9 септември 2010 г.

Синовете на Първанов затънаха в дългове

0 коментара
Бизнесът на синовете на президента Георги Първанов затъна в дългове. Фирмата им „Айви – СМ“ е натрупала задължения за 133 000 лв., сочи финансовият отчет на дружеството. Той е публикуван в Търговския регистър.

22 – годишния Ивайло и батко му Владимир имат по 33 процента от регистрираната в началото на 2009 г. „Айви – СМ“. С толкова дялове е и секретарката на баща им – Мариана, която е сестра на депутата от БСП Кирил Добрев. Година по - късно от бизнес плановете за поектиране на софтуерни продукти и консултантски услуги няма и помен. Балансът на фирмата за миналата година показва, че тя не е извършвала никаква дейност. Липсва и един лев приходи, а разходите са 2000 лв. Логично такава е и счетоводната загуба, която съдружниците са решили да бъде покрита с „финансовия резултат от следващи години“. Остава мистерия откъде са се появили задълженията от 133 000 лв. в президентската фирма при отсъствие на дейност. Липсата на приходи не е попречила на „Айви-СМ“ да обяви, че има по сметките си 29 000 лв. От тях 4 000 лв. са в брой, а останалите като безсрочен депозит. В активите на „Айви-СМ“ е включен и купеният през миналата година магазин от 69,9 кв. м. в столичния квартал „Хиподрума“. Според нотариалния акт, помещението е придобито за 120 000 лв. в брой, но незнайно защо в баланса на „Айви-СМ“ то е оценено на едва 105 000 лв. Според документите във въпросния магазин е проведено Общото събрание на „Айви – СМ“, въпреки че и до момента не се използва. Освен магазина, според финансовия отчет, президентската фирма притежава и съоръжения за още около 2000 лв.

Несполуките в бизнеса не са пречка на Владимир Първанов да си купи през миналата година огромен мезонет. Жилището на президентския наследник е с площ от 213, 4 кв. м. в атрактивния столичен квартал „Манастирски ливади“. Към него върви и гараж от 34 квадрата. Състои се от антре, дневна – трапезария с кухненски бокс, две спални, баня с тоалетна и две тераси на първия етаж. На второто ниво Първанов-младши разполага с още една спалня, баня с тоалетна, дрешник и две нови тераси. Цената му е 246 000 лв. От тях 90 000 лв. са собствени средства, а останалите 160 380 лв.са от ипотечен кредит. Изчисленията показват, че за да обслужва 30-годишния кредит за жилището си, президентският наследник трябва да плаща на банката минимум по 1236 лв. на месец.

Ивайло Първанов е акционер и управител в „Айви- СМ“. С договор за управление, сключен между дружеството и президентския син, на Ивайло е възложено да представлява „Айви-СМ“ пред данъчните и митнически власти. Негово е задължението да набира персонал и изготвя финансовите отчети за дейността. В замяна „Айви-СМ“ се задължава да му плаща възнаграждение в размер на 3,3 минимални работни заплати. Сметките показват, че към днешна дата 21 – годишният Първанов – младши би трябвало да получава 792 лв.на месец.

Теодор Насков, в. 168 часа

0 коментара:

Публикуване на коментар