27 септември 2010 г.

Черничкия клати стола на декан в СУ

0 коментара
Скандал, забъркан от Крюсьо Черничкия с ланците, клати стола на декана на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Тенчо Колев Дундов е възможно да се прости с поста си, след като стана ясно, че той е лобирал за преместването на сестрата на Красьо – Даниела Георгиева от І-ви курс във Великотърновския университет в IV курс, специалност „право“ в Софийския университет.

В изпълнено с неточности интервю Тенчо Колев заяви, че няма отношение към преместването на студенти от други университети в своя факултет, тъй като това се извършвало по регламентирана процедура. Тази теза обаче бе опровергана от запознати експерти, според които лично деканът е прегледал и одобрил молбата на Георгиева. През юни стана ясно, че сестрата на Черничкия изведнъж се оказа студентка IV курс в Юридическия факултет на Софийския университет. Георгиева първоначално била приета "Право" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", но внезапно с подписа на декана на Юридическия факултет на СУ проф. Тенчо Колев, се озовала в Алма матер като четвъртокурсничка. Интересното е, че в академичната справка за прехвърлянето на Даниела има 2-годишен луфт в обучението. Не било записано какво се е случило с нея между края на I и началото на IV курс.

Прехвърлянето на Даниела Георгиева е станало през есента на миналата година с личната благословия на декана Тенчо Колев. Тези действия на шефа на правния факултет обаче противоречали на законовите разпоредби и правилника на СУ, които изискват прехвърлените от други ВУЗ-ове студенти да бъдат записвани най-много във втори курс. Още по-скандален се явява фактът, че на Даниела Георгиева са били признати всички изпити от втори курс. Според източници на в. "Атака" от Студентския съвет на Алма Матер, това също противоречи на правилата във висшето образование, тъй като изпит, държан в друг университет, или дори в друга специалност в същото учебно заведение, може да бъде признат, само ако е при един и същ преподавател и с еднакъв брой часове хорариум. Деканът на Юридическия факултет заяви още, че няма намерение да подава оставка, въпреки че бе призован за това лично от образователния министър Сергей Игнатов.

0 коментара:

Публикуване на коментар