15 септември 2010 г.

Mtel купи „Капитал“ и „Дневник“?

1 коментара
Мобилният оператор Mtel е новият съсобственик на вестниците „Капитал“ и Дневник“. Придобиването на медиите стана факт днес, след като Mtel купи един от водещите български алтернативни телекоми - "Спектър нет“.

Собственици на интернет доставчика са изпълнителният й директор Теодор Захов и Иво Прокопиев чрез компанията си "Алфа финанс холдинг". Преди два месеца „Спектър нет“ купи дяловоте от 49 процента на Филип Харманджиев в „Икономедиа”. След сделката главният редактор на в. „Капитал“ Галя Прокопиева подаде оставка и заедно със съпруга си обявиха, че напускат страната. Купуването на „Спектър нет” ще позволи на М-тел да придобие контрол над „Дневник” и „Капитал”, както и над печатницата на Иво Прокопиев в столичният квартал „Дружба“. Според други информации, Теодор Захов е собственик на 49 процента от акциите на "Икономедиа", но като физическо лице, а Mtel е купил само бизнеса на "Спектър нет".


Освен „Спектър нет“, Mtel купи и друга голяма компания за интернет услуги - „Мегалан“. Сумата, за която компаниите ще бъдат придобити, e 83 милиона евро. Част от сумата, която ще бъде платена, ще зависи от представянето на двата оператора на пазара през следващите месеци, уточняват от Telekom Austria. Общите приходи на "Спектър нет" и "Мегалан" за 2009 г. са 25.3 млн. евро. Общата оперативна печалба за миналата година е около 7 млн. евро.

1 коментара:

  • 9/16/2010 3:28 сл.об.
    Анонимен :

    Мноооого сте зле! Не "Спектър нет" е купил 49% от "Икономедия" а Теодор Захов в качеството си на физическо лице. Оттук логично следва, че купувайки "Спектър нет" M-tel купуват точно 0% (НУЛА ПРОЦЕНТА) от "Икономедия", респективно "Дневник" и "Капитал". Не е лошо този, който не се е подписал под материала, да проследи внимателно прессъобщенията за въпросните сделки. Аман от жълтурковци и дезинформатори!!!

Публикуване на коментар