11 септември 2010 г.

Прокуратурата рови Доган, ДПС в паника

0 коментара
Лидерът на ДПС Ахмед Доган стана клиент на прокуратурата, след като държавното обвинение стартира разследване за получения от него хонорар от 2 млн. лв.като консултант на държавни енергийни проекти. Така освен гражданското дело срещу него, което в момента върви във Върховния административен съд, и държавата ще търси сметка от Сокола за подкупа, даден му от частната фирма „Минстрой холдинг“ на Николай Вълканов.

Разследването срещу Доган хвърли в паника парламентарната група на ДПС. Несговорчивостта на министър-председателя Бойко Борисов е накарала Сокола да заповяда на депутатите си да не се заяждат с ГЕРБ. Депесарите са получили инструкции да забравят за искането на БСП да участват във вота на недоверие срещу правителството. Това е и причината тази седмица социалистите да не успеят да съберат нужните гласове за започване на дебат за сваляне на кабинета на Борисов. ДПС упорито отказват да участват във вота на недоверие, въпреки че от месеци говорят за промяна на икономическата политика на правителството. Особената позиция на ДПС заради прокурорските проблеми на Доган стана повод за подигравки в БСП. Според социалисти, в най-скоро време Волен Сидеров и „Атака“ ще се сдобият с конкурент по раболепие към правителството в лицето на депесарите. Нервността в движението се засилвала от факта, че сега на Доган ще бъде трудно да оправдае взетия подкуп пред електората като атака от страна на ГЕРБ. Традиционните оправдания от сорта на "Това е заплаха срещу етническия мир", "Атакуват ни, защото сме турци" или "Искат да ви сменят имената пак" все по - трудно се възприемат насериозно от отрудените и бедни гласоподаватели на ДПС.

Въпреки нежеланието си да се конфронтират с ГЕРБ, депесарите все пак започнаха преговори със социалистите. Лидерът на БСП Сергей Станишев смята, че провалът във финансовата и антикризисна политика е довел до пълен колапс в здравеопазването, до сериозни проблеми в културната сфера и пенсионната реформа и до срив в образованието. ДПС пък извади като приоритетна тема проблемите в областта на науката и културата, където в момента нямало пари дори за заплати на учените от БАН и те били пратени в принудителна отпуска. Следващата седмица да има нов кръг консултации, на който да бъдат конкретизирани темите.

Публикацията за взетия от Доган хонорар – рушвет във в. „Труд“ преди няколко месеца предизвика един от най - ярките скандали в журналистическата гилдия. В безпрецедентно писмо до „Мадам В.“ шефът на ДПС обвини близката си допреди година журналистка Валерия Велева в рекет и продажност. Според Сокола, Велева искала да му бъде пиар, но след като той не се съгласил, тя публикувала новината за получените от него милиони. Наред с произволните обвинения, които очевидно важат с пълна сила за начина на писане на новини в обръча от медии на ДПС, в откритото писмо Велева бе унижена публично като жена и човек.

„Купихме толкова много медии – вестници, телевизии, сайтове. Защо трябва да толерираме и в. „Труд“? Никакъв ефект няма от нашите издания“, гневял се пияният Доган пред най-близките си заместници в партийните сараи в столичния квартал „Бояна“. Доган и кликата му все още не могат да свикнат, че не са на власт и в близките години ще бъдат в опозиция. Трябва да променят начина си на говорене и забравят за менторския тон, който използваха през 8-те години на власт, както и да свикнат, че от тях вече нищо не зависи и никой не ги иска, казва депутат от ГЕРБ.

0 коментара:

Публикуване на коментар