5 септември 2010 г.

Ветеринар №1 в Пловдив рекетира млекари

0 коментара
Шефът на ветеринарната служба в Пловдив Светозар Василев е собственик на частна лаботатория за анализ на храни. Скандалът със страничния бизнес на ветеринаря се разраства, след като централата на НВМС е затрупана с жалби от производители на месни и млечни продукти от цялата страна.

В оплакванията се казва, че Василев ги изнудва да изпращат пробите си в лаборатория „Алименти“. Според фирмените регистри, шефът на плодвиската служба е собственик на фирмата, стопанисваща „Алименти“.
За момента жалбите се прикриват от шефа на службата Йордан Войнов, тъй като и двамата са в близкото обкръжение на земеделския министър Мирослав Найденов. Василев, Войнов и Найденов са състуденти от Стара Загора и са ядрото на кръга „ирландско месо“, който беше изгонен от НВМС през 2006 г. след скандала с нелегалния внос на 20-годишното канцерогенно месо. Тогава проверка установи, че разрешение на вноса на месото е дал Найденов, като главен секретар на НВМС, а Василев е „одобрил“ пускането на заразенето месо в търговската мрежа. Ветеринарите се върнаха на власт, след като ГЕРБ спечели изборите и Мирослав Найденов стана земеделски министър.
Според европейските регламенти, производителите трябва да извършват мониторинг на продуктите си всяка седмица в лаборатория за анализ на храни. След това те са задължени да представят документа в РВМС, която дава разрешение за пускането в продажба на даден продукт. Според бизнесмените обаче, Светозар Василев не признава проби, които не са взети от неговата лаборатория. Лично той ги съветва, че за да избегнат подобни проблеми трябва да ползват услугите на неговата „Алименти“. Насиск за това ветеринанарят осъщестявал върху месо и млекопроизводители от цяла България, твърди бизнесменът Ангел Генов. Той настоява за проверка на лабораторията, в която ежедневно се изсипвали стотици проби за анализ. Бизнесмените се учудват как е възможно при наличния персонал и оборудване да се правят се правят „анализи“ на толкова много продукти всекиднивно. Те изразяват съмнение, че това е „печатница за протоколи“, от която печелят Василев и неговите покровители министър Найденов и шефът на ветеринарите Йордан Войнов. Съмненията са, че там не се правят никакви „проби“, а просто се прибират таксите и се раздават протоколи.
През февруари председателят на пловдивската колегия на Съюза на ветеринарите Вяра Гришина обвини Василев в в системен рекет. Гришина твърди, че Василев е накарал общинските лекари да се обаждат на частнопрактикуващите ветеринари в областта и да ги питат кой от двата варианта избират - „връщаш лаптопа - не подписваш договор с министерството" или „не връщаш лаптопа - подписваш договор". Наред с прикритата си вече собственост на лаборатория „Алименти“, Светозар Василев участва в още 6 търговски дружества. Повечете от тях се занимават с недвижими имоти. Най-извесната от тях в Пловдив е "Евроинвест".

0 коментара:

Публикуване на коментар