1 септември 2010 г.

„Паламара“ - новата явка на властта

0 коментара
Ловното стопанство на шефа на руската компания „Лукойл“ в България Валентин Златев се превърна в новата явка на властта. Тайните заседания на правителството на Бойко Борисов вече се провеждат в хижа „Паламара“ край Шумен. Миналия месец Златев покани приятеля си Бойко Борисов там. Премиерът пък привика ключови министри на тайната сбирка.

Последното заседание се проведе на 13-ти август и се ръководеше от Валентин Златев. На него присъства и земеделският министър Мирослав Найденов. Беше привикан и специален пратеник от Министерство на външните работи, който в началото на август трябваше да посети Атина и Москва, за да координира позициите по въпроса за петролопровода „Бургас-Александруполис“. В „Паламара” Златев и Борисов дискутират и позициите на правителството по отношение на АЕЦ – Белене и цените на руския газ. Привиквани и големи производители на алкохол. С тях е проведено събеседване, което може да се окаже причина за големия спад в продажбите и печалбите.

Основната цел на сбирката бе съдбата на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. От няколко месеца вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов настоява за смяната му заради спадналите приходи от митнически акцизи и развихрилата се мащабна контрабанда на цигари. Ненадейно обаче Танов получава подкрепа от Златев. Вместо него е решено с поста си да се раздели един от заместниците му Красимир Николов – Шперплата. Уволнен е и шефът на Инспектора Спас Шопов, по-известен с прякора Фашиста.

"Паламара" е едно от най-старите ловни стопанства в България. Създадено е през 1932 г. от цар Борис ІII. Стопанството заема площ от 7 500 хектара. От тях 5 000 хектара са широколистни гори, а на останалите 2 500 хектара се отглеждат царевица и пшеница. Богатата хранителна база дава възможност на сравнително малка площ да се "държи" толкова много едър дивеч и основно благороден елен. Освен традиционният трофеен лов с успех се практикува и подборният лов на шилари, кошути, телета, ловът на гонки за диви прасета и ловът на хищници. „Паламара“ разполага с 3 ловни дома. Основният ловен дом "Паламара"има 1 апартамент, 4 двойни стаи и една единична. Дом "Дъбрава" разполага с 4 двойни стаи, а „Никола Козлево" с 4 помещения.

0 коментара:

Публикуване на коментар