29 септември 2010 г.

Борисов: Не съм самохвалко

0 коментара
Не съм самохвалко. Аз съм вече един истински преуморен човек вследствие на много ангажименти и разговори. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред Сашо Диков лавината от критики към него и кабинета.

При стачка си подавам оставката. Аз толкова мога. Давам всичко от себе си - от сутрин до вечер, дадох си здравето и нервите. Щом не ни харесвате - викате си Станишев, Доган и си ви доуправят. Толкова! Полагам огромни усилия, повече от това не мога. Толкоз мога!", разпалено допълни Борисов. Той  подчерта, че той е изпълнил на 100% обещанията си и започнат ли стачни действия, няма да убеждава никого в противното.

"Викате си някого да ви отвлича, да ви язди", нервно реагира Борисов. На въпроса на водещия за огромно напрежение, което се е натрупало в обществото, министър-председателят отговори с въпрос: "А в мене не се ли е натрупало напрежение? И в мен има напрежение, защото полагам огромни усилия да изкарам държавата от кризата и го правя. Намалих цената на газа, може да е самохвалство, но за мен това бяха изключително трудни преговори. В три часа през нощта ги изгоних. В три часа през нощта! Кой ще ми плати това здраве?"

Борисов смята, че най-успешните сфери на управлението са борбата с престъпността, строителството, земеделието. Дянков има много трески за дялане и ако не си ги поправи, ще има проблем с мен, обеща той.  Оценката му за Дянков е, че "той генерира отрицателна енергия заради липсата на пари и това кара всички да го мразят". Той обаче одобрява финансовата дисциплина на Дянков.

Проблемите в здравеопазването пък определя като "единствения трън в петата, единственото ми тежко място, където буксуваме". И ако Борисова не се справи, ще сложа друг и тогава ще успея, закани се премиерът.  По-късно дойде и развръзката - той прие оставката на здравния министър Анна - Мария Борисова - Усмивката, като уточни, че тя не й е била искана досега. 
Сашо Диков попита Борисов за гафовете на вътрешния министър Цветан Цветанов и за изказването му по отношение на „Октопода” и Алексей Петров, че се базирали на архивите в МВР. „ Не си разбрал правилно... Аз съм бил главен секретар... Агентурната дейност кой я ръководи? Министъра! Що не говорите за министъра?...Главният секретар е една чиновническа служба. Аз я направих да се счита за значима! ... В момента тече процес.”, каза още Бойко Борисов.

За Цветан Цветанов

- Ако се докаже, че няма “Октопод” ще посъветваш ли нещо Цветанов?
- Нека да мине съдът да се произнесе, тогава ще коментираме.
- Че те нещата отиват откъм огромно издънване …
- Не считам така! Аз съм говорил няколко пъти и с него, и с Йовчев (бел. ред. - Цветлин Йовчев – председател на ДАНС) по тази тема, защото не ми е безразлична, много силно обществено внимание фокусира тази операция, те твърдят, че всичко, което имат, е абсолютно доказано.
- Към трима от обвинените няма…
-… и съответно с главния прокурор сме говорили на тази тема. Не мога да се намеся нито в едната, нито в другата посока. Напротив, с това си поведение показваме, че няма значение дали даден човек е мой приятел или на министъра, или на когото и да било. Има ли факти, службите подадат ли го, прокуратурата повдигне ли обвинение чадър няма за никого.
- Не става дума за чадър, става дума за фарсове, за медийни балони…
- Нека не го предопределяме, защото и между другото не е редно изобщо да се говори на тази тема, защото от поста, който имам, когато се произнеса по дадена тема след това може да бъде използвано в съда в Страсбург, че държавата се е намесила.
- Защо на Цветан Цветанов три пъти му задава Валерия Велева въпроса кой е по-добър кандидат за президент – ти или Борисов, и той не отговаря и трите пъти?
- Защото това е партийно решение. Той не може да го определи сам. Когато дойде време за президентските избори, ще се събере Изпълнителната комисия, ще преценим кой е най-добрият вариант.
- Той не смее да признае, че ти си по-добрият кандидат.
- Аз нямам никакво основание да считам, че той не ме е признал за свой ръководител.
- Така го коментират.
- Не сте го разбрали правилно... Лично аз му вярвам и не вярвам да си прави подобни планове, ако това имате предвид, нещо като кариера извън партията или извън нашите общи решения.

За Симеон Дянков 

- Нормално ли е той да пътува по тоя начин? (въпросът е свързан с пътувания на Симеон Дянков със сътрудничката му Ирина Велкова в Китай и Европа.)
- С кого?
- С тази сътрудничка.
- Официално посещение в Китай на вицепремиер, води сътрудник с него. Какво е нередното на случая? Ако има нещо в подтекста на въпроса ти – никога не се бъркам в личните работи на хората. Имат си кой да им търси отговорност. Аз не нося, не търся отговорност кой какво прави в личния си живот.
- Нима не разбираш, че този човек е воденичен камък, крайно неприемлива фигура, и като поведение… Говори неща като балансиран бюджет, а всичко се срутва, за излизане от кризата март месец – тотален смях, разминаване тотално. Какво още те кара да го държиш на тоя пост?
- Повърхностна е една такава оценка. Той генерира в себе си много отрицателна енергия поради простата причина, че липсата на пари в бюджета кара всички да го мразят. Когато няма пари, той почва да търси кой е източникът, който не пуска парите и защо не ги пуска– това е Дянков. ЕС взеха като решение от догодина, който е над 3 % дефицит, горе-долу с толкова ще бъде наказан да внесе в бюджета на Брюксел. Ако Дянков пусне над този процент, това означава всички ние да платим за тази грешка.
- Той говори едно – ще правим балансиран бюджет, а след това бюджетът бе актуализиран…
- Как да не се срути, като излязоха договори за стотици милиони, които не са обезпечени.
- Тези договори така и не сте ги показали още.
- Как не сме ги показали?! Всички фирми, които искат сега пари и за които е предплатено авансово с 10 или 15%, сега си искат остатъка. Както беше и с кугърите, както беше и с фрегатите и всичко останало. Как не сме ги показали?! 300 милиона дадох за военни хеликоптери в тая криза. Защо не са ги платили, като имаше излишъци? Защо, като са си ги купували, не са си ги платили и да е приключено? Защо? Тези пари дойдоха при нас. Дянков ги плаща сега. Това, което саподписали предишните, го плащаме ние.
- Окей, разбирам. Това, което не разбирам, е как един финансов министър говори, че едно ще стане, а коренно различно става…
- Един министър трябва да говори оптимистично. Защо всички международни кредитни агенции - и европейски, и най-големите световни, вдигат рейтинга на България и посочват стабилната финансова система.
- Дянков е недоразумение в очите на немалко хора, включително и в моите, извинявай.
- Имаме различно мнение. Относно финансовата дисциплина - той се справя прекрасно. Треските, треските за дялане са му на друго място. Знам ги и той ги знае.
- Бил влюбен. Няма лошо.
- ...Дай Боже човек да е влюбен. Не се меся в тези неща.

За АЕЦ “Белене”

- Кириенко (Сергей Кириенко – ръководител на държавната руска корпорация “Росатом”– бел. ред.) е казал вчера в Китай, че сте се разбрали и продължава строежът на „Белене”…
- Аз съм дал крайна цена, която, ако се съгласят, ще продължим. Мислят. Плюс европейски инвеститори – има “Белене”. Най-вероятно тука до месец ще ги обявим. Нека първо да дойдат.
...Това е европейски проект. Ние ще го направим европейски проект. Много е важно. Защото, ако не го направим, Турция прави четири реактора и след 20 или 10 г. ще купуваме ток от Турция. Защото 2020-та спират двата реактора – 5-и и 6-и на “Козлодуй” и България вече няма ядрена централа. Нали така? Ако направим първи и втори на “Белене”, ще имаме два реактора и тогава руснаците ще ни удължат срока на реакторите в “Козлодуй” и ще имаме толкова, колкото и Турция. И освен това, искам от над 7 милиарда, колкото е цената на централата в момента, да я сваля поне със 700-800 млн. евро.
Не забравяйте, че имаме подписан договор и сега през септември трябва да платим първия реактор, за който сме предплатили 300 млн. евро. Ако прекратя договора, това означава те да ми кажат утре – ето двата реактора, готови са, плати си ги, мойто момче, по 1 милиард и си заминавай.

За здравеопазването

- Анна-Мария Борисова сигурно е прекрасен специалист, но като министър толкова й е карикатурно поведението, че няма накъде! Не смяташ ли, че тази жена ти е тотален кадрови провал?
- Първо взех Нанев. Лекарският съюз, всички лекари го бяха избрали за председател. Провали се. След това избрахме една от най-титулованите професори в бранша, доказан специалист. Не сме го извадили отвън. Само че когато сега се реже и се въвежда ред, цялата система се съпротивлява. Не й е хубаво. Забележи наглостта – до днес сме дали над 1 милиард и 800 милиона лева за здравеопазване за тази година. И излизат доктори и казват – ми нямаме пари да ядем, не лекуваме, нищо не правим. За милиард и 800 милиона! Връщам се назад и питам – като са давали всичките тези години наред, нашата нация защо е най-болна, ако са лекували предишната година.
- Само че на първата си пресконференция тази жена, гледал съм я, каза следното – аз няма да закривам болници. По този начин зачеркна всичкия труд, основната идея и усилия на моята слабост Лъчо Иванов и Нанев, които досега се мъчеха и се бореха кански за съкращаване на болници…
- Съкращаване няма да има. Преструктуриране е точната дума.
- Айде сега да не си говорим ала-бала…
- Е, отвреме-навреме има и в изказването ала-бала. Защото, като излезеш и кажеш – закривам толкова и толкова болници, никой не иска да го каже. Но защо? Защото примерно в малки населени места хората искат да има някой с бела престилка, когато му е лошо, да го има там. И затова преструктуриране какво означава – там, където не трябва да има или не може да има добър хирург, защото минават 50-60-100 човека на година, не може да се направи брой операции. Или както пилотите трябва да имат определени часове да летят, така трябва и и докторите - хирурзи, гинеколози, всякакви. Ние там оставяме само спешна помощ или едно или две отделения, а другите прибираме във висококвалифицираните болници.
- Днес във вестниците излиза някаква секретна стратегия, приета от министерството, за 20% доплащане от хората, което ми се струва безумие.
- Аз всеки път съм давал пример – когато отиде човек да му сменят гумите в сервиза, колко пари дава? А когато отидеш да ти оперират апендесита, колко пари даваш? Кое е по-ценно, за да е толкова пъти по-скъпо да ти оправят двигателя на колата отколкото да ти направят преглед?!
И ако не се справи Борисова, ще сложа друг, но накрая ще успеем.

За Плевнелиев

- Аз съм голям фен на Росен Плевнелиев. Извинявай за съвета, за разлика от доста други болшевишки неща, които чувам от някои от твоите хора, членове на кабинета, човекът е адски подготвен. Лотове, магистрали…
- Як контрол, як контрол упражнявам там.
- След като другата страна е, как да кажа, шушумига, Трайчо Трайков, той такъв е като личност, и да иска нещо да каже, не му се разбира, не ти ли минава през акъла на Плевнелиев да му дадеш повече власт да управлява цялата икономика?
- Той и сега има много неща, които да свърши. Той трябва да успее и да препроектира “Струма”, “Бургас - Черно море”, концесията на “Хемус” – това за следващите 50 години ще е ръст за България, ако ние успеем да го направим.
За лобизма
- Нарекоха Искра Фидосова Лобистка Фидосова…
- Кой я е нарекъл, бе, Сашо? Вие забравихте, че през всичките тези години, които минаха, бяха лобистки закони - то минаха заменки на земи, на курорти, на терени, на планини, чудеса станаха в тоя парламент. Тук моите направиха три грешки, на същия ден ги спрях, нито едно последствие от това няма и вие говорите сега – Лобистка Фидосова. Кое е лобирала?
- Още първият й проектозакон, който внесе, за нотариусите, сиреч да се уреди…
- Това беше стар закон, по искане на ЕС – за хармонизиране на нотариусите. Пълна лъжа и инсинуация беше това! Тя не го внесе… И това е от предишния парламент дори, как да е лобистки?! Как да призная нещо, което не е вярно?!
- Ама Цецка очевидно не става за тази работа, ти и това не искаш да признаеш, а това ще генерира скандали и проблеми в парламента и твойта група.
- Това са хората, с тях работя. Хората, които искат да ти вкарат думите “лобистки” в устата, са точно хората, които си направиха толкова лобистки закони, така си ги направиха, та сега искат техните вини да дойдат на нас.

0 коментара:

Публикуване на коментар