7 септември 2010 г.

Доган направил Бойко премиер

0 коментара
Лидерът на ДПС Ахмед Доган е направил Бойко Борисов премиер. Неговата реплика, че е „инструментът във властта, който разпределя финансите“ довела до високата избирателна активност и помогнала на ГЕРБ да спечели парламентарните избори миналата година. Това изненадващо признание направи в ефира на Нова телевизия Догановият депутат Камен Костадинов. Съмненията за тайни договорки между ДПС и Борисов за пръв път получават официално потвърждение.

След това Костадинов обясни, че това е част от политическата игра, а това дали е морално или не е друг въпрос. Депутатът заяви, че някои „маргинални политици“ искали да скарат двамата „сериозни играчи“ в българската политика с делото срещу Доган за консултантския му хонорар от близо 2 млн. лв. за хидроенергийни проекти. Костадинов обвини лидера на ДСБ Иван Костов и шефа на Комисията „Антимафия“ в парламента Димо Гяуров, че стоят зад „политическата разправа“ с лидера му.


За наличието на договорки между Доган и ГЕРБ се заговори месец след парламентарните избори миналата година. Според политици от БСП и ДПС, Доган е получил гаранции от министър-председателя, че обръчът от фирми около партията му няма да бъде преследван и че ще продължи да се ползва с привилегии в търговете на министерствата. Борисов обещал да не пипа държавните пари в размер на 420 млн. в банката ДПС; да се прекрати разследването около фирмите, построили сараите в Бояна, за мистериозната смърт на Ахмед Емин и далаверите на основния спонсор на Доган - бившия вицепрезидент на „Мултигруп“ Николай Вълканов. Гаранции за политическо и съдебно спокойствие са получили и бившите министри Джевдет Чакъров и Емел Етем, като за злоупотребите им в екологията и бедствията правителството дори не споменава. Срещу това, на лидера на ГЕРБ са гарантирани минимум 500 000 гласа на президентските избори догодина, както и подкрепа от медиите на движението, твърдят още политици, обясняващи странната дружба между ДПС и управляващата партия. Примиерът отрече слуховете и ги определи като политически интриги.

“Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Искам да сте много наясно с този въпрос”. Такова прозрение на направи на 18 юни миналата година лидерът на ДПС пред жители на с. Кочан, община Сатовча. В записа Доган разяснява на присъстващите, че депутатите нямат власт, за да решават проблеми. “Депутатите нямат власт. Как един депутат ще реши проблеми с проекти и тяхното инвестиране? Не е възможно! Властта е в моите ръце, това искам да знаете. Така е. Ако сте имали инвестиции в Сатовча, знаете ли какво става? Аз съм инструментът, който разпределя финансирането от държавата. Искам да сте много наясно, че това е важно - и от гледна точка на проекти, и от гледна точка на оперативни програми, и така нататък. И когато ние искаме по-мощно присъствие в парламента, това означава, че ние искаме по-широко консолидиране в парламента и оттам в централната власт. Министри, зам.-министри, вицепремиери и това е”, твърди Доган.


0 коментара:

Публикуване на коментар