3 септември 2010 г.

Пробутват млеката на Зоров в училищата

0 коментара
Държавен пазар на продуктите на приятеля си Димитър Зоров търси министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Чрез новите правила за качеството на храната, която се предлага в детските заведения и училищата, той се опитва да уреди милиони левове месечна печалба на фирмите, за които работи. Така ще се гарантира пазар на сирената и млеката по БДС, който в момента единствено произвежда бизнес партньорът му Димитър Зоров.

Под благовидния предлог, че е „загрижен“ за здравето на децата, Найденов поиска да бъдат изхвърлени от детските менюта определени продукти, които били „некачествени“ и да се заменят с такива на Зоров и фирмата му „Пършевица“. Агроминистърът, прочул се с далаверата със заразеното ирландско месо, обяви, че няма да губи време и още от 15 септември започва обиколки по детски градини и училища, за да види какво се предлага на децата. Освен това ведомството му заедно с Министерство на здравеопазването ще изготви "някакъв минимум за хранителна стойност и баланс".

Въвеждането на новите „правила“ за храненето на децата обаче ще предизвика недовослството на родителите. Идеята децата във всички детски градини да се хранят с продуктите на Димитър Зоров ще вдигне месечната такса в заведенията. В момента тя е 60 лв. Дори само с 1 лев на ден да поскъпне храната на децата, това ще надуе таксата до 80 лв. на месец.

Поредната съмнителна идея на Мирослав Найденов идва дни след акция "Дупетата"срещу вноса на изрезки на колбаси от Германия. Медийната кампания на практика разколеба потребителите за качеството на каквито и да е хранителни стоки. В момента има силен потребителски отлив от покупката на каквито и да било местни и млечни продукти. Цените на "качествените" често са около три пъти по-високи. Това обаче не е гаранция за произхода и качеството им. От няколко години хитри родни търговци с успех продават скъпи ментета заради схващанията на българина, че „скъпото е качествено“. В повечето случаи обаче това е поредна измама, при която мошениците продават боклуците си няколко пъти по-скъпо.

0 коментара:

Публикуване на коментар