4 септември 2010 г.

Доцент от УНСС преписал студентка

0 коментара
С научен труд, преписан от дипломна работа на студентка, Димитър Тадаръков е станал доцент в Университета за национално и световно стопанство.

Бившият шеф на Държавен фонд „Земеделие“ от квотата на ДПС и близък приятел на Ахмед Доган е копирал дословно магистърската теза на студентката Първолета Кръстева. Работата й се казва “Ресурсен потенциал и развитие на туризма в Черноморския туристически район”, пише "Труд". През 2003 г., той издава учебника “Морски туристически ресурс на България”. Трудът изцяло копира текста от дипломната на работа на студентката – еднакви са данните, таблиците и дори запетайките. Благодарение на тази книга, рецензирана от проф. Емил Лозанов, през следващата 2004 г. Димитър Тадаръков е избран за доцент в университета. Под политически натиск от страна на ДПС, „научната му титла“ е призната от Висшата атестационна комисия едва в края на 2005 г.


За да заличи следите от кражбата, Тадаръков прави така, че от библиотеката на ВУЗ-а изчезват задължителните два екземпляра от дипломната работа на Първолета Кръстева. Въпреки изплагиатстваната си доцентура, сега „ученият“ e задвижил процедурата по избора му на професор от Общото събрание. Заради кражбата, биографията си на крупен приватизатор от началото на 90-те г. на миналия век и мошеник, темата „Тадаръков“ отново разбуни академичната област в университета, чиято абревиатура студентите често се разчитат и като „Утре носете съответната сума“. Както би могло и да се предположи, доцентът отрича да е преписал дипломната работа, като дори твърди, че не познава Първолета Кръстева и за пръв път чува името й. Димитър Тадаръков е съпруг на журналистката Светослава Стаева, която усилено се „бори“ с корупцията, преди да се омъжи за един от символите й.

0 коментара:

Публикуване на коментар