15 септември 2010 г.

Съд за "перхидролените травестити"

0 коментара
Кметът на Димитровград Стефан Димитров даде на съд проф. Пламен Цветков и режисьорката Лилия Абаджиева заради обидите срещу жителите на града. Цветков и Абаджиева нарекоха димитровградчани „перхидролени травестити“ в предаване на БНТ.

Случаят всъщност ще се разглежда не в съда, а в комисията за защита от дискриминация на 28 септември. Комисията бе сезирана от кмета Стефан Димитров след 4 март т.г., когато в ефира на БНТ Пламен Цветков и Лилия Абаджиева се надпреварваха да остроумничат по адрес на Димитровград и неговите жители. Фразата „перхидролени травестити” бе най-сочната сред останалите обиди. Според Лили Абаджиева Димитровград е "родина на новите идоли - перхидролени травестити". Колегите й в студиото го определиха още като "град, чието име е позор за България", с "отвратителна сталинска архитектура", "червена крепост от 1989 г.", където живеят "сбъркани хора".

Общински съвет в Димитровград яхна светкавично вълната на народното недоволство и на извънредна сесия прие протестна декларация. Ние, представителите на местното самоуправление, от името на нашите съграждани декларираме, че подобни мнения, изречени от ефира на национална медия, каквато е БНТ, са в противоречие с една от функциите на обществената телевизия - да възпитава. Коментарите изместиха центъра на предаването и унизиха националното ни самочувствие, защото българи обидиха хиляди българи, са казва в документа, който бе изпратен до Комисията по култура, гражданско общество и медии към 41-ото Народно събрание, Комисията за защита от дискриминация и Съвета за електронни медии.

0 коментара:

Публикуване на коментар