25 септември 2010 г.

Баба асфалтира Хасково, печели 10 млн. лв.

0 коментара
Нищо не разбирам от строителство, заявява баба Мата, която е съсобственик на една от мощните хасковски фирми. “Европът 2005” е част от консорциума, преборил се за парите по европейската програма “Регионално развитие”

Хасковската фирма “Европът 2005” е една от четирите в “Дружество Хасково 2010”, което спечели търга за подобряване на парковата среда за 10 милиона лева по оперативна програма “Регионално развитие” на ЕС, пише пловдивският в. "Марица".

Покрай този търг още в началото на тази година избухнаха много скандали. Първият бе през май, когато фирма “Монолит” протестира пред Комисията за защита на конкуренцията по повод някои от условията в поръчката - кандидатът да има бетонов възел на не повече от 20 км от Хасково и асфалтова база на не повече от 30 км. Спецове в строителния бранш също определиха тези условия като “подозрителни”. КЗК обаче отказа да спре процедурата.
“Монолит” закупи тръжната документация, но се отказа да участва в надпреварата. Когато на 31 май бяха отворени офертите на участниците, те се оказаха само двама - хасковското сдружение и един софийски консорциум - “ТИПС-А”.

Месец по-късно софиянци бяха отстранени от търга с мотива, че документацията им е непълна. Те пък обвиниха директно местната власт, че им е свила по криминален начин част от документите. От консорциума подадоха сигнал до ДАНС и Главна прокуратура, че от тръжната им документация липсва цял пакет “Анализни цени”. В местното сдружение участват 4 фирми - “Водно строителство”, “АБ” АД, “Анико” и “Европът 2005”.

Цяло Хасково знае, че “Европът 2005” е на близкия до кмета Георги Иванов предприемач Златко Марчев. По документи обаче това не е така - собственици на “Европът 2005” според Търговския регистър са Александър Паскалев и баба Мата Папратилова от с. Бисер. Връзка все пак има, макар и далечна. Синът на бисерската баба е Кузман Тодоров Кузманов, който е под номер 8 в листата за общински съветници на “Българе за Хасково” за местните избори през 2007 г. Листата, а и партията, се оглавяват от Златко Марчев.

79-годишната баба Мата Янева Папратилова е съдружник с 50 процента собственост в една от най-мощните хасковски строителни фирми - “Европът”, която асфалтира много улици в града, както и междуселски пътища през последните години. Баба Мата живее в харманлийското село Бисер. Къщата є се намира на ул. “Охрид” №12. Съдружник на бабата и управител на дружеството според Търговския регистър е Александър Ангелов Паскалев, а адресът за кореспонденция, посочен в регистъра, е в апартамент на ул. “Васил Друмев” в Хасково. “Нищо не разбирам от строителство, нито от фирми. Дават ми да подписвам разни работи и аз подписвам”, каза баба Мата, открита от репортери в къщата си в с. Бисер. От думите є става ясно, че всъщност с фирмените дела се занимава синът є Кузман Кузманов.

Съпругът на баба Мата починал преди години. Той бил текстилен бояджия. Бабата пък цял живот работила на полето, гледала и тютюн. Попитана как е финансовото є положение, баба Мата гордо отговаря, че е сравнително заможна, защото пенсията є била цели 370 лева. Къщата, която обитава старицата, е доста добре поддържана. Помагал є синът є. Защо обаче той не е съдружник във фирмата, а е вписал майка си, остава загадка. Отговор за мотивите в тази врътка би следвало да потърсят от НАП и прокуратурата.

“Модата” да се вписват или прехвърлят дялове във фирми на възрастни родители не е от вчера. Безспорно най-известната родителка в републиката по този параграф е майката на Вальо Топлото - Цеца Димитрова. 86-годишната старица отговаря със сина си по дело за пране на пари чрез фирмата “Банско пропъртис”, както и за сейфовете му в Пощенска банка, в които са открити близо 2 млн. евро, увити в найлонови пликчета.

0 коментара:

Публикуване на коментар