19 септември 2010 г.

7 неща, които банките не искат да знаете

1 коментара
Бизнесът на всяка банка е много прост - набиране на капитал от хората и предоставянето му като кредитен ресурс, като разликата между лихвите по кредитите и депозитите е основата на тяхната печалба. Има някои неща, които те няма да ви кажат или дори и да го направят, няма да държат да ги запомните.

1. Гарантираният размер на депозит е 100 000 лева. Ако отидете да депозирате, примерно, 200 000 лева, се подлагате на риск. Разбира се, банковата ни система е стабилна, но все пак - разпределете сумата в различни институции до защитения таван. Така дори при непредвидени обстоятелства няма да загубите нито лев.

2. Лихвата от 7-8%, която се рекламира по телевизията, не е за месечния ви депозит, а е изчислена на годишна база. Затова сумата, която ще получите като лихва, ще е доста по-ниска. Практиката в момента показва, че обещаваната годишна лихва за тримесечен депозит на годишна база е с между 2 и 2.5% по-ниска от тази по срочен депозит за 12 месеца. Сега моментът да е подходящ за сключване на годишни депозити, вместо тримесечни, защото така донякъде застопорявате настоящите високи лихвени нива поне за една година, ако сте дългосрочен спестител.

3. Новите промоционални лихви, които ще се предлагат за месечни депозити, ще важат само за новите клиенти. Като стар клиент вие няма да можете да се облагодетелствате от тях. Или ще можете, но след като ви изтече договорът. Доскоро повечето банки предлагаха след изтичането на договора за срочен депозит той автоматично да се подновява за същия период, без да се налага клиентът да изрази специално желание за това. В момента обаче не е така - след датата, на която изтече договорът ви, банката автоматично го прави разплащателна сметка, т.е. започва да му начислява възможно най-ниските лихви. Затова, за да не губите пари, следете датите на договорите си и своевременно уведомявайте банката какво искате да правите с парите си.

4. Тегленето на средствата преди изтичането на крайния срок по срочен депозит може да ви струва целия доход. Обикновено банките обясняват, че няма проблем да изтеглите от парите си, но не уточняват каква сума ще загубите, ако го направите.

5. Банките няма да ви кажат доколко рисков е портфейлът им, както и какъв е обемът на лошите кредити. Затова, ако видите рейтингова агенция да понижава кредитния портфейл на някоя банка, това е знак да имате едно наум.

В усилията да се поддържа идеята за стабилност на банковата система и да не се създава паника помага дори БНБ. Отчитането на лоши кредити вече става след шест месеца, а не както бе доскоро - в рамките на три месеца. Да не говорим, че официалната статистика определено може да се каже е доста "съмнителна".

6. Таксите и наказателните санкции при неизплащане в срок не са любими теми при кандидатстване за кредит. Банката често избягва тази тема в подробности, когато кандидатствате за кредит, кредитна или дебитна карта. Всъщност това е едно сериозно перо при реализиране на финансовите им резултати. Обикновено банките не правят проблем, ако закъснявате с 1-2-3 дни всеки месец с вноските си. Но ви начисляват лихви! И ако поискате банково извлечение, ще видите, че сумите не са малки.

Други трикове при кредитните карти е начисляване на лихвите на определена дата, за плащането на която, ако не са ви останали средства след погасяване на минималната си вноска, също сте наказвани. Разбира се, минималната вноска, за която най-вероятно ще получите съобщение по пощата или телефона, няма да включва и сумата на лихвата.

Същото се отнася и до годишните такси за обслужване на картата ви. Те се начисляват на дата, която е известна само на банката, и ако нямате съответната сума в картата си, можете да се окажете неприятно изненадан в чужбина. Например - да имате карта с овърдрафт до 2000 евро, която да е блокирана заради такса от 20 евро.

7. Последната мода при банките е такса за разглеждане на документи. Банките дотолкова са завишили изискванията си към кредитоискателите, че сигурно отхвърлят огромната част от исканията. Това обаче не им пречи да искат такса за разглеждане на документи, която се заплаща, независимо от това дали сте одобрен, или не. Друг е въпросът, че на един кредитен инспектор най-вероятно би му отнело 5 минути след кратко събеседване да ви каже дали изобщо има смисъл да кандидатствате.

banknews.bg

1 коментара:

  • 1/13/2012 1:22 сл.об.
    Анонимен :

    тея гадове от банките много яко ги церя, като им приложиш техните номера и още 1-2..номера направо стават като чавдарчета- ХА,ХА,ХА....

Публикуване на коментар