29 септември 2010 г.

Разрешиха да се строи в заменените гори

1 коментара
Въпреки протестите на природозащитници и въпреки собствените си предизборни обещания, правителството на ГЕРБ премахна мораториума за строежи върху заменените гори. Това стана с приетия от кабинета вчера нов проект на Закон за горите. 

"Заменките са неща от миналото. Екоорганизациите протестират срещу бруталното посягане на българската природа, а с този законопроект се опазват горите в защитените територии. Всяка една тотална забрана е точно толкова неправилна, колкото и липсата на каквато и да е регулация. Законът е много рамков и дава възможност както за опазване на българската природа, така и държавата да може да прокарва своите инвестиционни проекти", обясни след заседанието на кабинета зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

Според министър Мирослав Найденов макар държавата да пуска строежите в горите, 90% от заменените масиви щели да бъдат спасени, защото били в защитени зони. Твърдението му обаче тотално се разминава със собствените му думи отпреди година. Тогава при въвеждането на мораториума той обяви, че е спасил от застрояване 3/4 от над 32 000 дка, които кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев" дадоха на едрия бизнес със замени. Вчера министърът така и не отговори на въпроса коя от статистиките му е вярна. 

Кабинетът "Борисов" на практика узаконява замените, независимо че предстои Брюксел да ни глоби заради тях, заради смешно ниските цени на сделките, които се явяват непозволена държавна помощ. Според приетия проект в горите ще може да се сече и да се строи с изключение само на терените, попадащи в защитени територии, в зоните от Натура 2000 или в зоните А и Б по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, където действат редица ограничения. Но те и досега си действаха, само че в други закони. 

Мирослав Найденов посочи, че частниците ще плащат 6 пъти по-висока такса, за да превърнат гората в строителна площадка. Преди да дойдат на власт, хората на Борисов се заричаха заменените гори да си останат бутикови и никога да не позволят в тях сеч и строителство. Еколози вече предупредиха, че бизнесът на практика получава нов дар от държавата - готова строителна площадка. Това обаче не само няма да реши проблема с непозволената държавна помощ, заради което Брюксел се кани да ни глобява, а може и да го влоши.

Ако проектът мине и през НС намеренията си за строителство ще могат да реализират бизнесмени като Евгения и Николай Баневи, адвокат Тодор Батков, Кирил Асенов със "Супер Перелик". А също и бизнес партньори на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Преди време те се мотивираха за направената замяна с това, че искат да разширят хотела си "Хавай" в Несебър, а той е построен в съседство с държавна гора.

Драгомир Николов, "Сега"

1 коментара:

  • 10/11/2010 12:30 сл.об.
    Анонимен :

    ГЕРБ узаконяват заменките на гори извън защитени територии, след като много хора гласуваха за тях, понеже казаха че ще накажат заменките. Позволяват да се изкупува земя в защитени територии, ако е под строежите. Тоест, ще се продава земя от парковете. Това си е направо кощунство, аз не знам кое правителство си е позволило да го направи досега, мисля че никое.

Публикуване на коментар