10 септември 2010 г.

Станишев и Азер на разпит за паспортите

0 коментара
Бившият премиер Сергей Станишев и най-близкия му съветник Азер Меликов до дни ще бъдат привикани на разпит в ДАНС. Поводът започналото прокурорско разследване на сключения със „Сименс“ договор на МВР за издаване на новите паспорти.

Освен Станишев и добилия известност с червените си прашки гей Меликов, показания ще бъдат поискани и от друг бивш съветник – Росен Карадимов. Меликов и Карадимов са хората, наблюдавали проекта по поръчка на бившия премиер. Близки до проверката твърдят, че е много вероятно след разпитите срещу някого от тримата да бъде повдигнато обвинение. Разследването срещу тях започва след подаден сигнал от една от загубилите фирми. В него е описано как по пътя от МВР до Министерски съвет условията за избор на победител в конкурса за новите паспорти мистериозно са променени. Първоначално неизвестни лица изтриват изискването за шифрирано криптиране, записано в точка 1.2.1.2. Според разследването в бързината фалшификаторите не успяват да преномерират конкурсните условия и така след точка 1.2.1.2. следва директно 1.2.1.3.

Няколко дни по - късно следват нови поправки. С тях на практика са подмемени критериите за избор на победител. Така оценката за следгаранционния сервиз носи вече 10 точки, докато опитът в предишни процедури едва 10 при личните карти и 5 при международните паспорти. В резултат конкурсът е спечелен от нямащата никакъв опит фирма „Сименс“, за сметка на компании, участвали в подмяната на повече от 60 процента от биометричните паспорти в света.

0 коментара:

Публикуване на коментар