3 септември 2010 г.

Бойко забърка скандал с араби за "Формула"1

0 коментара
Амбицията да се изгради на всяка цена писта за "Формула 1" на терена на бившето военно летище в с. Доброславци забърка кабинета в грандиозен скандал. Набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) обяви, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България.

В безпрецедентно остро писмо, изпратено в отговор на запитване на "Сега", изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.

"EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за "Формула 1". Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за "Формула 1" е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос", обяснява в писмо до "Сега" изпълнителният директор Раид Абу Худра.

Свършеното по проекта, който според родните институции е в напреднала фаза, не е впечатлило инвеститорите, става ясно от писмото. "По време на срещите с различни представители изразихме притеснението си, че проектът е на много ранен етап, по него няма свършена работа - представиха ни се някакви скици и нещо като оферта, но когато помолихме за икономическата обосновка на проекта (най-малкото нещо, което трябва да се изготви преди подобен проект), ни бе отговорено, че няма нищо готово", обяснява Худра. Затова от фирмата обявили, че ще се върнат към проекта, когато получат доказателства за рентабилността на инвестицията, и заявили интерес към земеделието.

Това, което е преляло чашата обаче, е представянето на фирмата в официалните прессъобщения на МС и на Министерството на икономиката като държавна вместо частна, на собственика Мохамед Абдул Жалил ал Блюки като шейх вместо като бизнесмен от уважавана фамилия и на преувеличаването на подписания документ - "писмо за намерение"."Ние не сме шейхове, не сме държавна компания и на няколко пъти подчертахме това. Шокирани сме от начина, по който бе представена темата, и веднага след връщането ни настояхме за официално опровержение. Бе ни обещано, че от офиса на министър-председателя ще бъде пратено съобщение, което да отрече тези новини, защото са фалшиви. Никога не сме се сблъсквали с толкова непрофесионализъм в правенето на бизнес. Отношението към нас ни разочарова и унищожи шансовете за какъвто и да е бизнес в България. Ще се постараем да посъветваме партньорите и колегите си същото", заключава Худра в писмото до "Сега".

Подобно е съдържанието и на гневен имейл, изпратен от ЕABG до частно лице - Анастас Терзобалиев, управител на "Международна компания за развитие на туризъм и недвижими имоти" ЕООД. В него фирмата заявява, че ще запази правото си да вземе мерки, включително и завеждане на дело, ако от офиса на министър-председателя не разпространят официално опровержение на новината. До редакционното приключване на броя такова опровержение официално не бе оповестено - нито от правителството, нито от ресорното министерство на икономиката. Още вчера сутринта обаче ЕABG е получила имейл от името на Анастас Терзобалиев. В него се твърди, че Министерството на икономиката е направило изявление "пред българска медийна група с необходимите уточнения".

Пред "Сега" Анастас Терзобалиев призна, че познава представителите на фирмата и има добри връзки с бизнесмени от Абу Даби, но категорично отрече да е участвал като посредник в организирането на срещата с премиера и да се е извинявал от името на Министерството на икономиката. Терзобалиев все пак призна, че представянето на бизнесмена като шейх и на компанията като държавна би следвало да притеснява българските институции.

Засега много от детайлите около визитата на бизнесмените от Абу Даби не са известни. В срещата при Бойко Борисов на 30 август участват още бившият вътрешен министър Румен Петков, който е председател на организационния комитет за изграждане на трасето, председателят на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов, главният архитект на София Петър Диков и съветникът по сигурността на премиера Румен Миланов. От страна на делегацията от Абу Даби освен представителите на ЕABG Мохамед Абдул Жалил ал Блюки и Раид Абу Худра седят Анастас Терзобалиев и Йордан Начев, който е член на борда на директорите на "Международна компания за развитие на туризъм и недвижими имоти" ЕООД.

Премиерът Бойко Борисов не бе изненадан от новината за недоволството на арабите, но препрати към Румен Петков и шефа на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. "Приех представителите на фирмата по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията, които твърдяха, че са намерили инвеститор за проект. Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил. Питайте тях защо собственикът бе представен като шейх, а фирмата - като държавна", коментира премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че няма намерение да се извинява, защото няма вина за некоректното представяне на бизнесмените.

Румен Петков вчера не отговаряше на телефона си.

Въпреки недоволство на ЕАBG вчера шефът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов продължаваше да твърди, че "шейхът" на Абу Даби е поел сериозен ангажимент. "Той има намерения не само да строи писта за Формула 1, но и да инвестира в много други области у нас", увери Николов пред "Сега". Той се възмути от интереса към това дали бизнесменът ал Блюки е шейх, защото такъв въпрос щял да го обиди. "Единият е баровецът. Емир ли е, не е ли, не го знам. Всичките му синове са шейхове. Ал Блюки е син на президента на Абу Даби!", отсече Николов. "На премиера не съм му ги обяснявал тия работи, защото и аз много не ги знаех", призна той. А по адрес на съобщението на кабинета за срещата заяви: "Това е глупостта на МС. Предишния път с катарците по същия начин стана и те се отказаха". По думите на Николов интересът на медиите ще разпали война между различните фамилии в Абу Даби, защото всички "се натискат да влязат в проекта". Според него темата не трябва да се раздухва, защото ще попречи на България да влезе в календара на "Формула 1", тъй като с нас се конкурират Русия, Румъния и Китай.

От сайта на ЕАBG става ясно, че тя никога не се е занимавала със строеж на писти. Като сфери на дейност са посочени телекомуникации, IT решения, дейности в областта на електро-механиката. Фирмата се занимава и с керамика, храни и кетъринг, салони за красота. "Не е задължително фирма, която ще инвестира в писта за "Формула 1", да е строила такива съоръжения. За това са необходими много пари", коментира главният архитект Петър Диков. Той припомни, че проектът е бил предложен и на компании от Катар, но безуспешно. Диков не успя да отговори кой и как е намерил и поканил фирмата и е уредил среща с премиера.

Новината за предстоящия строеж на писта за "Формула 1" в с. Доброславци бе разпространена първо от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В съобщението се казва, че министърът на икономиката Трайчо Трайков е подписал споразумение за икономическо сътрудничество с шейха на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки, президент на държавния консорциум ЕАBG (Emirates Associated Business Group), в който влизат 67 компании. В съобщението се уточнява, че проектът ще се реализира чрез създаване на смесена компания, в която България ще апортира земя. Бъдещото съоръжение ще се управлява целогодишно, в съответствие с календара на световния шампионат, се твърди още в съобщението.

Подобна новина разпространи и правителствената пресслужба. Оттам допълнително уточниха, че след среща с шейха премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министерство на икономиката и на Българската агенция за инвестиции да предоставят информация за възможностите за партньорство в инфраструктура, земеделие, високи технологии, пазар на земя. Новината за предстоящия мегапроект разбуни духовете в Доброславци и веднага породи спекулации относно цената на земята в района. Интерес проявиха и западни медии. Под публикувана на сайта на Еurosport в Yahoo новина за бъдещата писта също има кратко опровержение от изпълнителния директор на ЕАBG Раид Абу Худра.Това не е първата спекулация около проекта за изграждане на писта за "Формула 1". Само преди броени месеци след посещение на премиера Бойко Борисов в Катар бе съобщено, че пистата ще се изгражда от смесена българо-катарска компания. Такава компания още не е създадена, а междувременно проектът бе предложен на ЕABG.

Таня Петрова, Борис Митов, в. "Сега"

0 коментара:

Публикуване на коментар