4 септември 2010 г.

Двама от педофилите – уволнени

0 коментара
Останалите се ползват с добро име на работата

Двама от педофилите – държавни служители, задържани за блудство с непълнолетни момчета във Велинград, са уволнени след публикацията на вестник „168 часа“. Васил Ковачев, който работеше в Националната служба за съвети в земеделието към Министерство на земеделието, е освободен от длъжност. Предстои да остане без работа и асистентът в Катедрата по биология на Медицинския университет Андон Тошев.

След разследването на в. „168 часа“ министър Мирослав Найденов обеща, че ще разпореди незабавна проверка по случая. В нощта на 14 срещу 15 август полицаи от РПУ - Велинград спипаха в разгара на интимни сцени две 15-годишни момчета и „гостите“ им от София – главен асистент Андон Тошев от Медицинския университет, Васил Ковачев от Национална служба за съвети в земеделието, молекулярният вирусолог Николай Петров и докторант Мария Стоянова от Института за защита на растенията. „Това е ужасна история! Гаврата с младежите е известна още като „ефебофилия“ или секс с младежи. Недопустимо е присъстието на човек, замесен в такъв скандал, в Медицинския университет на София! Това би опетнило нашата репутация, възмути се проф. Владимир Овчаров от Медицинския университет. Ще се консултираме с юристите и Андон Тошев ще бъде незабавно освободен от длъжност. С кариерата на Тошев е свършено. Срещал съм се с него веднъж, когато бях ректор. Беше замесен пак в някаква мътна история! Странна птица! Да знаете, че у „странните“ хора наистина има нещо гнило!“, каза още Овчаров.

Работата на Васил Ковачев в Националната служба за съвети в земеделието е първата му такава като държавен служител. „Васил Ковачев вече не е на работа към Министерство на земеделието. Той бе в изпитателен срок, разказва специално за вестника прекият началник на задържания. Беше спечелил конкурс за мястото, но не успях да си изградя впечатление за него“, е мнението на Любомир Маринов, изпълнителен директор на Националната служба за съвети в земеделието.

Другите двама задържани, възползвали се от ласките на младежите във Велинград- молекулярният вирусолог Николай Петров и докторант Мария Стоянова от Института за защита на растенията се ползват с добро име на работното си място. Работят към Института от 5 години, като за Мария това е първо работно място, а Николай е работил като микробиолог в БАН. „С хубави впечатления съм от Мария. След конкурс тя вероятно ще стане главен асистент в секция „Карантина на растенията“. Неин научен ръководител е старши научен сътрудник Невена Богацевска. Мария е много изпълнителна, защити докторантурата си в срок, твърди изпълняващата длъжността директор на Института за защита на растенията в Костинброд д-р Христинка Кръстева. „Младите научни работници са особено задружни и малко игнорират по-възрастните си колеги“, разказа още Кръстева. Николай Кръстев също е приет за докторант с научен ръководител Димитринка Христова. „Николай скоро ще защити дисертация. Бях шокирана като разбрах за скандала!, недоумява д-р Кръстева. „Много приветливи, хубави хора. Нищо в поведението им не издава подобна сексуална оринтация“. Научните ръководители на Мария Стоянова и Николай Петров са в годишен отпуск и не бяха намерени за коментар. Никой от колегите на Мария и Николай нито потвърди, нито отрече любовна връзка между тях.

Таня Иванова

0 коментара:

Публикуване на коментар