения и по-късно възстановен зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков.

Интересни подробности изникват около двама кюстендилски депутати от ГЕРБ -Кирил Калфин и Емил Гущеров. Кирил Калфин дълги години е бил шеф на митницата в града. Уволнен е от поста заради нередовни командировки. Самият депутат определя това като „политическа поръчка“ на местната депутатка от БСП Мая Манолова. Дупничанинът Емил Гущеров пък е в изключително близки семейни и бизнес отношения със „собственика“ на автобусната фирма „Юнион Ивкони“ Ивайло Константинов. Зад компанията за превози стоят капиталите на най-богатия депутат от ДПС Рамадан Аталай и сина му Ревин, твърдят многобройни публикации в българската преса. Самият Константинов пък бе замесен в скандала с разпределянето на автобусните линии в София, който изяде главата на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов. Записът от скандалните разговори на маса по "братското" им разпределение бе разпространен от списание "Тема" преди 2 години. Гущеров участва в митинг в подкрепа на Пламен Галев и Ангел Христов, който бе излъчен по една от националните телевизии.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов, прочул се с далаверата с 20-годишното заразено ирландско месо, е в близки родствени отношения с депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова. Министерската съпруга Нина и избраничката са сестри. Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов пък е племенник на несменяемия и силно червен зам. – министър на финансите Кирил Ананиев от 1998 г. Кирил Ананиев е сътрудник на бившата ДС. Завършва УНСС през 1980 г. и веднага започва работа в Министерство на финансите като специалист в Дирекция "Финанси и нормативи на социално-културната сфера". Социалистът Кирил Ананиев е бил заместник дори на Муравей Радев. Кум на Владислав Горанов е председателят на инициативния комитет за издигането на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г. Иван Саздов. Бизнесменът е известен като като личният масажист на Тодор Живков. Името на Горанов нашумя преди месеци, когато бе засечен да се среща с управляващия медиите на ДПС и депутат от движението Делян Пеевски.

На снимката:Кристалина Георгиева

1 коментара:

  • 4/11/2013 12:11 сл.об.
    Анонимен :

    Братовчед е на Венцислав Върбанов, братовчед му
    оправи българското земеделие, той ще оправи финансийте или ще ги ЛИКВИДИРА като земеделието.

Публикуване на коментар