29 септември 2010 г.

Узакониха далавера за 5 млн. в Синеморец

0 коментара
Пенсионерка от София удари абсолютния джакпот и се превърна в милионер за един ден, след като се сдоби с парцел за над 5 милиона евро на първа линия на брега на морето. Въпросната персона е на 62 години, казва се Йорданка Михайлова Коева. Тази застаряваща дама не дължи благосъстоянието си на някакъв невероятен шанс да спечели в игра на късмета от държавната лотария. Всъщност, става дума за нова, грандиозна далавера в Черноморската община Царево.
Престъплението е извършено със съдействието на три съдийки от Бургаския окръжен съд, които вместо да сезират компетентните власти за очевидното нарушение на закона, неясно защо са си затворили очите пред наглата измама и са харизали златни земи в най-атрактивната част на курортното селище Синеморец. Парадоксът е, че тази пенсионерка никога не е стъпвал в Синеморец, че нито тя, нито близките й, от чието име претендира да получи апетитния терен, някога изобщо са имали или купували имоти там и са били оземлявани, че имената им изобщо не фигурират в каквито и да е регистри за собственост. Още по-парадоксален обаче е фактът, че кражбата на държавни земи е узаконена чрез съд, приел като безспорно доказателство за собственост хвърчащ лист, които буквално крещи, че е изфабрикуван. "Технически гаф? Не. Престъпно бездействие и безсрамие"- така местните жители коментират процеса, превърнал се в съдебния фарс и илюстрация на печалната практика в родното правораздаване. 

Става въпрос за 40 дка в местността "ПолянитеПретенциите й се базират на прословутия закон "Лучников", според който при изтичане на срока за възстановяване на права върху земите, наследниците могат да получат собствеността си по съдебен ред. Така софиянката представя в съда документ, че е наследница на Милош Константинов Бенин от.... Банско. " в Синеморец. През 2007 - ма година никому неизвестната до тогава в селището Коева изненадващо завежда дело в Районния съд в Царево против общинската служба "Земеделие и гори". Поводът – иска да й се възстановят земи принадлежали някога уж на семейството й. Той, според уж официален договор за покупко-продажба /ако бледото и нечетливо ксерокопие на бланка все пак може да се нарече някакъв документ/, датиран от 15 април 1941 година, е купил от бургазлията Тома Борисов Келташев, парцел в Синеморец срещу сумата от 62 000 лева. По това време Милош Бенин е бил на 28 години. Живеел е в Банско, там е роден, и там е починал през 1987 година.

Днес за синеморци, към които се обърнахме за коментар при разследването на скандала, е пълна мистерия как човек от другия край на България им е станал съгражданин. Никой в района не е и чувал и името на продавача Келташев. Фамилиите и на купувача, и на продавача не фигурират изобщо в регистрите на населеното място, потвърди кметът на селището Петко Костадинов. Според съдът в Царево по делото не е установено по несъмнен начин, че към момента на одържавяването претендираният имот е бил собственост на Бенин. В службата по вписвания не са били открити документи за имота, удостоверяващи валидността на договора за покупко-продажба. Представените книжа били непълни - в тях имотът не е бил описан по начин, по който да бъде индивидуализиран по действащите тогава планове. Посочени били само неговата площ, местност и землище, но не и граници, задължително изискване в закона."Очевидно става въпрос за далавера. Това са терени в Северозападната част на Синеморец- най-хубавите места, които по всяка вероятност са заграбени. На държавата просто не и пука. И това не е единствения случай, а само върха на айсберга", казва Костадинов. Съдът е категоричен, че ксерокопието на договора не може да се приеме като доказателство. Още повече, че подобни дубликати били засичани и в други дела за възстановяване на собствеността, заведени в съда в Царево, за които е установено, че са фалшиви. 

Изработени са били чрез използване на готова бланка, като в нея само се добавяли имената на покойници или хора, които изобщо не съществуват, като гаранция че земите няма как да бъдат потърсени от друг. Като оправдание мнимите собственици твърдели, че оригиналите, които притежавали, изгорели при пожар в автомобил. На 27 март 2007-ма година съдия Минчо Танев от районния съд в Царево отхвърля иска на Коева за възстановяване на имота като неоснователен и необоснован. Решението му е обжалвано пред Бургаския окръжен съд от адвоката на пенсионерката- Бойко Темелков, който по стечение на обстоятелствата е съпруг на бургаската окръжна съдийка и специалист по граждански дела Росица Темелкова. 
В жалбата си до бургаските магистрати Темелков признава, че има пропуски в представените документи, но пък твърди, че било задължение на съда да ги изиска и никой не бил поискал оригинала. И пред Бургаския окръжен съд прилага нов документ - заявление - декларация от 5 септември 1957 година с която земите са внесени в ТКЗС. Декларацията е заверена от нотариус и е приета от съдебния състав с председател Албена Зъбова, и членове Недялка Пенева и Веселка Узунова. 

Почитаемите съдийки, както личи от издаденото от тях впоследствие решение изобщо не се усъмняват в достоверността на документа. А разминаването е толкова фрапиращо, че дори лаик би установил гафа. В опис-декларацията, уж издадена от името на Бенин и подписана от него, вместо Милош, както е посочено в „оригиналния“ договор за покупко-продажба, той фигурира с малко име Михаил. В книжата, приети от трите съдийки от БОС пише, че на 5 септември 1957 година Михаил Костадинов Бенин е внесъл 40 дка земи в ТКЗС Синеморец, Област Мичурин. Умишлено ли са пропуснали очевидното разминаване в имената, при условие че пред очите и на трите е бил документът за покупко-продажба в който пише името Милош, а не Михаил, защо юридическите представители на Община Царево, която е била конституирана по делото се въздържат от становище по казуса, защо служба Земеделие и гори изобщо не е изпратила свой пълномощник за да защити интересите й, можем само да гадаем. 

Необяснимо е защо в съдебното си решение, с което отменят като незаконосъобразно становището на колегите си от Царево, този гафът с двете имена е завоалиран. Там името на Милош или Михаил, е изписано с инициал – М. Бенин. Със свое решение от 22 февруари т.г. Бургаският окръжен съд отменя становището на Райония съд в Царево и възстановява 40-те дка на Коева. Кой е истинският собственик на земята, кой режисира действията на пенсионерката и кой стои зад далаверата, за магистратите в Бургас очевидно не представлява интерес. Дали пък случаят няма да се стори интригуващ за ДАНС.


В. "Десант"

0 коментара:

Публикуване на коментар