23 септември 2010 г.

Цветелина с голф игрища до пистата за F1

0 коментара
Известната банкерка и стъпница в живота на премиера Цветелина Бориславова може да се окаже сред най - печелившите от проекта за изграждане на писта на Формула 1 край софийското село Доброславци.
Проверка установи, че банкерката е придобила значително участие в шумно рекламирания проект от времето на кметуването на Бойко Борисов за изграждането на грандиозен голф комплекс в съседното село Кътина. По проект, бъдещите голфъри ще играят в непосредствена близост до летището в Доброславци, на което, ако се намери инвеститор, ще се строи пистата за Формула 1. Освен голф игрище, плановете за грамадния спортен център в землището на Кътина включват и прилежащи жилищни комплекси от затворен тип и ваканционно селище. Инвеститор е испанската „Ферри груп“.
Цветелина Бориславова чрез фирма „Си Ай Ес Еф“АД също е придобила собственост в дружеството „Спортен център Кътина“ в размер на 9, 601 процента, сочи информационната система ДАКСИ. „Цветелина Бориславова влиза в изграждането на спортен комплекс в Кътина през 2007 г. чрез „Си Ай Ес Еф“ АД, като участието на дружеството е 9,6 процента от дяловете с „Спортен комплекс Кътина“. Преди 1 година икономическата криза принуждава основния инвеститор Мануел Фери да спре проекта и към момента той е обявен за продажба“, поясниха в тази връзка от кабинета на Цветелина Бориславова. Първоначално се спрягаше общата вложена сума да надхвърля 400 млн. евро, като само 100 млн. от тях трябваше да отидат за строителството на самия терен, а останалите за комплексите около него. Специално за тази цел беше предвидено и изграждането на пречиствателна станция, която да бъде използвана за пречистване както на отпадъчните води на комплекса и на село Кътина, така и за поливане на голф игрището.
Цените на имотите в Доброславци, Кътина, а и по цялата Северна тангента на столицата, сериозно се повлияха от истерията около пистата. Само за броени дни цената на квадратен метър в Доброславци се повиши от 35-40 евро на 60 евро за кв м, но сделки поне засега няма“, коментира управителят на „Имоти груп“ Наско Атанасов. Според други брокери на имоти около истерията за Формула 1, голям немски инвеститор е започнал да изкупува имоти по Северната тангента, и то най-вече в близост до квартал „Левски Г“ в София. „Терените се купуват от немците, но сделките се сключват с техен представител, който де факто е подставено лице. Поради тази причина не знаем точно кой е немският инвеститор“, заявиха брокери, пожелали анонимност.
Каквото и инвестиция да се прави, то явно тя е доста дългосрочна и като възвръщаемост и като реализиция, смятат анализатори на пазара. По мнение на президента на фирмата – инвеститор Мануел Фери Санчез, игрището трябваше да е готово през 2009 г. В момента на закупения терен в Кътина не се строи и за 4 години не е направена дори първа копка. През март 2006 г. Столична община продаде на „Фери груп“ 800 дка парцел за 2,6 млн. лв. През декември 2006 г., държавата в лицето на областния управител на София Тодор Модев продаде на „Фери груп“ други 881 дка в съседство с вече придобития парцел. Сделката бе на стойност 5,95 млн. лв. Собственикът Мануел Фери Санчез пое ангажимент пред кмета Бойко Борисов да инвестира поне 150 млн. евро в две голф игрища, хотелски комплекс и еднофамилни къщи. Изграждането им трябваше да даде хляб на 2000 наши строители. Това е и първият проект в България, който е получил сертификат на Европейската комисия и на Асамблеята на европейските региони като „Модел за устойчиво развитие“. Проектът за изграждането на голф игрището край софийското село получи от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров сертификат за първи клас инвеститор.
На мястото вече няма нищо, разграбиха дори и мрежата и коловете на оградата, с която бе заградено. Наскоро разговарях с представител на фирмата, който ми каза, че не са се отказали, но изчаквали края на кризата“, информира кметицата на Кътина Капка Найденова. Хората за обезверени, защото хранехме надежди да се случи нещо хубаво, но така и не се получи“, казва още представителят на местната власт в селото.
Интересното е, че след новините за евентуален строеж на писта за Формула 1, дори само голият терен да бъде продаден, печалбата на досегашните собственици ще бъде поне четирикратна спрямо цената, на която са го придобили от държавата, твърдят запознати. В момента цените на терените в Кътина са средно по 23 евро за квадрат. Плановете за разширението на столицита на север датират още от началото на 20 век, но особено щедро тези намерения бяха рекламирани по време на кметуването на Бойко Борисов. Според устройствения план на столицата след строителството на Северната тангента предстои развитие на Многофункционалния комплекс „Кремиковци“ и на бъдещия хидропарк „София“ по поречието на река Искър. Подобна ситуация, според експерти, може да се очаква в района на Кремиковци, където се очаква пазарната цена на терените да надхвърли многократно държаваната. По тяхно мнение точно заради това се провали и първият търг за земята и имуществото на металургичния комбинат. Потенциал има и дадената на концесия площ ПСОВ „Кубратово“, където по думите на главния архитект на София Петър Диков, ще бъде изграден развлекателен комплекс с голямо езеро.
Светослав Загорски, Иван Бутовски, 168 часа

0 коментара:

Публикуване на коментар